Πέντε άτομα προφυλακίστηκαν, δύο γιατροί και τρεις φαρμακοποιοί ενώ πέντε αφέθηκαν ελεύθεροι, μετά την απολογία τους, για το κύκλωμα απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Ads

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι μια καρδιολόγος, σύζυγος προφυλακισμένου γιατρού που φέρεται να είχε τα ηνία της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης. Της επιβλήθηκε εγγύηση 5 χιλιάδων ευρώ.

Μετά και τις σημερινές απολογίες ολοκληρώθηκε η διαδικασία για το σύνολο των κατηγορουμένων στην υπόθεση που φαίνεται να ζημίωσε τον ΕΟΠΥΥ με ποσό που ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Οι δικαστικές αρχές την Πέμπτη (19/9) έκριναν συνολικά έξι κατηγορούμενους προσωρινά κρατούμενους , οι οποίοι φαίνεται να είχαν ρόλο κομβικής σημασίας για την λειτουργία της εγκληματικής ομάδας.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υπόθεση έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για βαρύτατα αδικήματα που αφορούν εγκληματική οργάνωση, απάτη, πλαστογραφία κ.ά.

Η δικαστική έρευνα για τις πτυχές της υπόθεσης συνεχίζεται.

Πώς δρούσε το κύκλωμα παράνομης συνταγογράφησης

Τα μέλη της οργάνωσης εντόπιζαν ΑΜΚΑ για τα οποία οι κάτοχοί τους δεν είχαν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση και έτσι δεν λάμβαναν ενημερώσεις.

Κατόπιν, συνταγογραφούσαν ψευδώς φαρμακευτικά σκευάσματα, εκτελούσαν εικονικά τις συνταγές και εν συνεχεία εμπορεύονταν παρανόμως τα σκευάσματα αποκομίζοντας επιπλέον περιουσιακό όφελος, που αντιστοιχεί στη ζημία του ΕΟΠΥΥ.

Προέβαιναν μέσω των γιατρών στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε ΑΜΚΑ κυρίως αλλοδαπών για τους οποίους είχαν δηλωθεί αναληθή στοιχεία επικοινωνίας (διευθύνσεις κατοικίας και τηλέφωνα) ή διάφορες δομές φιλοξενίας, με αποτέλεσμα αφενός να καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις αρμόδιες Αρχές, αφετέρου οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι να μην είναι σε θέση να διαπιστώσουν την ψευδή συνταγογράφηση, λόγω της ελλείψεως άυλης συνταγογράφησης, αλλά και της αδυναμίας τους να έχουν πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα.

Επεδίωκαν επίσης μέσω των δικτύων που είχαν δημιουργήσει να χρησιμοποιούν ΑΜΚΑ ανασφάλιστων ατόμων, καθώς η συμμετοχή τους στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ήταν μηδενική. Ανάμεσα στις συνταγογραφήσεις εντοπίσθηκαν πολλές περιπτώσεις που αφορούσαν άτομα, τα οποία είχαν απομακρυνθεί (απέλαση, έξοδος) από τη χώρα ή τύγχαναν έγκλειστα σε φυλακές και φιλοξενούμενοι σε δομές διαμονής αλλοδαπών. Από την έρευνα διαπιστώθηκε η παράνομη χρήση 3.516 ΑΜΚΑ, βάσει των οποίων εκδόθηκαν ψευδώς 90.186 συνταγές.

Στη συνέχεια, μέσω της ήδη υπάρχουσας δομής και οργάνωσης των εταιρειών/φαρμακείων των μελών τους, οι εγκληματικές οργανώσεις προέβαιναν στις εικονικές εκτελέσεις των συνταγογραφήσεων, υπογράφοντας παραστατικά εκτέλεσης αντί των ασφαλισμένων, πλαστογραφώντας τις υπογραφές τους, πετυχαίνοντας έτσι την εξαπάτηση του ΕΟΠΥΥ και την αντίστοιχη παράνομη αποζημίωσή τους.

Όσον αφορά τα ψευδώς συνταγογραφούμενα φάρμακα, αυτά χαρακτηρίζονταν από ευρεία γκάμα, συμπεριλαμβανομένων ναρκωτικών και άλλων ψυχοτρόπων ουσιών, ενώ μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν και ορισμένα, τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη τόσο στην ελληνική όσο και τη διεθνή αγορά.

Η περεταίρω διάθεση των παρανόμως συνταγογραφημένων φαρμακευτικών σκευασμάτων πραγματοποιούνταν μέσω των φαρμακείων αλλά και των γιατρών σε πελάτες τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους, είτε αναμιγνύονταν με νόμιμα εισοδήματά τους μέσω της εκδόσεως εικονικών αποδείξεων λιανικής πώλησης, είτε φυλάσσονταν σε θυρίδες τραπεζικών ιδρυμάτων.

Εξακριβώθηκε επίσης και η παράνομη δραστηριότητα ιδιοκτήτριας φαρμακαποθήκης, στην δεύτερη εγκληματική οργάνωση που συνεργαζόταν με μέλη της πρώτης, η οποία έθετε σε κυκλοφορία φαρμακευτικά σκευάσματα δυνάμενα να προκαλέσουν κίνδυνο στην ανθρώπινη υγεία.

Μέρος των σκευασμάτων αυτών τα προμηθευόταν από φαρμακείο της πρώτης οργάνωσης, όπως ευαίσθητα φάρμακα και εμβόλια ακόμα και ηπατίτιδας τα οποία αποθήκευε χωρίς ψύξη και έτσι γίνονταν επικίνδυνα για χρήση και τα έστελνε σε χώρες του εξωτερικού.