Την απέλαση των φυλακισμένων ακτιβιστών του «Στόλου της Ελευθερίας», ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί οι αρχές του Ισραήλ, με τις διεθνείς πιέσεις για να διερευνηθεί εις βάθος το ρεσάλτο του στρατού της χώρας στα πλοία της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αλλά και τη διεθνή κατακραυγή, να στήνουν στενό κλοιό γύρω από την ισραηλινή κυβέρνηση. Γύρω στη 1:30 αναμένεται να φθάσει στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που αναχώρησε το μεσημέρι προκειμένου να παραλάβει τους Έλληνες που κρατούνται από τους Ισραηλινούς, ανάμεσα στους οποίους είναι και η αρχισυντάκτρια του tvxs.gr Κατερίνα Κιτίδη.

Ads

Οι Έλληνες διπλωμάτες μίλησαν με όλα τα μέλη της αποστολής και για πρώτη φορά ήρθαν σε επαφή σήμερα με τους κυρίους Καρυπίδη, Καρατζά, Πολίτη και Μπούγα, για τους οποίους ενημέρωσαν ότι είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Νωρίς το πρωί, το υπουργείο Εξωτερικών επισκέφθηκαν οι βουλευτές κ.κ. Σακοράφα, Βουδούρη, Θανάσης Δρίτσας και Κουράκης. Αίτημά τους ήταν στο αεροπλάνο να επιβαίνουν αντιπροσωπεία και ιατρική ομάδα που θα αναλάβει άμεσα όσους είναι σοβαρά τραυματισμένοι. Η απάντηση του υπουργείου ήταν ότι «θα φροντίσει η ίδια η κυβέρνηση» για τους κρατούμενους ενώ διαβεβαίωσε ότι στο αεροπλάνο επιβαίνει ιατρική ομάδα.

Απομάκρυνση των κρατούμενων από τις φυλακές

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
να έχει ζητήσει όχι μόνο την απελευθέρωση των επιβατών του «Στόλου της Ελευθερίας» αλλά και την παράδοση της ανθρωπιστικής στην πολύπαθη Γάζα. Το Ισραήλ έχει υποχωρήσει από το αίτημά του, να υπογράψουν οι συλληφθέντες χαρτί αποδοχής της απέλασής τους, κατόπιν της διεθνούς πίεσης που του ασκήθηκε. Παραμένει, όμως, ακόμη άγνωστο ποια είναι η νέα απαίτηση. Σημειώνεται ότι οι έξι Έλληνες αφιχθέντες χθες το πρωί έχουν υπογράψει έγγραφο, στην εβραϊκή γλώσσα, με το οποίο δηλώνουν τη μεταμέλειά τους απέναντι στο ισραηλινό κράτος και αναγνωρίζουν ότι η προσπάθεια μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα αποτελεί «παράνομη είσοδο σε ισραηλινό έδαφος».

Ads

Από το πρωί λεωφορεία έβγαιναν από τη φυλακή της Μπιρ Σέβα, με τα τζάμια όμως να είναι καλυμμένα προκειμένου να μην υπάρξει οπτική επαφή των τηλεοπτικών συνεργείων και των δημοσιογράφων με τους προς απελευθέρωση κρατούμενους, που κρατούνται σε απόσταση από τις φυλακές. Λίγο μετά τις 14:00, ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση του συνόλου των ξένων υπηκόων που κρατούνται από το Ισραήλ. Μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ-Αβίβ και εκεί θα παραδοθούν από τις αστυνομικές αρχές σε άτομα του υπουργείου των Εσωτερικών, οι οποίοι και θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία απελευθέρωσής τους.

