Σε αυστηρό τόνο ήταν η γραπτή απάντηση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρου Γεννηματά, σε χθεσινή δήλωση του Εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία εξαπέλυε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ομιλία του στο συνέδριο για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ads

Αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση. Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε. Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια».

Στη χθεσινή γραπτή δήλωση του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι υποστήριζε ότι «Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε αβάσιμους, ψευδείς συκοφαντικούς εχθρικούς ισχυρισμούς εναντίον της ιστορίας μας»  και ανέφερε  χαρακτηριστικά, ότι «Η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έπεσε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, πρέπει να δει τους όρους της Λωζάννης όπου αποφάσισαν να καταβάλει αποζημίωση η Ελλάδα στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε». Αφορμή αποτέλεσαν τα λεγόμενα του Έλληνα πρωθυπουργού σε εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας την Παρασκευή για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: «Η Γενοκτονία στον Πόντο και στην Μικρά Ασία -ένα υποσύνολο μόνο της γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας- δεν έχει αναγνωριστεί μόνο από την ελληνική Βουλή. Έχει αναγνωριστεί από πλήθος ξένων χωρών και πολιτειών. Όπως και από την Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για την Μελέτη των Γενοκτονιών. Ο κύκλος αυτός οφείλει να διευρυνθεί και για αυτόν τον συγκεκριμένο στόχο η κυβέρνηση -όπως σας είχα δεσμευθεί στις 19 Μαΐου- κινείται μεθοδικά».

Ads