Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Κασσής, δήλωσε από το βήμα της Βουλής πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο αν δεν αλλάξει το τελικό κείμενο για το γάλα στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπήρξε μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη. Την αντίδρασή του εξέφρασε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραϊτης. «Αυτό που ήρθε σήμερα να το πάρετε πίσω. Ήταν άλλη η ατζέντα που συμφωνήσαμε με τον κ. Τσαυτάρη» είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή του για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. 

Ads

 

«Αυτό εξυπηρετεί μόνο τις ιδεολογικές σας εμμονές», είπε ο Θάνος Μωραϊτης ενώ ζήτησε να αποσυρθεί και η διάταξη για τα φωτοβολταϊκά σημειώνοντας πως «κάποιοι ετοιμάζονται να κάνουν πάρτυ αγοράζοντας τις εγκαταστάσεις των αγροτών πιτ παρά».

Υπενθυμίζεται πως λίγη ώρα νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε υποστηρίξει πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι «ενωμένη και υπεύθυνη» και θα υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο. Τη βεβαιότητα για υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου «χωρίς εκπλήξεις» εξέφρασε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης. Σημειώνεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, σημειώνοντας ωστόσο πως θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο ώστε να εγκριθεί η επόμενη δόση.
 

Ο Μιχάλης Κασσής είχε προειδοποιήσει τις τελευταίες ημέρες την κυβέρνηση, ενώ και το Σάββατο το πρωί, σε εκπομπή του Mega, ξεκαθάρισε πως δεν θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο αν δεν υιοθετηθούν οι θέσεις του Αθανάσιου Τσαυτάρη σε ό,τι αφορά τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος.
 

Ο Αθανάσιος Τσαυτάρης υποστηρίζει πως η χρονική διάρκεια παστερίωσης πρέπει να την καθορίζει επιστημονική επιτροπή και όχι οι γαλακτοβιομηχανίες όπως υποστηρίζει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δέχθηκε έντονες πιέσεις από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, για να προσυπογράψει το νομοσχέδιο με την υπόσχεση ότι στη Βουλή θα γίνουν αλλαγές.

Ενστάσεις για τις ρυθμίσεις σχετικά με το γάλα διατύπωσαν και οι βουλευτές της Ν.Δ. Γ. Βλάχος και Φωτεινή Αραμπατζή. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Γ. Βλάχος, κάλεσε τους αρμόδιος υπουργούς να επιφέρουν τις αναγκαίες βελτιωτικές αλλαγές σε επίμαχες ρυθμίσεις ώστε να ψηφίσουν οι βουλευτές ένα νομοσχέδιο που είναι μεν καλό αλλά αδικείται από την πολυήμερη συζήτηση «για τα ίδια και τα ίδια».
 
Ειδικότερα ο  βουλευτής Αττικής της ΝΔ, έθεσε στην τοποθέτησή του τα επίμαχα σημεία των διαφωνιών του στις διατάξεις για τα φαρμακεία, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, τα φωτοβολταϊκά, τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, το ταμείο των ασφαλιστικών εταιρειών και το γάλα. Ειδικώς για το τελευταίο θέμα ο Γ. Βλάχος ζήτησε να κατατεθεί η ρύθμιση ώστε το «ζωντανό αυτό προϊόν» να μην αφεθεί στο έλεος των βιομηχανιών να θέσουν τους κανόνες παρά να αφεθεί ελεύθερος ο καταναλωτής να διαλέξει. «Διαφωνούμε στο να παίξει το ελληνικό γάλα με αντίξοες συνθήκες για να μην πω με στημένο παιχνίδι» είπε καταλήγοντας.

Ads

«Αν το παστεριωμένο γάλα ξεπεράσει τις έξι έως και επτά ημέρες, ξεχάστε την ελληνική κτηνοτροφία και γαλακτοβιομηχανία. Τότε τα πανίσχυρα καρτέλ και πανίσχυρα σούπερ μάρκετ, θα εισάγουν απευθείας στο ράφι γερμανικά και ολλανδικά», είπε επίσης η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή

«Δεν μπορούμε να αποστούμε από αυτά που έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Τσαυτάρη και αυτό σχετίζεται με την υπόσταση του ίδιου του Κοινοβουλίου» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν.Σηφουνάκης, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Δ.Τζαμτζής ζήτησε «πάση θυσία να αλλάξει η ρύθμιση για το γάλα και να τεθεί χρονικό περιθώριο για την παστερίωση».