Μαζεύουν ελιές, καθαρίζουν χωράφια, πλένουν αυτοκίνητα, βάζουν βενζίνη, κάνουν κάθε λογής εργασία που θα μπορούσε να τους αποφέρει λίγα χρήματα προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν στον δρόμο και να συνεχίσουν το ταξίδι τους…

Ads

Θύματα κάθε είδους μαύρης εργασίας πέφτουν ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, όπως καταγράφεται από την Κοινωνική Υπηρεσία της ΑΡΣΙΣ για την Παιδική Προστασία, με αφορμή τη 12η Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας. Τα μέλη της Υπηρεσίας εντόπισαν το 2017, 372 προσφυγόπουλα, κυρίως από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Μπαγκλαντές, να ζουν άστεγα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

«Είναι παιδιά που δεν έχουν καθόλου χρήματα από τις χώρες καταγωγής τους και εγκλωβίζονται στην Ελλάδα στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες» εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η συνεργάτιδα της ΑΡΣΙΣ, Βαλμπόνα Χυστούνα, προσθέτοντας ότι πολλοί ανήλικοι που μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα, από τον Εβρο, με την βοήθεια κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων, «στρατολογούνται» από τα μέλη των κυκλωμάτων για παράνομες πράξεις όπως διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

«Τα παιδιά που συναντήσαμε ζούσαν σε καθεστώς δρόμου, δηλαδή μένουν στον δρόμο, εκτός ίσως από κάποια περιστασιακά διαστήματα οπότε και φιλοξενούνται σε διάφορους φίλους και γνωστούς. Είναι, δε, σημαντικό ότι τα περισσότερα δεν έχουν περάσει από καμία καταγραφή, είναι σαν να μην υπάρχουν. Εμείς τα βοηθάμε να κάνουν αίτηση ασύλου προκειμένου να μπορούν να μπουν στη συνέχεια, σε λίστα αναμονής για χώρους φιλοξενίας».

Ads

Διαβάστε ακόμα: Ένα μέλλον χωρίς παιδική εργασία

Πάντως, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από τους 3400 καταγεγραμμένους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, μόλις οι 1200 βρίσκονται σε ξενώνες, οι υπόλοιποι είναι είτε σε «safe zones» που λειτουργούν μέσα σε camps φιλοξενίας, είτε μένουν σε σπίτια γνωστών ή απλά, ζουν στον δρόμο” αναφέρει η κ.Χυστούνα.

Κυκλώματα επαιτών από τη Βουλγαρία

Οι Ομάδες Δρόμου (Street Work) και το Κινητό Σχολείο (Mobile School) της ΑΡΣΙΣ έχουν εντοπίσει μέσα σε έναν χρόνο (Απρίλιος 2017- Απρίλιος 2018) και άλλα 300 παιδιά να εργάζονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για παιδιά Ρομά από τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την Ελλάδα που εργάζονται ως επαίτες, πωλητές μικροαντικειμένων, μουσικοί και συλλέκτες σκουπιδιών από κάδους ανακύκλωσης.

«Το θλιβερό είναι ότι κάθε χρόνο καταγράφουμε τον ίδιο αριθμό παιδιών που μεταφέρονται για επαιτεία από τη Βουλγαρία, παρά τις προσπάθειες οργανώσεων και τις διακρατικές συναντήσεις με αρμόδιους φορείς για την πάταξη του φαινομένου» λέει η κ.Χυστούνα.

Σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στο πλακόστρωτο της παραλίας μπροστά στο Λευκό Πύργο, η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, διοργανώνει εκδήλωση ευαισθητοποίησης ενάντια στην παιδική εργασία, με σύνθημα «Η μόνη »δουλειά« των παιδιών είναι το σχολείο».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα λειτουργεί το Κινητό Σχολείο (Mobile School) της ΑΡΣΙΣ, ενώ στο χώρο θα υπάρχουν θρανία για παιδιά που θέλουν να συμμετάσχουν στη δράση. Επίσης, στο χώρο θα στηθεί το Κοινωνικό Τσίρκο και θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό ενάντια στην παιδική εργασία.

Η εκδήλωση της ΑΡΣΙΣ ενάντια στην παιδική εργασία υποστηρίζεται από τα προγράμματα «Provision of accommodation and services to refugees and asylum seekers in Greece» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και PIER – Protection, Integration and Education for Refugees in Greece, Italy and Austria.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο