Απαγορεύεται, πλέον και με υπουργική απόφαση, η παράνομη πρακτική των ασφαλιστικών εταιρειών που αφορά την χωρίς προειδοποίηση αναπροσαρμογή του ύψους των ασφαλίστρων σε συμβάσεις νοσοκομειακής κάλυψης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η πρακτική της απροειδοποίητης αύξησης των ασφαλίστρων εφαρμοζόταν από σημαντικό αριθμό εταιρειών στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Ads

Αρκετές, ενώσεις καταναλωτών έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά των ασφαλιστικών εταιρειών ενώ τα αρμόδια δικαστήρια έχουν εκδώσει αμετάκλητες αποφάσεις που δικαιώνουν τις προσφυγές τους.

Η νέα υπουργική απόφαση, με την υπογραφή του υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου, απαγορεύει τη διατύπωση και χρήση των Γενικών Όρων Συναλλαγών που έχουν κριθεί καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις επί συλλογικών αγώνων ενώσεων καταναλωτών, όπως για παράδειγμα η ενσωμάτωση όρου που επιτρέπει στην ασφαλιστική να προβαίνει κατά τη διάρκεια της σύμβασης ή σε οποιαδήποτε ημερομηνία ανανέωσης της, σε μονομερή αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων, χωρίς να καθορίζονται κριτήρια εκ των προτέρων που να είναι ορισμένα και εύλογα. Επομένως, οι εταιρείες που διατηρούν τέτοιους όρους, οφείλουν να τον απαλείψουν.