Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τα όσα αναφέρονται σε έκθεση των επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος , οι οποίοι έκαναν έκτακτο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «OIL ONE MABE» στο Κερατσίνι μετά από αναφορές και διαμαρτυρίες για διάχυτες οσμές πετρελαιοειδών στην περιοχή.

Ads

Ειδικότερα, δύο είναι τα σημεία, στα οποία στέκονται όσοι γνωρίζουν την υπόθεση. Το πρώτο έχει να κάνει με την αναφορά ότι «δεν έγιναν αντιληπτές οσμές που να παραπέμπουν στην παραγωγική δραστηριότητα της εγκατάστασης σε ένταση και διάρκεια σχετική με τις αναφερόμενες οχλήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Έγιναν αντιληπτές εκπομπές μικρής διάρκειας (στιγμιαίες) και χαμηλής έντασης, με ήπια οσμή υδρογονανθράκων σημειακά». Και, δεύτερον, ότι «οι επιθεωρητές δεν διαθέτουν όργανα μέτρησης οσμών» σχετικά με τη διερεύνηση της πηγής εκπομπής των ρύπων.

Οπως επισημαίνεται, το αντικείμενο της μέτρησης οσμών είναι πολύ εξειδικευμένο και απαιτεί συγκεκριμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, που διαθέτουν λίγα πιστοποιημένα εργαστήρια στην ελληνική επικράτεια. Για τον λόγο αυτόν το υπουργείο θα απευθυνθεί άμεσα σε ένα πιστοποιημένο εργαστήριο εγνωσμένου κύρους και θα του αναθέσει το σχετικό έργο, ενώ παράλληλα θα μελετήσει τα συμπεράσματα έργων άλλων εργαστηρίων που είναι σε εξέλιξη.

Διαβάστε επίσης:

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης από το υπουργείο Περιβάλλοντος ήρθε την ώρα που ο πολιτικός του προϊστάμενος, Κωστής Χατζηδάκης, «ανακάλυπτε» με χαρακτηριστική καθυστέρηση το πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και πολλά χρόνια την περιοχή.

Ads

Μιλώντας στο Mega, αφού πρώτα έκανε αναφορά στην έκθεση των επιθεωρητών, υποστήριξε θα γίνουν νέες μελέτες από ανεξάρτητους φορείς.  Από το ΕΚΠΑ για λογαριασμό της εταιρείας, από το εργαστήριο του Δημόκριτου για την Περιφέρεια Αττικής, ενώ αντίστοιχη έρευνα από επιστημονικό φορέα θα πραγματοποιηθεί για λογαριασμό της κυβέρνησης.

«Όταν βγουν τα συμπεράσματα των μελετών αυτών, θα γίνει ότι προβλέπεται από τη νομοθεσία. Με ευαισθησία για το περιβάλλον» σημείωσε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι επί των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν είχαν γίνει ανάλογες μελέτες.

Αξίζει να αναφερθεί πάντως πως σύμφωνα με όσα είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, «το θέμα περιήλθε σε γνώση μας πρόσφατα», προσθέτοντας έμαθε για το ζήτημα (για το οποίο η τοπική κοινωνία κινητοποιείται εδώ και χρόνια)  μετά από τηλεφώνημα του δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου.

Παράλληλα,  ισχυρίστηκε ότι η λειτουργία της συγκεκριμένης εταιρείας στην περιοχή είναι μια μακρά διαδικασία. «Είναι μια μακρά ιστορία, η οποία ξεκινάει πολλές δεκαετίες πίσω. Και τώρα καλούμαι εγώ μέσα σε πολύ λίγες ημέρες να αντιμετωπίσω το σύνολο των ζητημάτων της περιοχής» πρόσθεσε, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιμένει στην ανάπλαση της περιοχής.

Βρεττάκος: Στο ίδιο έργο θεατές

Τα όσα αναφέρονται στην έκθεση των επιθεωρητών στηλιτεύει μέσω δήλωσής του ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας. 
 
Ειδικότερα, αναφέρει: 
 
«Για άλλη μία φορά, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδας με όλα τα απαραίτητα επιστημονικά τους όργανα , τη «μύτη» τους δηλαδή, επισκέφθηκαν την πόλη μας και διενήργησαν, μετά από ένα ακόμα επεισόδιο έντονης δυσοσμίας, έκτακτο έλεγχο στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της περιοχής.
 
Οι επιθεωρητές αποφάνθηκαν ότι οι βιομηχανικές δραστηριότητες λειτουργούν υποδειγματικά, αλλά την ίδια στιγμή εκείνοι που έχουν την ευθύνη να προασπίζουν τη δημόσια υγεία, ομολογούν πως σχετικά με τη διερεύνηση της πηγής εκπομπής των ρύπων «οι επιθεωρητές δεν διαθέτουν όργανα μέτρησης οσμών»!
 
Μετά και από τη νέα επίσκεψή τους στον Δήμο μας, το ερώτημα που παραμένει στους κατοίκους είναι για ποιον λόγο ήρθαν.
 
Ας σοβαρευτούμε λοιπόν κύριοι. 
 
Είτε το πιστοποιούν με τα «ανύπαρκτα» όργανα μέτρησής τους, είτε όχι, το πρόβλημα στην πόλη παραμένει τεράστιο και οφείλεται στη λειτουργία των βιομηχανικών δραστηριοτήτων μέσα στον οικιστικό ιστό. 

Υποχρέωση του αρμόδιου υπουργείου είναι να προστατεύει την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, καθώς και το περιβάλλον. Συνεπώς οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην μετεγκατάσταση της Oil one, της Lafarge και στο «ξήλωμα» των δεξαμενών των ΕΛΠΕ. Όλες οι υπόλοιπες κινήσεις, είναι απλά επικοινωνιακά τεχνάσματα που το μόνο που καταφέρνουν είναι να πλήττουν την ίδια την αξιοπιστία τους».