Μετά την τροπολογία σκάνδαλο για το ποδόσφαιρο με αφορμή την υπόθεση πολυιδιοκτησίας ΠΑΟΚ – Ξάνθης, που κατήγγειλε ο Ολυμπιακός, και την επίμαχη εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της βουλής, κατηγόρησε τους παράγοντες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, επικαλούμενος και δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως αυτοί είναι οι υπεύθυνοι και όχι η κυβέρνηση.

Ads

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζοντας πως το ποδόσφαιρο δεν είναι τόσο σημαντικό θέμα για τους πολίτες, αν και μόλις δύο 24ωρα νωρίτερα η τροπολογία σκάνδαλο κατατέθηκε με αναφορά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για διαφύλαξη της «κοινωνικής συνοχής», ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους εμπλεκόμενους παράγοντες να ηρεμήσουν διαφορετικά απείλησε πως αν συνεχιστεί για καιρό αυτή η κατάσταση θα σταματήσει το πρωτάθλημα και θα βγάλει τις ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενός «μνημονίου» στο ποδόσφαιρο, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θα αποτανθεί στη FIFA και την UEFA για αυτό, ανέφερε πως «σε περίπτωση που το άρρωστο αυτό κλίμα συνεχιστέι επί μακρόν θα αναγκαστούμε να διακόψουμε αμέσως τη Superleague, γιατί είναι καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα παρά αυτό το πρωτάθλημα που έχουμε σήμερα».

Όπως είπε μάλιστα θα δοθεί μια «ξεκάθαρη χρονική διορία» προς τους παράγοντες ώστε να προχωρήσουν στην αυτοκάθαρση, διαφορετικά θα αναγκαστούν οι ίδιοι με δική τους ευθύνη να υποστούν απώλεια εσόδων και κύρους και θα αναλάβουν οι ίδιοι ενώπιον των φιλάθλων και των οπαδών το βάρος της αποβολής των συλλόγων τους από ευρωπαϊκούς αγώνες. Πρόσθεσε ακόμη πως αυτή η πρωτοβουλία θα έρθει να «χτίσει» πάνω σε μία σειρά από μέτρα που κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, όπως ο θεσμός των ξένων διαιτητών και το var, τα οποία είναι εργαλεία που η ΝΔ είχε στηρίξει στην αντιπολίτευση καθώς κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Δυστυχώς αποδεικνύεται πως «δεν ήταν αρκετά», όπως είπε.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην σύγκρουση ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού ανέφερε πως μόλις γύρισε από το ταξίδι του στο Παρίσι διαπίστωσε και ο ίδιος ότι «έχει βγει στην επιφάνεια μια μίζερη επικαιρότητα». «Την ώρα που ανακτά η χώρα την αξιοπιστία της, πληγώνεται στο εξωτερικό από μια ποδοσφαιρική βεντέτα. Μία επιχειρηματική και προσωπική αντιπαλότητα. Διχάζοντας του πολίτες ακόμα και με όρους γεωγραφίας. Αυτά δεν είναι καινούργια. 20 χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανίζεται από τέτοια γεγονότα. Καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να τα αντιμετωπίσει. Με την τροπολογία λειτουργήσαμε με κριτήρια πολιτικά, όχι οπαδικά, αποκρούοντας άθλιες διχαστικές κραυγές όπως ότι η χώρα θα κοπεί στα δύο, θα χυθεί αίμα, οι Έλληνες θα μοιραστούν σε βορειους και νότιους».

Δήλωσε πως η κατάσταση επαναφέρει στο μυαλό τους όρους «νταβατζήδες και διαπλοκή». Αποφεύγοντας να κατονομάσει τους Ιβάν Σαββίδη και Βαγγέλη Μαρινάκη, είπε πως «κάποιοι χρησιμοποιούν οπαδικούς στρατούς, απειλούν βουλευτές και μετατρέπουν τα μέσα ενημέρωσης σε φανατικά φερέφωνα δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη με διχαστικά συνθήματα». «Τους προειδοποιώ ξανά, όσους δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα, να ξεχάσουν τα σχέδιά τους. Η κυβέρνηση και η Βουλή έχουν τρόπο να προστατεύσουν την κοινωνία και θα απαντήσουν κατάλληλα». «Η μετριοπαθής προσέγγιση μας συγκεντρώνει τα πυρά και από τις δύο πλευρές γιατί μάλλον ήταν η μόνη αναγκαία και επιβεβλημένη. Φαίνεται όμως ότι μερικοί παρεξήγησαν την πρόθεσή μας και μεταφέρουν τις διαφορές τους από τα γήπεδα στην κοινωνία».

