Μια εμβληματική φιγούρα, υπέρμαχος των κινημάτων υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, του φεμινισμού και των δικαιωμάτων των μαύρων, η Άντζελα Ντέιβις, ήταν η κεντρική ομιλήτρια της 11ης ετήσιας διάλεξης του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» με θέμα «Αντιμαχόμενος Φεμινισμός: Θεωρίες και πρακτικές του καιρού μας». 

Ads

Ακτιβίστρια, μέλος των «Μαύρων Πανθήρων» συγγραφέας και καθηγήτρια, ενηλικιώθηκε τη δεκαετία του 60 στις ΗΠΑ. τη δεκαετία της συγκρότησης των κινημάτων και των δολοφονιών του Τζον Κένεντυ και του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, έδωσε αμέσως το στίγμα της, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη.

Η Άντζελα Ντέιβις αναφέρθηκε στον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως «είπε ότι θέλει να ξανακάνει την Αμερική μεγάλη, αλλά εννοούσε , γερασμένη, λευκή και ανδροκρατούμενη». Επίσης, η κ. Ντέιβις είπε για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων και επιλογή του Τραμπ στην Αλαμπάμα, Μάρκο Ρούμπιο, ότι κατηγορείται για παιδική σεξουαλική κακοποίηση» ενώ ο ίδιος ο υποψήφιος είχε πει, ότι «η Αμερική ήταν υπέροχη την εποχή που οι οικογένειες ήταν ενωμένες, παρόλο που είχαμε δουλεία».

Σε μεγάλο μέρος της ομιλίας της αναφέρθηκε στα ζητήματα της δουλείας και των φυλετικών διακρίσεων, τα όποια όπως υποστήριξε, βαραίνουν ακόμα και σήμερα το αμερικανικό σωφρονιστικό σύστημα. Ο καπιταλισμός είπε η Άντζελα Ντέιβις συμβάλλει στις φυλετικές διακρίσεις, στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα και στη δουλεία. Άλλωστε, όπως τόνισε, «η δουλεία έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ναυτιλία, στις τράπεζες, στο βαμβάκι και σε σειρά άλλων δραστηριοτήτων».

Ads

«Ο νεοφιλελευθερισμός έχει οδηγήσει τους νέους στις ΗΠΑ, να χρειάζονται 40.000 δολάρια για τις σπουδές τους. Αν πω στους Αμερικανούς φοιτητές πως στην Ελλάδα δεν πληρώνετε για τις σπουδές σας, θα αντιδράσουν με δέος» είπε η κ. Ντέιβις.

Για την κρίση του μεταναστευτικού, είπε πως πίσω από το φαινόμενο βρίσκονται οι δυνάμεις του παγκόσμιου κεφαλαίου. Είναι οι ίδιες δυνάμεις, είπε, που έχουν πλέον εμπορευματοποιήσει την υγεία και την παιδεία.

Η κ. Ντέιβις δήλωσε επίσης πως «πραγματικά εντυπωσιάστηκα από το έργο των ακτιβιστών στο City Plaza για τους 400 πρόσφυγες. Κατά τη συνάντησή μου μαζί τους, τους υποσχέθηκα ότι θα μεταφέρω το μήνυμα στις ΗΠΑ» είπε και συμπλήρωσε πως «οι παρεμβάσεις στο Ιράκ, και στο Αφγανιστάν που έχουν σκηνοθετηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση ευθύνονται για αυτή την κατάσταση».

Η Άντζελα Ντέιβις πρόσθεσε πως χρειάζονται ριζοσπαστικές λύσεις για όλα τα ζητήματα, όπως τα συστήματα καταστολής και απονομής Δικαιοσύνης – αλλά και στο σωφρονιστικό σύστημα. Ζήτησε να αντιπαλέψουν οι κοινωνίες τη βία και μάλιστα την οικογενειακή βία, τη φυλετική βία «ώστε να λογοδοτούν οι υπεύθυνοι».

«Όταν ζητούμε έναν καλύτερο κόσμο, παλεύουμε για να δώσουμε τη δυνατότητα στις επόμενες γενιές να συνεχίσουν το έργο μας» είπε η Άντζελα Ντέιβις κλείνοντας την ομιλία της και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να περιορίσουμε τη μνήμη μας σε μια γενιά. Λαμπρό παράδειγμα είναι οι Παλαιστίνιοι, καθώς δεν έχουν ξεχάσει τίποτα από τον πόλεμο των 6 ημερών, ακόμα θυμούνται και διεκδικούν» τόνισε. 

«Η απόφαση του Τραμπ για τους Παλαιστινίους, αποδεικνύει πως δεν είναι ο Πρόεδρος μου» τόνισε μεταξύ άλλων η Αμερικανίδα ακτιβίστρια.

