Έντονη κριτική σε όσους εξέφρασαν σφοδρές αντιρρήσεις στο κλείσιμο στρατοπέδων αλλά και στον εξορθολογισμό της Δομής Δυνάμεων εξαπέλυσε από το Λουτράκι ο Π. Μπεγλίτης. Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, μιλώντας στη Σχολή Μηχανικού την Κυριακή του Πάσχα, αναφέρθησε κατ’ αρχάς στο κλείσιμο του 6ου Συντάγματος Πεζικού στην Κόρινθο (που σημειωτέον βρίσκεται στην εκλογική του περιφέρεια) και τόνισε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των αλλαγών που θα βοηθήσουν τόσο στη μείωση του κόστους όσο και στη δημιουργία ενός πιο σφιχτού και ευέλικτου στρατεύματος.

Ads

Τα βέλη του όμως ήρθαν στη συνέχεια. «Ως πολιτικός και κυρίως ως μέλος της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας» είπε «βάζω πρώτα από όλα την άμυνα της χώρας, την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων, την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας κι όχι την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων που τις είδαμε δυστυχώς να εμφανίζονται και να επιβάλλονται στο παρελθόν. Αναλαμβάνω την ευθύνη χωρίς να υπολογίζω το πολιτικό κόστος, χωρίς να κρύβομαι πίσω από τέτοιου είδους πρακτικές.

Η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να προχωρήσει σε κλείσιμο στρατοπέδων, ξεκινώντας από πολλά Κέντρα Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ), έγινε δέκτης έντονων αντιδράσεων από τοπικούς βουλευτές και κομματικούς παράγοντες. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αντίδρασης ήταν αυτή του Προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου ο οποίος πίεσε να μην καταργηθεί το ΚΕΝ στο Αργος Ορεστικό.

Καταργούνται οι εισφορές των ενεργεία στρατιωτικών στις Ενώσεις Αποστράτων

Ads

Tην κατάργηση των εισφορών των εν ενεργεία στρατιωτικών στις Ενώσεις Αποστράτων αποφάσισε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Επρόκειτο για ένα πάγιο αίτημα των εν ενεργεία στρατιωτικών καθώς ουσιαστικά υποχρεούνταν να συνεισφέρουν στις Ενώσεις Αποστράτων χωρίς να έχουν και ανάλογα οφέλη.

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 3943/2011, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καταργούνται τα όσα προβλέπονταν στο Νομοθετικό Διάταγμα 1171/1972. Σύμφωνα με αυτά, οι ανώτατοι αξιωματικοί υποχρεούνταν να καταβάλλουν εισφορά 1,5% και οι λοιποί αξιωματικοί και ανθυπασπιστές εισφορά 1% (επί του βασικού μισθού) στις Ενώσεις Αποστράτων.

Οι εισφορές αυτές παρακρατούνταν από τον μισθό Ιανουαρίου κάθε έτους και παρά το γεγονός ότι σε απόλυτους αριθμούς αντιστοιχούσαν σε μικρό ποσό κατ’ άτομο, το συνολικό ποσό που εισέπραττε κάθε Ένωση Αποστράτων ήταν ιδιαίτερα σημαντικό. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες εκτιμήσεις, μόνο η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού έχει αποθεματικό που ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατάργηση των εισφορών ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα του Συνδέσμου Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ), ο οποίος έχει επανειλημμένως αναφερθεί στις αδικίες των Ενώσεων Αποστράτων εις βάρος των ενεργεία αξιωματικών αλλά για τις αντιδημοκρατικές, όπως τις έχει χαρακτηρίσει, διαδικασίες εκλογής των προέδρων των Ενώσεων αυτών.