Απελπιστική είναι η κατάσταση στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), η οποία παρουσιάζει τα σημαντικότερα –για την ανάκαμψη της αγοράς- οικονομικά μεγέθη σε ελεύθερη πτώση. Έντονη η απαισιοδοξία καταναλωτών και εμπόρων, με το εισόδημα των πρώτων να καταρρέει κατά 28%, και τον τζίρο των δεύτερων κατά 43%.

Ads

Τα αποτελέσματα της έρευνας εμφανίζουν το 64% των καταναλωτών να εκτιμά ότι για το επόμενο εξάμηνο η κατάσταση του νοικοκυριού του θα χειροτερεύσει, με ένα 27% να βλέπει στασιμότητα και ένα μόλις 9% να περιμένει καλύτερες ημέρες.

Απαισιόδοξο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε το 87%, ενώ το 13% δήλωσε αισιόδοξο. Στον αντίποδα, το 72% προέβλεψε επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας, εξαιτίας της υπογραφής του μνημονίου.

Αναφορικά με την απασχόληση, η οικονομική κατάσταση ωθεί τρεις στους δέκα επιχειρηματίες (27,2%) να προσανατολίζονται σε απολύσεις το επόμενο χρονικό διάστημα, επτά στους δέκα (69%) θα διατηρήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους και μόλις το 3,8% σκέφτεται να προσλάβει προσωπικό.

Ads

Μείωση του τζίρου τους από την αρχή του 2011 είδε το 84% των επιχειρηματιών που συμμετείχε στην έρευνα, 3% μίλησε για αύξηση και το 13% δεν παρατήρησε καμία μεταβολή. Κατά μέσο όρο η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων το τελευταίο δωδεκάμηνο αγγίζει το 43%. Για το επόμενο εξάμηνο, ποσοστό 64,2% των ερωτηθέντων βλέπει μείωση τζίρου, 30,7% καμία μεταβολή και μόλις 5,1% αύξηση.

Στην ερώτηση τι εκτιμάτε για το επόμενο διάστημα για την ελληνική οικονομία το 77,4% απαντά ότι θα χειροτερεύσει, το 6,7% ότι θα βελτιωθεί και το 15,9% ότι θα παραμείνει στάσιμη.

Οκτώ στους δέκα καταναλωτές είδαν το τελευταίο δωδεκάμηνο το οικογενειακό τους εισόδημα να συρρικνώνεται, σε ποσοστό 28% κατά μέσο όρο, ενώ βάσει της έρευνας, το 82,8% έβαλε μαχαίρι στις δαπάνες για ένδυση-υπόδηση Στο μεταξύ, ψήφο εμπιστοσύνης στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ρίχνει, το τελευταίο δωδεκάμηνο το 34%, ενώ το 27% απαντά ότι τα έχει περιορίσει.