Σάλο και σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκάλεσε ο απαξιωτικός, ως προς την αντιδικτατορική πάλη, ο ισχυρισμός του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου από το βήμα της Βουλής, ότι η λαϊκή αντίσταση κατά της χούντας είναι «πολιτική μυθολογία».

Ads

Σύσωμμοι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 – πλην Ελληνικής Λύσης – κατακεραύνωσαν τον υφυπουργό, με αποκορύφωμα την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την αίθουσα της Ολομέλειας, με τον Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει, χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να σας νομιμοποιήσουμε. Δεν θα είμαστε εδώ όταν εσείς θα ψηφίζετε αυτό το έκτρωμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα σας αφήσουμε μόνους σας με τους υβριστές του δημόσιου πανεπιστημίου, με τους υβριστές της Δημοκρατίας (…)». 

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, είχε αναφέρει σχετικά: «Μένω έκπληκτος για αυτή την παρέμβασή σας, την αναθεώρηση της ιστορίας μας. Ήταν γραπτό, όχι εν τη ρύμη του λόγου. Προαποφασισμένη και μελετημένη ομιλία. Βουλευτής της ΝΔ είστε όχι του ΛΑΟΣ, ούτε της Χρυσής Αυγής», καλώντας μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποβάλει τον Άγγελο Συρίγο από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Συρίγος στην τοποθέτησή του για την υποστήριξη του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, αναφέρθηκε στο Πολυτεχνείο που όπως είπε ήταν το «μοναδικό» γεγονός λαϊκής εξέγερσης στη Χούντα και για αυτό μετά το ΄74 έλαβε «μυθικές διαστάσεις» και δημιούργησε καταστάσεις (άσυλο, καταλήψεις, διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις) που όπως είπε «θα έπρεπε να αποτελούν ύβρη για τον πνευματικό κόσμο της χώρας, αλλά κατέστησαν κοινός τόπος». 

Ads

Ο υφυπουργός είπε ουσιαστικά, ότι η απουσία λαϊκής αντίστασης κατά την περίοδο της χούντας, υποκαταστάθηκε από μια μεταπολιτευτική αντίσταση εκ του ασφαλούς.  Κάνοντας λόγο για «μύθο» και «μυθολογία» σχετικά με την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τον αντιδικτατορικό αγώνα, υποστήριξε – απαξιωτικά – πως «αυτό που δεν έγινε από τον ελληνικό λαό όταν υπήρχε η Χούντα έπρεπε να αναπληρωθεί μετά και έτσι από το ’74 είχαμε τις πορείες μας, τα λάβαρά μας, αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά πηγαίναμε σπίτι μας αφού είχαμε εκπληρώσει εκ του ασφαλούς το αντιστασιακό μας καθήκον».

«Επρόκειτο για μίμηση για κακό θεατρικό παίγνιο και παρωδία. Δημιουργήθηκε μια πολιτική μυθολογία που είχε και εξακολουθεί να έχει στο επίκεντρό της το Πολυτεχνείο […] Έτσι το Πολυτεχνείο προσέλαβε μετά το 74 μυθικές διαστάσεις και αυτές οι διαστάσεις αποτυπώνονται στο σύνθημα που ακούστηκε επί εποχής μνημονίων “Η Χούντα δεν τελείωσε το ‘73”. Λόγω του μύθου που έχει δημιουργηθεί υπάρχει η εντύπωση σε ένα μεγάλο ποσοστό του λαού πως η Χούντα έπεσε από το Πολυτεχνείο. Στην πραγματικότητα την εξέγερση του Πολυτεχνείου ακολούθησε η ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη και μια πολύ σκληρότερη  φάση της Δικτατορίας. Ο μύθος του Πολυτεχνείου αντανακλά πλήρως στο ελληνικό πανεπιστήμιο».

«Δεν αναφέρομαι στο αξιακό άρωμα του Πολυτεχνείου εν μέσω Χούντας αλλά στην πολιτική του λειτουργία ως μύθου στα μεταπολιτευτικά χρόνια», είπε για να σημειώσει στη συνέχεια: «Οι εκφράσεις αυτού του μύθου ήταν οι φοιτητικές παρατάξεις, το άσυλο, οι καταλήψεις, οι διαμαρτυρίες – διαδηλώσεις για ψύλλου πήδημα, τα οποία αντί να συνιστούν μια συγκλονιστική ύβρη για τον πνευματικό κόσμο της χώρας, κατέστησαν κοινός τόπος». 