Παράλληλα, την ώρα που τα βαν που μετέφεραν τους κρατούμενους περνούσαν μπροστά από τα τηλεοπτικά συνεργεία, άρχισαν να χτυπούν τα τοιχώματα των κλειστών φορτηγών από το εσωτερικό τους και να φωνάζουν συνθήματα στα αγγλικά. Αμέσως μετά δυο στρατιώτες με πυροβόλα όπλα άνοιξαν την πίσω πόρτα ενός φορτηγού και μπήκαν μέσα σε αυτό, επιχειρώντας να σταματήσουν την προσπάθεια να υπάρξουν δηλώσεις από τους κρατουμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία κλειστά φορτηγά μεταφοράς κρατουμένων μετέφεραν άτομα τα οποία κρατήθηκαν στην απομόνωση. Ανάμεσα σε αυτά φέρεται να είναι και δυο Έλληνες πολίτες, οι κ.κ. Καρυπίδης και Καρατζάς.

Όλοι οι κρατούμενοι βγήκαν από τη φυλακή και προχωρά ο επαναπατρισμός τους, ανακοινώθηκε σήμερα από τον εκπρόσωπο των ισραηλινών σωφρονιστικών αρχών, Γιαρόν Ζαμίρ. Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι τρεις από τους 28 ακτιβιστές που νοσηλεύονταν με τραύματα από την ισραηλινή επιδρομή στα πλοία νοσηλεύονται ακόμα και η κατάσταση της υγείας τους είναι πολύ σοβαρή και δεν μπορεί να μεταφερθούν.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι μια ένωση ισραηλινών υπερεθνικιστών δικαστών έκανε διάβημα προς το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αντιτιθέμενη στην απελευθέρωση των συλληφθέντων ακτιβιστών και ζήτησε να περάσουν από δίκη όσοι από τους επιβάτες των πλοίων κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν στους ισραηλινούς κομάντος με «σιδερόβεργες και κάθε είδους όπλα».

Υπενθυμίζεται πως στο στολίσκο των 6 πλοίων που δέχτηκαν την επίθεση του ισραηλινού ναυτικού επέβαιναν συνολικά 682 επιβάτες από 42 χώρες, από τους οποίους τουλάχιστον 9 έχασαν τη ζωή τους.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την προσπάθεια οι ακτιβιστές-Υπερασπίζεται την επίθεση ο Νετανιάχου

Οι ακτιβιστές από τη μεριά τους δηλώνουν πως δεν θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια να σπάσει ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας και πως θα συνεχίσουν τη δράση τους, εστιάζοντας σε πρώτη φάση στην παράδοση των φορτίων που μετέφεραν στη Γάζα τις επόμενες ημέρες. «Καθ’οδόν» για τη Γάζα βρίσκεται μάλιστα και το πλοίο, υπό σημαία Ιρλανδίας, Rachel Corrie, το οποίο βρίσκεται στα ανοικτά της Ιταλίας και αναμένεται να βρεθεί εκεί πιθανώς μέσα στην εβδομάδα. Σημειώνεται ότι το πλοίο φέρει το όνομα της Αμερικανίδας ακτιβίστριας Rachel Corrie, η οποία συνεθλίβη το 2003 από εκσκαφέα του Ισραηλινού στρατού προσπαθώντας να εμποδίσει την κατεδάφιση του σπιτιού μιας οικογένειας Παλαιστινίων.

Η εκπρόσωπος του κινήματος για την απελευθέρωση της Γάζας, «Free Gaza», δήλωσε ότι η προσπάθεια να σπάσει ο Ισραηλινός αποκλεισμός θα συνεχιστεί. «Γνωρίζαμε τους κινδύνους και θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε τις αποστολές αυτών των στόλων», είπε συγκεκριμένα, προαναγγέλλοντας τη συγκρότηση νέου διεθνούς στόλου, ο οποίος θα αναχωρήσει για τη Γάζα τον Ιούλιο.

