Την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που πηγάζουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών… απαιτεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, ως «απαρέγκλιτο όρο» για τη στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Ads

Την δήλωση αυτή την έκανε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνοντας την άτακτη υποχώρηση της ΝΔ από την πρόσφατη αντιπολιτευτική ρητορική της επί του θέματος.

Αναλυτικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας πως για να υποστηρίξουμε την ενταξιακή προοπτική της βόρειου γείτονός μας, απαρέγκλιτος όρος είναι να εκπληρώσουν άμεσα τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από την υπογραφή της Συμφωνίας και αφορούν στην συμμόρφωση με τις συνταγματικές αλλαγές που έχουν θεσπιστεί, την πλήρη εγκατάλειψη κάθε στοιχείου αλυτρωτισμού και την τήρηση των αρχών του Κράτους Δικαίου.

Ακόμη πιο ξεκάθαρα το έθεσε με την δήλωσή του με το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου:

Ads

«Στην προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τέθηκαν στην ατζέντα ορισμένα θέματα που αφορούν πάρα πολύ την Ελλάδα. Το πρώτο είναι η διεύρυνση προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και εκεί θέσαμε μετ’ επιτάσεως το ότι πρέπει οι γείτονές μας να σέβονται τους Κανόνες Δικαίου, τους κανόνες καλής γειτονίας και, βέβαια, να υπηρετούν τις Συνθήκες που έχουν υπογράψει, όπως την Συνθήκη των Πρεσπών. Θέσαμε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας τόσο σε ό,τι αφορά την παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου, αλλά και τις απειλές που δέχεται η χώρα μας για το προσφυγικό. Και βέβαια, θέσαμε το διεκδικητικό πλαίσιο, μέσα από το οποίο η Ελλάδα έρχεται να ζητήσει μερίδιο από την ανάπτυξη, την ανάπτυξη της Ευρώπης, στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Η Ελλάδα έπαψε να είναι μία χώρα που ζητάει βοήθεια. Αυτό που ζητάει είναι το δικαίωμα και την ευκαιρία να αναπτυχθεί, ώστε να “πιάσει” τους ρυθμούς ανάπτυξης και το επίπεδο διαβίωσης που είχε πριν από την κρίση».

Αναφορικά με την πολιτική διεύρυνσης της Ένωσης, ο Μ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως η χώρα μας στηρίζει την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων υπό τις προϋποθέσεις της αιρεσιμότητας και της αρχής των ιδίων επιδόσεων. Όσον αφορά στην Αλβανία, επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή της προοπτική, υπό τον όρο πως η χώρα θα εκπληρώσει το σύνολο των 5 καίριων προτεραιοτήτων που έχει θέσει η ΕΕ. Ταυτόχρονα, όμως, τόνισε πως αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα δικαιώματα της εκεί ελληνικής εθνικής μειονότητας, ιδίως των περιουσιακών.

Επίσης, τόνισε την στήριξη της Ελλάδας στο αίτημα της Κύπρου να τεθεί το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων και της κλιμάκωσης των παράνομων δραστηριοτήτων της γείτονος στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ατζέντα του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να συζητηθεί σε επίπεδο ηγετών κρατών.

Πάντως, οι ενδείξεις μετά τη σύνοδο δείχνουν, ότι η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας  θα κριθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 15ης Οκτωβρίου. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση των Σκοπίων είναι ότι παρά τη θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υπάρχουν αντιρρήσεις από την Ολλανδία, τη Γαλλία , τη Δανία αλλά και τη Γερμανία.

Οι παραπάνω χώρες αντιδρούν στον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Β. Μακεδονία, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι πηγαίνει «πακέτο» με την Αλβανία, η οποία κατηγορείται για παραβιάσεις βασικών αρχών του κράτους δικαίου και «εξαγωγή εγκληματικότητας», ιδίως από την Ολλανδία.

Για να καθησυχάσει τις ανησυχίες του κουαρτέτου των εταίρων ο υπουργός Εξωτερικών της Β. Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα επισκέψεις στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Σε συνέντευξη που έδωσε στο έντυπο κοινοτικής ενημέρωσης «Agence Europe» ο Ν. Ντιμιτρόφ  είπε ότι στόχος των επισκέψεών του ήταν «να εξηγήσει τη σημασία του ευρωπαϊκού μέλλοντος της χώρας του».

«Εάν κοιτάξτε τα Δυτικά Βαλκάνια, θα δείτε ότι είμαστε περικυκλωμένοι από κράτη-μέλη», είπε. Και πρόσθεσε:

«Είμαι αισιόδοξος… Φέτος έχουμε πολύ ισχυρό “φάκελο” για πολλούς λόγους. Υπάρχει μία προφανής ώθηση προς την κατεύθυνση μία ευρωπαϊκής δημοκρατίας, όπου θα υπάρχει σεβασμός του κράτους δικαίου, όπου τα ΜΜΕ είναι ελεύθερα και όπου η διάκριση των εξουσιών θα είναι λειτουργική. Αυτό αναγνωρίστηκε από την πολύ θετική
Έκθεση της Επιτροπής τον περασμένο Μάιο.

»Πέραν αυτού, κάναμε κάτι που ορισμένοι έλεγαν ότι είναι σχεδόν αδύνατο, επιλύσαμε δηλαδή μία από τις πιο μακροχρόνιες διαμάχες στην περιοχή και μάλιστα με ένα πολύ ευρωπαϊκό τρόπο, επιτυγχάνοντας έναν ευρωπαϊκό συμβιβασμό που δημιούργησε de facto σταθερότητα μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας. Συνάψαμε, επίσης, και Συμφωνία Φιλίας με τη Βουλγαρία. Τώρα λοιπόν είμαστε μία χώρα που δεν έχει πια ανοιχτά διμερή θέματα στην περιοχή…»

Σε ερώτηση αν θεωρεί τη χώρα του όμηρο της αλβανικής υποψηφιότητας, ο Ν. Ντιμιτρόφ απάντησε ότι «δεν είναι δυνατόν να συνδυαστεί μία διαδικασία που στηρίζεται στην αξιολόγηση επιδόσεων, που ουσιαστικά στηρίζεται στη λογική της εκπλήρωσης συγκεκριμένων κριτηρίων, με τη λογική της ομαδοποίησης…».