Στοχοποίηση και απειλές από ακροδεξιούς στο twitter δέχεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών Γιάννης Μπουρνούς, μετά από ερώτηση που απηύθυνε στον Νίκο Παναγιωτόπουλο σχετικά με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Ads

«Την ημέρα που ο υπουργός Άμυνας αρνήθηκε να απαντήσει σε μια σειρά κρίσιμα ερωτήματα για την εν κρυπτώ αποστολή όπλων στην Ουκρανία, τον κίνδυνο αποδυνάμωσης της εθνικής άμυνας και την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και επιτέθηκε με αδιανόητο τρόπο στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, τα ακροδεξιά τρολ του Μεγάρου Μαξίμου στοχοποιούν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Μπουρνού με απειλές για τη ζωή του, την οικογένειά του και δημοσιεύουν ακόμα και τη διεύθυνσή του» αναφέρει συγκεκριμένα σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος έθεσε το εξής ερώτημα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Επικροτεί ή αποδοκιμάζει τη στοχοποίηση και τις χυδαιότητες περί προδοσίας εναντίον του βουλευτή και αναπληρωτή Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία»; «Ας έχει υπόψη του ότι για οτιδήποτε συμβεί θα έχει την απόλυτη ευθύνη» καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Την πρωτοφανή στοχοποίηση που δέχεται κατήγγειλε νωρίτερα και ο Γιάννης Μπουρνούς, τονίζοντας ότι πίσω από την επίθεση είναι 10άδες φιλοκυβερνητικά accounts.

Ads

Λίγη ώρα μετά τη δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Τάσου Γαϊτάνη, με την οποία το κυβερνών κόμμα φαίνεται πως υιοθετεί τις κατηγορίες σε βάρος του Γιάννη Μπουρνού.  «Είναι αδιανόητο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπουρνούς να αποκαλύπτει δημοσίως δεδομένα που αφορούν την Εθνική Άμυνα της χώρας. Μπροστά σε αυτή την ανεύθυνη στάση, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός, αλλά πρέπει να αποδοκιμάσει δημοσίως τον βουλευτή του. Σε τόσο κρίσιμα θέματα είναι καθήκον όλων να δείξουν τη μέγιστη υπευθυνότητα».

Οι κατηγορίες του Παναγιωτόπουλου και τα ερωτήματα που έθεσε ο Μπουρνούς
  
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αρνήθηκε να ενημερώσει το κοινοβούλιο για τα όπλα που στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για ζήτημα «εθνικής ασφάλειας» και κατηγόρησε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων για διαρροές, υποστηρίζοντας πως τα επιτελεία θυμίζουν «ελβετικό τυρί» στον έλεγχο πληροφοριών. Αυτή του η επίθεση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των στρατιωτικών οι οποίοι τον επέκριναν για «ανυπόστατες κατηγορίες» και για τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ εδώ και τρία χρόνια. 

Αφορμή για τις αναφορές του Νίκου Παναγιωτόπουλου υπήρξε ένα δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, στο οποίο παρουσιάζονταν αναλυτικά τα όπλα που εστάλησαν στην Ουκρανία. Με βάση αυτό, αλλά και με δημοσιεύματα ουκρανικών μέσων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ορισμένα ερωτήματα, στη χθεσινή Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας:

«Δεν είναι δυνατόν να διαβάζουμε, πρώτα σε ουκρανικά μέσα, ότι θα στείλετε ή έχετε στείλει τον εξοπλισμό, για τον οποίο συζητάμε. Έχω δημοσίευμα της 5ης Ιουνίου, που λέει ότι η Ελλάδα -μεταφράζω από τα αγγλικά- πρόκειται να παραδώσει ένα πολύ μεγάλο ποσό οπλισμού και πυρομαχικών στην Ουκρανία. Αν δεν κάνω λάθος, διαβάσαμε για 122 BMP-1. Πράγματι, είναι πεπαλαιωμένο -το ξέραμε και πριν μας το πείτε εσείς- ενώ τα γερμανικά MARDER, που πάτε να συμφωνήσετε, είναι πιο σύγχρονα.

Όμως, επειδή δεν το απαντήσατε. Τα αφήσατε όλα ανοιχτά. Θα αντικατασταθούν άμεσα; Έχετε κάνει κάποιο προγραμματισμό ή απλά σπεύδετε να δώσετε ό,τι σας ζήτησαν; Πότε θα μας τα δώσουν οι Γερμανοί; Τα BMP εξυπηρετούσαν κάποιες ανάγκες των νησιών – μιας και προέρχομαι από τη Λέσβο- έστω και δευτερεύουσες, αλλά είχαν ένα ρόλο.

Αν ήταν τόσο άχρηστα τελικά, όπως μας περιγράψατε, γιατί τα είχαμε; Έχετε και άλλο εξοπλισμό που είναι άχρηστος ή ασυντήρητος; Και βασίζονται σε αυτόν οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί μας; Οι μηχανοκίνητες Μονάδες των νησιών, που τα είχαν, τι θα έχουν τώρα; Θα πάνε άλλα τεθωρακισμένα, στη θέση τους; Και πότε θα πάνε; Ή, πλέον, οι συγκεκριμένες Μονάδες δεν θα είναι μηχανοκίνητες;

Και συνεχίζω με ένα ερώτημα για τους πυραύλους STINGER και τις οβίδες πυροβολικού –δεν θα τα περιγράψω αναλυτικά: Δεκαεπτά χιλιάδες οβίδες πυροβολικού των 155 χιλιοστών. Έχουμε αρκετές; Είναι από κάποιο υπολογισμό;

Εγώ από τα λίγα που γνωρίζω, ξέρω ότι κάθε μονάδα, π.χ. στη Λήμνο στον νομό μου, υπολογίζει το σενάριο: τόσες μέρες πολέμου, επί τόσες οβίδες την ημέρα ανάλωση, χρειάζομαι τόσες για να αντέξω μέχρι να με ανεφοδιάσουν, εφόσον καταφέρουν να με ανεφοδιάσουν. Συνεπώς, από πού έφυγαν τα βλήματα; Από τις αποθήκες πρώτης γραμμής; Από τις αποθήκες εφεδρείας;

Από τα νησιά; Από τη Θράκη; Από τις αποθήκες στα μετόπισθεν; Υπάρχει προγραμματισμός και χρονοδιάγραμμα για την αντικατάστασή τους ή τα έχετε αποφασίσει μόνος σας; Ρωτήσατε τη Διεύθυνση Πυροβολικού και σας είπε ότι τους περισσεύουν; Αυτά τα ερωτήματα τα θέτω και θα έπρεπε να απαντηθούν πάρα πολύ εύκολα αν οι κάμερες έκλειναν για 10 λεπτά».