Απαλλάσσεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ο πρώην υπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποίος αντιμετώπιζε το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση μυστικών πολιτείας με βάση στοιχεία που προέκυψαν από τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών που αποκαλύφθηκε το 2006 με τις καταγγελίες περί σχεδίου δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Ads

Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ που φέρονταν ως ηθικοί αυτουργοί της παραβίασης μυστικών της πολιτείας, καθώς οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών στο βούλευμά τους (υπ’ αριθμ. 1430/2018) έκριναν ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα σε βάρος των τριών εμπλεκομένων, καθώς τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ δεν αποτελούν απόρρητο υλικό, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά την παραβίαση μυστικών της Πολιτείας.

Έτσι με το απαλλακτικό βούλευμα κλείνει και το τελευταίο σκέλος της δικογραφίας που περιλάμβανε επίσης τις υποκλοπές της περιόδου 2004-2005 και το σχέδιο για την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι η δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού ασκήθηκε έπειτα από αναφορά που κατατέθηκε στην ΕΥΠ τον Απρίλιο του 2013, ενώ οι υπάλληλοι της ΕΥΠ φέρονταν να τροφοδοτούσαν με απόρρητα έγγραφα τον Μιχάλη Καρχιμάκη.

Ads

Ο πρώην υπουργός από την αρχή είχε αρνηθεί όσα του καταλόγιζαν χαρακτηρίζοντάς τα απολύτως αβάσιμα.

«Όλα όσα γράφονται ή λέγονται σε βάρος μου είναι απολύτως αβάσιμα γιατί είναι αντίθετα προς την αλήθεια. Υπήρξα και παραμένω ο άνθρωπος και πολιτικός που τολμά να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, επειδή παγίως απέβλεψα στην τήρηση των δημοκρατικών αρχών και κυρίως στο σεβασμό και τη διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων», είχε δηλώσει τότε προσθέτοντας ότι «οι ευτελείς ψευδολόγοι επιχειρούν ματαιοπονώντας να εξασφαλίσουν άλλοθι για την αμαρτωλή τους συμπεριφορά. Η εναντίον μου σκευωρία θα καταρρεύσει. Και όσοι νομίζουν ότι θα μου κλείσουν το στόμα, πλανώνται πλάνην οικτράν».