Τα λεγόμενα του κ. Συρίγου πυροδότησαν «έκρηξη» από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Ο Νίκος Βούτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ουδέποτε έχει προβληθεί αυτό το ανιστόρητο αφήγημα στην αίθουσα της Βουλής.

«Γνωρίζετε ότι στη δικτατορία υπήρξαν μεγάλες μαζικές διαδηλώσεις από κηδεία Παπανδρέου μέχρι και το 74, πέραν του Πολυτεχνείου. Υπήρξαν μαζικές διαδηλώσεις και συλλήψεις και ξερονήσια ή άνθρωποι που είχαν πάει στο εξωτερικό, που φυλάγανε τους ανθρώπους της Αριστεράς και όχι μόνο όλου του πολιτικού φάσματος. Η προσπάθειά σας και μάλιστα όντας υφυπουργός να ξαναγράψετε την ιστορία για εκείνη τη περίοδο είναι απαράδεκτη και ύβρις για την αίθουσα αυτή. Είναι απολύτως ανιστόρητο». 

► Διαβάστε επίσης: Νίκος Φίλης: «Ακροδεξιά πρόκληση η ομιλία Συρίγου»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πάνος Σκουρλέτης που ζήτησε από τον υφυπουργό να ανασκευάσει καθώς η τοποθέτησή του είναι προσβολή για τους φοιτητές στην Ελλάδα. «Ανακαλέστε, δεν σας αξίζει να κατέχετε αυτόν τον θώκο» τόνισε.

Οργισμένη ήταν και η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη. «Το να σας πω δεν ντρέπεστε είναι λίγο! Τα είπατε όλα συνειδητά! Και επειδή είστε καθηγητής πανεπιστήμιου να διαβάζετε ιστορία καλύτερα. Η αντίσταση στη χούντα άρχισε αμέσως σε πολύ δύσκολες συνθήκες και πήρε πολλές μορφές και δεν ήταν μια στιγμή το Πολυτεχνείο αλλά αποτέλεσμα μιας διαδικασίας. Δεν τα διαβάσατε αυτά ποτέ; Έστω από εφημερίδες; Δεν τα ξέρετε; Δεν ξέρετε για αγρότες και οικοδόμους; Για τον Παναγούλη; Δεν έχετε διαβάσει τους αγώνες που ξεδιπλώθηκαν σε τέτοιες συνθήκες; Τι νόημα έχει η παρέμβαση αυτή; Τι θέλετε να πείτε; Αν νομίζετε εσείς με αυτά τα ανιστόρητα που λέτε θα βάλετε φρένο στους αναγκαίους φοιτητικούς αγώνες είστε βαθιά νυχτωμένοι».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, η Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου ζήτησε από τον υφυπουργό να δώσει εξηγήσεις για τα όσα είπε: «Θέλουμε να ακούσουμε τι εννοείτε για το μύθο του Πολυτεχνείου, θα ακούσουμε εξηγήσεις γιατί προφανώς κανείς μα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί τους αγώνες του ελληνικού λαού και του κινήματος απέναντι στη χούντα.

Ο Κλέων Γρηγοριάδης από το ΜέΡΑ25, επίσης καταφέρθηκε εναντίον του υφυπουργού, τονίζοντας ότι η αντίδραση του λαού στη χούντα ήταν πάνδημη.

«Να σας θυμίσω τα Μέγαρα. Ο πατέρας μου απετάχθη τα ξημερώματα από το ναυτικό, και ήξεραν ότι τους αντιστέκεται και δεν ήταν παράγοντας ένας τυχαίος αξιωματικός ήταν. Για 1,5 χρόνο που έμεινε προφυλακισμένος, οι γείτονες που ήταν δεξιοί μας έτρεφαν εκ περιτροπής κ. υπουργέ. Έτσι έζησα εγώ και και η αδερφή μου για 1,5 χρόνο κ. υπουργέ».

Ενδεικτικό της αντίδρασης της αντιπολίτευσης στα όσα υποστήριξε ο υφυπουργός Παιδείας στάθηκε το γεγονός πως εναλλάσσονταν τα χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25 και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Παίρνοντας τον λόγο ξανά ο Άγγελος Συρίγος επέμεινε, απαντώντας στις μαζικές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, πως «δεν έπεσε η Χούντα υπό το βάρος της εθνικής αντιστάσεως, αλλά λόγω ης τραγωδίας της Κύπρου», ενώ μίλησε εκ νέου για «πολιτική λειτουργία του Πολυτεχνείου ως μύθου στα μεταπολιτευτικά χρόνια».