Επιτάχυνση και απλοποίηση της διαδικασίας απέλασης για αλλοδαπούς οι οποίοι εισέρχονται και διαμένουν παράνομα στη χώρα προαναγγέλλει με σχετική εγκύκλιο ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης.

Ads

Μέσα από την εναρμόνιση της χώρας με την αντίστοιχη κοινοτική οδηγία, για κάθε παράνομα διαμένοντα υπήκοο τρίτης χώρας, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να εκδόσουν «απόφαση επιστροφής» στη χώρα καταγωγής του, σε χώρα διέλευσης ή σε άλλη τρίτη χώρα, στην οποία αποφασίζει εθελοντικά να επιστρέψει και στην οποία γίνεται δεκτός.

Όπως ορίζει η εγκύκλιος, η επιστροφή γίνεται είτε με την οικειοθελή συμμόρφωση του παρανόμως διαμένοντα, είτε με την εκτέλεση της «απόφασης επιστροφής» με αναγκαστική απομάκρυνση εκτός ελληνικής επικράτειας.

Τα παραπάνω ισχύουν για τους υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στην ελληνική επικράτεια «ανεξαρτήτως εάν εισήλθαν και διέμεναν παράνομα ή κατέστησαν παρανόμως διαμένοντες στη χώρα».

Ads

Οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να εκδίδουν αποφάσεις επιστροφής σε περιπτώσεις:

-απόρριψης αιτήματος για αρχική χορήγηση άδειας διαμονής
-απόρριψης αιτήματος για ανανέωση άδειας διαμονής
-ανάκλησης εκδοθείσας άδειας διαμονής
-απόρριψης αιτήματος λόγω μη εμπρόθεσμης υποβολής από τον υπήκοο τρίτης χώρας αιτήματος ανανέωσης της άδειας διαμονής του