Απάντηση στις νέες προκλητικές αναφορές της τουρκικής κυβέρνησης, που έγιναν στο πλαίσιο αντιπαράθεσης που έχει με την κεμαλική αντιπολίτευση, έδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ads

Η αρχή έγινε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έθεσε ζήτημα για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Σχολιάζοντας, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, τονίζοντας πως «θα πρέπει πρώτα να κοιτάξει τα 16 νησιά που επί των ημερών του παραδόθηκαν και υψώθηκε η ελληνική σημαία». Σημειώνεται πως πρόκειται για έναν ισχυρισμό που προβάλλουν από το 2010 εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία κι εδώ και λίγο καιρό έχει υιοθετήσει και το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Στη συνέχεια ήρθε η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στον αρχηγό της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως στην απάντηση, στην οποία διαψεύδονται οι ισχυρισμοί του Κιλιτσντάρογλου, γίνεται λόγος για «αλληλένδετα προβλήματα» στο Αιγαίο. Ειδικότερα χαρακτηρίζοντας «αναληθείς» τις καταγγελίες περί μεταβίβασης της κυριαρχίας νησιών ή νησίδων στο Αιγαίο σε άλλη χώρα μετά το έτος 2003, επισημαίνεται πως «είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο».

«Μεταξύ των προβλημάτων αυτών», συνεχίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουργκίας, «περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ. Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα».

Ads

«Τσακώνονται σε ξένο αχυρώνα»

«Είναι προφανές ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα» τονίζει το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και του αρχηγού της τουρκικής αντιπολίτευσης.

«Κάποιοι στο εσωτερικό της γείτονος θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε συμπεριφορές αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα», σημειώνει στην ανακοίνωση και προσθέτει: «Αναθεωρητικές λογικές, ως γνωστόν, ανέκαθεν οδήγησαν σε αρνητικές ατραπούς και πάντοτε ηττήθηκαν. Το μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών ήταν και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».