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη»

Σκιαγραφώντας τις εξελίξεις στην Αμερική και την Ευρώπη, τόνισε πως ρατσισμός και φασισμός αποδεικνύονται ανθεκτικοί στον χρόνο. «Πάρτε για παράδειγμα το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ακούσαμε συνθήματα, όπως “ζήτω ο Φράνκο”, κάτι που η ανθρωπότητα θα έπρεπε να είχε αφήσει πολύ πίσω της» σημείωσε, καλώντας ταυτόχρονα τους πάντες να δουν σοβαρά την ιστορία, ώστε «εκείνα που πρέπει να αφεθούν πίσω, να μείνουν πίσω».

Παρατήρησε πως σήμερα οι νέοι, μέσω της τεχνολογίας και της κοινωνικής δικτύωσης, προχωρούν σε διαφορετικές αναλύσεις και κυρίως έχουν αποκτήσει ένα διαφορετικό όραμα για το πώς βλέπουν τον εαυτό τους μέσα στον κόσμο. Όπως τόνισε, στην πραγματικότητα οι νέοι άνθρωποι έχουν πολλά κοινά να αντιπαλέψουν και να αντισταθούν και δεν θα πρέπει να χαθεί η ελπίδα. «Είναι σημαντικό να δούμε τον εαυτό μας μέσα στον κόσμο και πώς θέλουμε να είμαστε μέσα σε αυτόν» είπε.

Επαναλαμβάνοντας την τοποθέτησή της πως «όταν η ζωή ενός μαύρου λαμβάνει αξία, τότε οδηγεί προς τα πάνω την αξία κάθε ζωής» κάλεσε τους πολίτες στις κοινωνίες που ζουν και δραστηριοποιούνται, να παλέψουν και να αντισταθούν σε όσα τους πληγώνουν.

Η Άντζελα Ντέιβις έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα: «Όλος ο κόσμος έχει εμπνευστεί από τις διαδηλώσεις του ελληνικού λαού κατά της λιτότητας. Όλοι κοιτούν τι γίνεται εδώ». Σε ερώτηση εάν τελικά ολόκληρη η χώρα εν μέσω μνημονίων βρίσκεται σε μια ιδιότυπη φυλακή, αναρωτήθηκε ποιο είναι το νόημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε, ωστόσο, πως για τα μνημόνια και όσα έχει υποστεί ο ελληνικός λαός «δεν μπορεί να δοθεί απάντηση σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο αποτελεσμάτων».

Την ίδια ώρα, πάντως, έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης και αγωνιστικότητας. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, δεν μπορούμε απλώς να διατυπώνουμε την απογοήτευσή μας, αλλά να κρατάμε ζωντανά όλα όσα μας ενέπνευσαν στην αρχή. Οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες πρέπει να εκπληρωθούν στο μέλλον. Ακόμα κι αν χαθούν, οφείλουμε να ξαναθυμηθούμε όλα εκείνα που μας ενέπνευσαν» τόνισε.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη δήλωσή της ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ο πρόεδρος της, απάντησε: «Οι περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες επέλεξαν να μην πάνε στις κάλπες κι αυτό βοήθησε τον Ντόναλντ Τραμπ να εξασφαλίσει την προεδρική θητεία. Αν και θα έχει μόνο τέσσερα χρόνια, θα κάνει αλλαγές που θα αφορούν παρά πολλά χρόνια μετά». Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη για μαζική αντίσταση. Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε ανάμεσα σε δύο κόμματα, αλλά δεν μας αντιπροσωπεύουν. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ανεξάρτητο κόμμα που θα στηρίζεται σε κοινωνικές συμμαχίες, ένα κόμμα αντικαπιταλιστικό. Ωστόσο, για δημιουργηθεί ένας αντιπροσωπευτικός φορέας, χρειάζεται πολύς χρόνος».

Συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση αμυντικής διαδικασίας και πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις τα επόμενα τρία χρόνια, ώστε να έχουμε να προτείνουμε κάτι εναλλακτικό από όσα μας έχουν δείξει οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκράτες».

Για την αναγνώριση, από τον Τραμπ, της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, η κ. Ντέιβις επανέλαβε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της στον παλαιστινιακό λαό και εκτίμησε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα υποχωρήσει από την απόφαση του, καθώς «όσα είχε υποστηρίξει προεκλογικά για τους μουσουλμάνους, αποτελούσαν κλειδί για την καμπάνια του». Εκτίμησε, πάντως, πως οι αντιδράσεις θα φουντώσουν ακόμα και από εκείνους που αντιμετώπισαν το θέμα με συντηρητική οπτική και απέφυγαν να τοποθετηθούν.

«Ακόμα και ο χειρότερος Πρόεδρος είχε την αίσθηση της βαρύτητας του ρόλου του. Ο Τραμπ δεν έχει καμία αίσθηση τι σημαίνει να είσαι Πρόεδρος. Νομίζει ότι είναι πρωταγωνιστής σε κάποιο ριάλιτι» σχολίασε δηκτικά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