Η ισραηλινή κυβέρνηση από τη μεριά της, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει το ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας που έχει επιβάλει στα πλαίσια ενός γενικότερου εμπάργκο στις διελεύσεις των συνόρων της περιοχής, χαρακτηρίζοντας τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Σχολίασε επίσης ότι λυπάται για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών κατά την επιδρομή, αλλά επέμεινε στο να ρίχνει της ευθύνες του μακελειού στους ακτιβιστές, που όπως είπαν, επετέθησαν στους στρατιώτες που επιβιβάστηκαν στο πλοίο. Ξεκαθάρισε επίσης, ότι δε θα επιτρέψει σε κανένα σκάφος να περάσει.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε για υποκρισία όσους ασκούν διεθνή κριτική στην χώρα του και υπερασπίστηκε την επίθεση στο τουρκικό πλοίο. «Καθήκον μας είναι να επιθεωρούμε όλα τα πλοία που φτάνουν. Αν δεν το κάνουμε αυτό, η Γάζα θα μετατραπεί σε ιρανικό λιμάνι, κάτι που αποτελεί μία πραγματική απειλή για την Μεσόγειο και την Ευρώπη» σημείωσε απευθυνόμενος στον ισραηλινό λαό μέσω τηλεοπτικού μηνύματος. «Ο στόχος του στολίσκου ήταν να σπάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό και αν ο θαλάσσιος αποκλεισμός είχε σπάσει, δεκάδες, εκατοντάδες ακόμη πλοία θα είχαν ακολουθήσει τα βήματά του», ανέφερε ο κ. Νετανιάχου.

Στο μεταξύ, τους 31 Έλληνες ακτιβιστές που κρατούνται στις φυλακές της Μπιρ Σέβα στο Ισραήλ επισκέφτηκε χθες ο Έλληνας πρέσβης στο Τελ-Αβίβ. Ο Βαγγέλη Πισσίας, είναι ο μοναδικός Έλληνας που φέρει χτυπήματα σε διαφορετικά μέρη του σώματός του σύμφωνα με τον Έλληνα πρέσβη.

Με το tvxs.gr καταφερε να επικοινωνήσει χθες η απεσταλμένη μας, Κατερίνα Κιτίδη μέσα από τις φυλακές όπου κρατείται στο Ισραήλ. Η αρχισυντάκτρια του tvxs.gr ήταν υποχρεωμένη να μιλάει αποκλειστικά στα αγγλικά, είπε ότι είναι καλά στην υγεία της και ζήτησε να επικοινωνήσουμε με την οικογένειά της. Σε οποιαδήποτε ερώτησή μας για τις συνθήκες κράτησής της και για το αν γνωρίζει πότε θα επιστρέψει, απαντούσε απλώς «Είμαι καλά. Ενημερώστε τους γονείς μου».

Ακόμα, λόγο για ηλεκτροσόκ και ξυλοδαρμούς από ισραηλινούς κομάντο κατήγγειλαν οι πρώτοι 6 Έλληνες ακτιβιστές που επέβαιναν στα πλοία του «Στόλου της Ελευθερίας» και επέστρεψαν χθες το πρωί. Γκλόμπ, δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και αληθινά πυρά χρησιμοποίησαν οι Ισραηλινοί κατά τη διάρκεια της επίθεσής τους κατά του διεθνούς «Στόλου της Ελευθερίας», σύμφωνα με τους ακτιβιστές που απελάθηκαν σήμερα το πρωί στην Ιορδανία. Παράλληλα, ψήφισμα με το οποίο εγκρίνει τη δημιουργία μίας διεθνούς αποστολής έρευνας για την ισραηλινή επίθεση κατά του «Στόλου της Ελευθερίας» υιοθέτησε σήμερα το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (ΔΙΤ) αποδοκίμασε σήμερα συνολικά τον τρόπο κράτησης των δημοσιογράφων από τις ισραηλινές αρχές. Ο Διευθυντής του ΔΙΤ, κ. Ντέιβιντ Ντατζ, επισήμανε σήμερα ότι «το Ισραήλ ‘δίδαξε’ ότι οι δημοσιογράφοι μπορεί να δυσχεραίνονται αφάνταστα στην εκτέλεση του ενημερωτικού τους έργου, ότι μπορεί να κατάσχονται μαγνητοταινίες, δημοσιογραφικός εξοπλισμός, να συλλαμβάνονται οι δημοσιογράφοι ενώ εργάζονται, να παραμένουν κρατούμενοι».