Τις πορείες, τις δημόσιες συναθροίσεις και την κυκλοφορία απαγορεύει η ΕΛ.ΑΣ. σε μεγάλο κομμάτι του κέντρου της Αθήνας, την Τρίτη, κατά την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, από τη ΓΑΔΑ διευκρινίστηκε ότι η απαγόρευση αφορά συγκεκριμένο τμήμα της Αθήνας και της υπόλοιπης Αττικής και ως εκ τούτου οι συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματισθεί για αύριο σε Ομόνοια και Σύνταγμα θα γίνουν κανονικά. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία ξεκαθαρίζεται πως τα προγραμματισμένα για αύριο συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Ads

Οπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής απαγορεύεται «για λογούς δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πρωτεύουσας» κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία στο κέντρο της Αθήνας, από τις 09:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ.

Η περιοχή στην οποία επιβάλλεται ο περιορισμός περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους:

Β. Σοφίας (από τη συμβολή της με την Ακαδημίας) – Ακαδημίας – δεξιά Κανάρη – συνέχεια Πατριάρχου Ιωακείμ – αριστερά Μαρασλή – δεξιά Δεινοκράτους – αριστερά Αριστοδήμου – δεξιά Αθηναίων Εφήβων – συνέχεια Κόνιαρη – δεξιά Τσόχα – αριστερά Σούτσου Δ. – συνέχεια Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – αριστερά Καπετάν Χρονά – δεξιά Βλαχάκη – δεξιά Μεσογείων – αριστερά Μιχαλακοπούλου – αριστερά Διονυσίου Αιγηνίτου – δεξιά Ποταμιανού Ηλία – συνέχεια Ίωνος Δραγούμη – αριστερά Β. Αλεξάνδρου – δεξιά Ευφρονίου – αριστερά Σπ. Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – Πλατεία Πλαστήρα – δεξιά Αρχιμήδους – δεξιά Μ. Μουσούρου – δεξιά Αρδηττού – αριστερά Β. Όλγας (μέχρι τη συμβολή της με τη Β. Αμαλίας), όπως και κατά μήκος των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής.

Ads

image

Επίσης, στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

image

Κανονικά τα συλλαλητήρια, απαντούν τα συνδικάτα
 
Με αφορμή τα παραπάνω, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ξεκαθαρίζουν σε ανακοίνωσή τους πως τα συλλαλητήριά τους θα πραγματοποιηθούν κανονικά στις 13:00 το μεσημέρι στο Σύνταγμα. Παράλληλα, οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καταγγέλλουν «τις αστυνομικές απαγορεύσεις, την επίδειξη πυγμής, την αστυνομική βία, τις παρεμβάσεις των ΜΑΤ, τους τραυματισμούς και τις συλλήψεις απεργών και συνδικαλιστικών στελεχών, οι οποίες στοχεύουν να ακυρώσουν τα δημοκρατικά μας δικαιώματα».
 
Σημειώνεται πως στο συλλαλητήριο της Τρίτης θα συμμετέχει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) Μπερντ Ρίξινγκερ.

Σε νεότερη ανακοίνωση, η ΓΣΕΕ καταδικάζει «την πρωτοφανή αντιδημοκρατική κυβερνητική απόφαση μαζικής απαγόρευσης περιοχών για συγκεντρώσεις, πορείες και διαδηλώσεις», καθώς, όπως λέει, «μεγάλο μέρος του κέντρου των Αθηνών μετατρέπεται σε “απαγορευμένη πόλη».
 
Στο συλλαλητήριο της Τρίτης θα συμμετέχει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) Μπερντ Ρίξινγκερ.
 
Σε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ τονίζεται ότι «η επίδειξη πυγμής που επιχειρεί να δείξει η κυβέρνηση μπροστά στο ερχομό της Μέρκελ στη χώρα μας, για να προστατεύσει τους εκπροσώπους των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, την κερδοφορία τους απαγορεύοντας τις διαδηλώσεις δεν θα περάσει».Η καλύτερη απάντηση της εργατικής τάξης, των ανέργων, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, της νεολαίας είναι η μαζική, μαχητική συμμετοχή τους στην συγκέντρωση στην Ομόνοια» στη 1 το μεσημέρι, σημειώνει.

Καταγγέλλουν την απαγόρευση τα κόμματα

Για δημιουργία κλίματος φόβου κάνει λόγο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, το προεδρείο της οποίας συνήλθε εκτάκτως εν όψει των αυριανών συγκεντρώσεων με αφορμή την επίσκεψη Μέρκελ. «Η σπουδή της κυβέρνησης να ξεθάψει ένα χουντικό νομοθετικό διάταγμα περί απαγόρευσης συναθροίσεων, να κλείσει τους σταθμούς του μετρό και να δημιουργήσει κλίμα φόβου, αποδεικνύει πόσο η ίδια τρέμει τη μαζική παρουσία του λαού», αναφέρει η Κ.Ο. σε ανακοίνωσή της.
 
