Μη καταχρηστικές έκρινε ο Άρειος Πάγος τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για καταβολή των προβλεπόμενων νόμιμων αποδοχών και παροχών, ακόμη κι αν ξεπερνούν τις συμφωνημένες από τους ίδιους αμοιβές στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ).

Ads

Σύμφωνα με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, δεν είναι νόμιμη η καταβολή οικογενειακού επιδόματος μικρότερου του 10% (επί του βασικού ημερομισθίου), έστω και αν έχει υπογραφεί ΣΣΕ που αποδέχεται μικρότερο ποσό. Παράλληλα, όπως σημειώνει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Έθνος», δέχθηκε ότι την οικογενειακή παροχή (όπως έχει πλέον μετονομαστεί το οικογενειακό επίδομα) δικαιούνται για λόγους ισότητας όλοι οι διαζευγμένοι και χήροι που εργάζονται στο Δημόσιο και στα ΝΠΔΔ (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου) με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ανεξάρτητα από το αν έχουν παιδιά ανήλικα ή που σπουδάζουν κ.λπ.

Το εργατικό τμήμα του ΑΠ δικαίωσε εργαζομένους σε ΟΤΑ που είχαν αποδεχθεί με ΣΣΕ να εισπράττουν ποσό 1,41 ευρώ ημερησίως ως επίδομα γάμου, το οποίο όμως ήταν μικρότερο από το γενικά προβλεπόμενο στον νόμο ή στις εθνικές συλλογικές συμβάσεις ποσοστό 10% επί του βασικού ημερομισθίου. Κατά τον Αρειο Πάγο, ισχύει η αρχή της εύνοιας υπέρ των εργαζομένων και συνεπώς πρέπει σε κάθε περίπτωση να επικρατούν και να εφαρμόζονται οι ευνοϊκότερες ρυθμίσεις των εθνικών συμβάσεων και του νόμου και δεν επιτρέπεται να εφαρμόζονται οι δυσμενέστεροι όροι που έχουν υπογράψει.