Στο πλαίσιο των πανελλαδικών ερευνών, η Διοίκηση του ΟΓΑ ανακοίνωσε ότι οι Ελεγκτές του Οργανισμού εντόπισαν απάτες σε βάρος του από ιδιωτικές κλινικές και ξενοδοχεία. Στις απάτες εμπλέκονται μία μεγάλη ιδιωτική κλινική που λειτουργεί στην κεντρική Ελλάδα, κύκλωμα εντός του νοσοκομείου Άρτας, φαρμακεία στη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα Ιωάννινα.

Ads

Αναλυτικά, οι ελεγκτές διαπίστωσαν μεταξύ άλλων, ότι:

1. Μία μεγάλη ιδιωτική κλινική, που λειτουργεί σε περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, να προβαίνει τόσο σε συστηματική παραβίαση της νομοθεσίας, όσο και σε καταστρατήγηση της σχετικής σύμβασης που έχει υπογράψει με τον Οργανισμό.

2. Μεγάλο αριθμό παραβάσεων σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, που αφορούν σε παράνομη συνταγογράφηση σε συνταγολόγια ασφαλισμένων εν αγνοία των κατόχων τους. Συνταγογραφούνταν φάρμακα που οι ασφαλισμένοι δεν παρελάμβαναν και είχαν πλήρη άγνοια για την έκδοση των συγκεκριμένων συνταγών. Εξάλλου, σε κάποιες περιπτώσεις εκδίδονταν συνταγές με επίκληση ανύπαρκτων γνωματεύσεων ειδικού γιατρού. Στις εν λόγω παράνομες ενέργειες εμπλέκονται ιδιωτικά ιατρεία των εν λόγω περιοχών και συμβεβλημένα με τον Ο.Γ.Α. φαρμακεία.

Ads

3. Διαπιστώθηκε η ύπαρξη κυκλώματος το οποίο προέβαινε στη διακίνηση συνταγών ιδιαίτερα ακριβών φαρμάκων από το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας σε συγκεκριμένα φαρμακεία της πόλης των Ιωαννίνων. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

4. Στα πλαίσια του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του Ο.Γ.Α. εντοπίστηκε περίπτωση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, από τις οποίες αφενός καταστρατηγήθηκε ο κοινωνικός χαρακτήρας του προγράμματος και αφετέρου η παραβίαση των όρων του προγράμματος είχε ως αποτέλεσμα την εξαπάτηση και την παράνομη χρέωση του Οργανισμού.

Ο Διοικητής του ΟΓΑ έδωσε εντολή να ολοκληρωθεί άμεσα η επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων κατά παντός υπευθύνου, ενώ για την αναζήτηση των ποινικών ευθυνών, τα πορίσματα των ελεγκτών θα αποσταλούν και στη Δικαιοσύνη.