Την 40ή μέρα απεργίας πείνας διανύει ο Τούρκος αγωνιστής, ιστορικός και δημοσιογράφος, Τουργκούτ Καγιά, που κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, με αποτέλεσμα, όπως τονίστηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου της επιτροπής αλληλεγγύης, να κινδυνεύει κάθε στιγμή με αιφνίδιο καρδιαγγειακό συμβάν. 

Ads

Σύμφωνα με την γιατρό Όλγα Κοσμοπούλου (επιμελήτρια Α’ στο ΕΣΥ), ο Τούρκος αγωνιστής έχει υποστεί 12% απώλεια του αρχικού του βάρους, ενώ, όπως καταγγέλθηκε, ο απεργός πείνας εξετάστηκε στο νοσοκομείο Αττικόν, χωρίς να του αφαιρεθούν οι χειροπέδες.

Η επιτροπή απεύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση να μην εκδοθεί ο Καγιά στην Τουρκία, όπως αποφάσισε πρόσφατα ο Άρειος Πάγος. Σύμφωνα με την επιτροπή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, έχει αρνηθεί να συναντηθεί μαζί της.

Στην συνέντευξη υπογραμμίστηκε ακόμη, ότι ο καταδικασμένος ως «τρομοκράτης» στην Τουρκία (για τη στάση του υπέρ του κουρδικού κινήματος) αναμένεται να υποστεί νέα βασανιστήρια σε περίπτωση που επιστρέψει στη γειτονική χώρα.

Ads

Στις δράσεις αλληλεγγύης υπέρ του Καγιά περιλαμβάνεται πορεία την ερχόμενη Τετάρτη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Πέμπτης έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η συνέντευξη του Καγιά στην Υπηρεσία Ασύλου, καθώς ο Τούρκος αγωνιστής έχει αιτηθεί άσυλο στη χώρα μας.