Περί τις 225.000 θα έχουν βάλει λουκέτο μέσα στο 2011, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ), της ΓΣΕΒΕΕ, σχετικά με την πορεία των μικρών επιχειρήσεων (έως 49 άτομα), με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν 320.000 θέσεις απασχόλησης. Ένα μόλις μήνα πριν η ίδια πρόβλεψη έκανε λόγο για 175.000 μικρές επιχειρήσεις σε κίνδυνο.

Ads

Την παραπάνω έρευνα επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Σταύρος Ζαχαρέλης, ο οποίος περιόδευσε σήμερα στο κέντρο του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Με τη φράση – σύνθημα «Κλείνουμε για μια ημέρα, για να λειτουργούμε πολλές περισσότερες», ο κ. Ζαχαρέλης καλούσε καταστηματάρχες και επιχειρηματίες να συμμετέχουν στην αυριανή 24ωρη απεργία, που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καθώς και να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10.30 το πρωί, έξω από το κτίριο στο οποίο στεγάζονται το Βιοτεχνικό και το Επαγγελματικό Επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ζαχαρέλης τόνισε ότι για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο, «μονόδρομο αποτελεί η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, αλλά και η στήριξή τους από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Ads

Αναφερόμενος στην έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ), της ΓΣΕΒΕΕ, σχετικά με την πορεία των μικρών επιχειρήσεων (έως 49 άτομα), ο κ. Ζαχαρέλης είπε πως πλέον εκτιμάται ότι περί τις 225.000 θα έχουν βάλει λουκέτο μέσα στο 2011, ενώ μέχρι και πριν από ένα μήνα η σχετική πρόβλεψη τις ανέβαζε σε 175.000.

Σύμφωνα με την έρευνα, άλλωστε, 215.000 επιχειρήσεις (περίπου το 25,9% του συνόλου), δήλωσαν δυσκολία στη συνέχιση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας μέχρι τα τέλη του 2011, με συνέπεια να απειλούνται σοβαρά πάνω από 320.000 θέσεις απασχόλησης.

Εξάλλου, η έλλειψη ρευστότητας και η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων, μεγεθύνουν τη δυσκολία τους στο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ειδικότερα, ένας στους τέσσερις έχει οφειλές στο ΙΚΑ, τρεις στους δέκα χρωστάνε στην εφορία (27,3%), σε δάνεια (28,4%) και σε ενοίκια (29,3%). Πάνω από τρεις στους δέκα έχουν οφειλές σε ΔΕΚΟ-ΔΕΗ, ΟΤΕ και ύδρευση (30,8%), σε προμηθευτές (31,9%), ενώ σχεδόν τέσσερις στους δέκα (36,3%) χρωστάνε στον ΟΑΕΕ.

ΒΕΑ: Βαθύτερη η ύφεση από τα νέα μέτρα

Στο μεταξύ, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας ανέφερε σήμερα τα νέα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου θα οδηγήσουν σε βαθύτερη ύφεση «δεδομένου ότι δεν συμβάλλουν ούτε κατά το ελάχιστο στην δημιουργία των πολυπόθητων προοπτικών ανάπτυξης, αλλά αποστεώνουν ακόμη περισσότερο την Ελληνική οικονομία».

Παράλληλα , σύμφωνα με το ΒΕΑ, καταδεικνύεται η αδυναμία του κράτους να ανταποκριθεί στο έργο του και να εξασφαλίσει κατά προτεραιότητα έσοδα από εισοδήματα της μεγάλης φοροδιαφυγής και του παραεμπορίου, αλλά και να μειώσει την σπάταλη λειτουργία του με προτεραιότητα σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων και όχι με καθυστερήσεις πληρωμών, άρνηση συμψηφισμού υποχρεώσεων – οφειλών και ώθηση στην έξοδο του έμπειρου δυναμικού του δημόσιου τομέα.

Το ΒΕΑ σημειώνει, ότι τα νέα μέτρα έκτακτης ανάγκης, για να αποδώσουν καρπούς, δεν μπορεί να έχουν μοναδικό γνώμονα τους αριθμητικούς στόχους του Μνημονίου και την εξυπηρέτηση τους, από τις ανύπαρκτες δυνατότητες των πολιτών και των χειμαζόμενων επιχειρήσεων, αλλά απαιτείται να δημιουργούν προοπτικές για νέες πηγές εσόδων του κράτους και πηγές εσόδων μπορεί να δώσει μόνο η επανεκκίνηση της οικονομίας και η ανάπτυξη.