«Απαγόρευση από τη ΓΑΔΑ “υπαίθριων συναθροίσεων” αύριο στην Αθήνα, πλην Συντάγματος-Ομόνοιας. Πρωτοφανές κρεσέντο αυταρχισμού. Γύψος τρικολόρ;», ήταν το καυστικό σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη στο twitter.
 
Τη διαφωνία τους με την απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων από τη ΓΑΔΑ λόγω της επίσκεψης της καγκελαρίου Μέρκελ, εξέφρασε και το ΠΑΣΟΚ. «Η σχεδόν γενική και απόλυτη απαγόρευση των συγκεντρώσεων αύριο, λόγω της επίσκεψης της κ. Μέρκελ, δεν μας βρίσκει σύμφωνους», παρατήρησε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. «Πρώτον», εξηγεί, «γιατί φοβούμαστε ότι θα έχει αντίστροφα αποτελέσματα, καθώς θα χρησιμοποιηθεί από κάποιους ως πρόσχημα για εκδηλώσεις που υπερβαίνουν τα όρια της νομιμότητας» και «δεύτερον γιατί εμφανίζει την επίσκεψη αυτή ως ζήτημα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, ενώ είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να παρουσιαστεί με ενιαίο και πειστικό τρόπο το ελληνικό ζήτημα και η εθνική γραμμή για την ανάγκη να υπάρξει το ταχύτερο μια ολοκληρωμένη συμφωνία για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση».
 
Η απόφαση της ΓΑΔΑ «δεν συνιστά ψύχραιμη στάση απέναντι σε λαϊκές διαμαρτυρίες επειδή δίνει την εντύπωση γενικευμένης απαγόρευσης συναθροίσεων», επισημαίνει από τη σειρά της η Δημοκρατική Αριστερά και ζητεί σοβαρότητα και σύνεση από όλες τις πλευρές.

Για πρωτοφανή απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής έκανε λόγο ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρ. Ζώης, ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει το γεγονός ότι από το σύνολο των εξαγγελθεισών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψη Μέρκελ, η εν λόγω απόφαση αφορά στην ουσία την προγραμματισμένη από την Παρασκευή συγκέντρωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων έξω από τη γερμανική πρεσβεία.

7.000 αστυνομικοί, ελεύθεροι σκοπευτές και ειδικές δυνάμεις για τη Μέρκελ
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός για τα μέτρα ασφαλείας προβλέπει πάνω από 7.000 αστυνομικούς, άνδρες της ΕΚΑΜ και ελεύθερους σκοπευτές να επιτηρούν την ασφαλή διέλευση της αυτοκινητοπομπής που θα μεταφέρει την Άνγκελα Μέρκελ. Στα μέτρα θα συνδράμει και το Λιμενικό, με επίλεκτα στελέχη από τις ειδικές Δυνάμεις. Συνεχείς θα είναι οι περιπολίες, από αέρος, των ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ., ενώ σε ετοιμότητα θα βρίσκονται τα ασθενοφόρα τουΕΚΑΒ.
 
Τα δύο επιχειρησιακά επιτελεία, θα βρίσκονται στο Μέγαρο της Λεωφόρου Κατεχάκη και τη ΓΑΔΑ, με την παρουσία του Αρχηγού της ΕΛΑΣ, Νίκου Παπαγιαννοπουλου, και του Αττικάρχη, Γιάννη Δικόπουλου.
 
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας με Αστυνομικούς και δυνάμεις των ΜΑΤ, να ενισχύουν την υπάρχουσα Ασφάλεια για τη φρούρηση της Γερμανικής Πρεσβείας, περιλαμβάνονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛΑΣ, ενώ από σήμερα το βράδυ θα απαγορευθεί η στάση και η στάθμευση στους δρόμους γύρω από το κτίριο.
 
Προβλέπεται επιπλέον η ανάπτυξη δυνάμεων σε κτίρια που στεγάζονται κάποια Υπουργεία, το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο, Πρεσβείες, ενώ ειδικός σχεδιασμός γίνεται για το κτίριο της Βουλής και τα σημεία στα οποία έχουν ορισθεί οι συναντήσεις της Άνγκελα Μέρκελ με την πολιτική ηγεσία.
 
Διμοιρίες ΜΑΤ, δίκυκλα των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ, και ομάδες αστυνομικών θα είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία και θα πραγματοποιούν ελέγχους και προληπτικές προσαγωγές όπου κρίνεται απαραίτητο.
 
Τα υδροφόρα οχήματα, που είναι στη διάθεση της ΕΛΑΣ, ο ΑΙΑΣ, καθώς και τέσσερα οχήματα που έχουν διατεθεί στην ελληνική αστυνομία, από το Ισραήλ, θα βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ τρία οχήματα ρίψης αφρού, τα οποία είχαν παραχωρηθεί κατόπιν αιτήματος από την Πυροσβεστική, θα βρίσκονται σε επιφυλακή στο κέντρο της Αθήνας, την Τρίτη.
 
Το μεταλλικό πλέγμα και τα κιγκλιδώματα έξω από το Κοινοβούλιο, θα έχουν στηθεί από το βράδυ της Δευτέρας.