Ads

«Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή τη διάταξη;», είπε απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με την τροπολογία σκάνδαλο που ο ίδιος έδωσε εντολή να κατατεθεί στη Βουλή. Υποστήριξε δε πως δεν πρόκειται για μια αθλητική διευθέτηση, αλλά για μια παρέμβαση να πέσουν οι τόνοι, προκαλώντας ερωτήματα με τον ισχυρισμό του καθώς επί της ουσίας άλλαξε το πλαίσιο ποινών δίνοντας το «πράσινο φως» στην πολυδιοικτησία ομάδων και στην χειραγώγηση των αποτελεσμάτων. «Για την υπόθεση θα επιληφθεί τελικά η αθλητική δικαιοσύνη», είπε και επιβεβαιώνοντας πως ήταν ο ίδιος που προώθησε την επίμαχη τροπολογία δήλωσε: «Έκρινα εγώ ότι μία ποδοσφαιρική διαμάχη δεν επιτρέπεται να μετεξελιχθεί σε κοινωνική. Φρόντισα να απομακρύνω ευρωβουλευτή μας που δεν συμπεριφέρθηκε ως εκπρόσωπος του λαού αλλά ως οπαδός»

Η αναφορά για «νταβατζήδες» προκάλεσε και το ειρωνικό σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα. «Κύριε Μητσοτάκη μιλήσατε εσείς για ‘’νταβατζήδες’’;», είπε αρχικά και συνέχισε: «Και ποιοι είναι αυτοί; Πως λέγονται; Έχουν ονοματεπώνυμο; Γιατί δεν το λέτε; Είναι ο κ. Μαρινάκης, ο κ. Σαββίδης;». «Μιλάτε εσείς για φερέφωνα των ιδιοκτητών των ΜΜΕ που με βάση τα συμφέροντα τους στο ποδόσφαιρο γέρνουν τα ΜΜΕ τους; Αλήθεια συμβαίνει αυτό στον τόπο; Δεν το ‘χαμε καταλάβει τόσα χρόνια. Καλωσορίσατε στη χώρα μας», τόνισε. «Και εν πάση περιπτώσει ποια είναι αυτά τα ‘’φερέφωνα’’, για πείτε μας. Είναι η εφημερίδα τα ΝΕΑ, είναι το κανάλι ΟΝΕ ή μήπως ο τηλεοπτικός σταθμός Open ή το Έθνος; Όταν βγαίνετε στο βήμα και λέτε τέτοιες βαριές κουβέντες, να έχει την ευθύνη να βάλετε υπογραφή σε αυτά που λέτε, όχι απλά να μιλάτε για νταβαζτήδες, φερέφωνα και ΜΜΕ», ανέφερε.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ανακάλυψε πράγματα που έχουν γίνει από το 2016, η ΕΠΟ είναι υπό την UEFA, εμείς τα κάναμε όλα αυτά». Τέλος, έθεσε το ερώτημα: «Εσείς δεν ήσασταν που με το που εκλεγήκατε, μειώσατε 50% τη φορολογία των ΠΑΕ στα συμβόλαια με τους ποδοσφαιριστές, κάνοντας δώρο σ’ αυτή τη διαπλοκή που σήμερα εσείς καταγγέλλετε; Επειδή εσείς ήσασταν, καλά ξεμπερδέματα. Δεν σας λυπάμαι καθόλου», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας ξανά το λόγο, απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα και δεν κατονόμασε τους «νταβατζήδες». Είπε ωστόσο πως : «Αφού κ. Τσίπρα μιλήσατε με ονόματα, να μιλήσω κι εγώ με ονόματα. Από ό,τι θυμάμαι, ο κ. Μαρινάκης είναι αυτός που σας έκανε διθυραμβικά εξώφυλλα, μέχρι που δεν τα βρήκατε κάπου. Αυτός σας στήριξε με κόκκινα εξώφυλλα. Ως προς τον κ. Σαββίδη, με τον οποίο πηγαίνατε αγκαλιά στη Θεσσαλονίκη, αν θυμάμαι καλά αυτός ήταν που είχε δηλώσει ότι ο Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ Πρωθυπουργός. Εσείς τους είχατε πάρει αγκαλιά μέχρι που κάπου τσακωθήκατε». Απαντώντας στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώσε: «Μου είπατε για τον Μαρινάκη και τα πρωτοσέλιδα που μου έκανε. Δηλαδή εσείς τα βρήκατε και σας κάνει διαρκώς πρωτοσέλιδα τώρα;».