Χωρίς δημοσιογραφική κάλυψη άρχισε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Χίου το πρωί της Παρασκευής 11 Ιουνίου, η δίκη των τεσσάρων μεταναστών που κατηγορούνται για τον εμπρησμό της Μόριας. Λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, η διαδικασία ξεκίνησε και χωρίς την παρουσία κοινού.

Ads

Σύμφωνα με το astraparis.gr ο πρόεδρος του δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα των δημοσιογράφων να παραστούν στην ακροαματική διαδικασία τέσσερις εκπρόσωποι του τύπου (δυο από τοπικά μέσα ενημέρωσης και δυο από διεθνή).

Ο διευθυντής του astraparis.gr, Γιάννης Στεβής, υποστήριξε ενώπιον το δικαστηρίου ότι η παρουσία των δημοσιογράφων εξασφαλίζει τη δημοσιότητα της δίκης, που είναι όχι μόνο τυπικό αλλά και ουσιαστικό ζητούμενο για τη συγκεκριμένη αλλά και κάθε δίκη.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου επικαλέστηκε τα μέτρα για τον covid-19, λέγοντας ότι ήδη έχουν υπερβεί τον αριθμό που επιτρέπεται από την ισχύουσα ΚΥΑ με τον κ. Στεβή να υποστηρίζει ότι η δημοσιότητα είναι υπέρτερο αγαθό. Άλλως, πρόσθεσε, πρόκειται επί της ουσίας για μια δίκη «κεκλεισμένων των θυρών» .

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου απέρριψε επίσης το αίτημα να παραστούν στη δίκη δυο διεθνείς παρατηρητές.

Ads

Έξω και μέσα στο δικαστήριο ήταν έντονα τα αστυνομικά μέτρα τα οποία δεν επιτρέπουν την είσοδο παρά μόνο στους μάρτυρες και στους παράγοντες της δίκης. Επίσης βρίσκονταν πολίτες από τη Χίο και από άλλα μέρη της Ελλάδας που είχαν έρθει για να υποστηρίξουν και να συμπαρασταθούν στους δικαζόμενους μετανάστες.