Χωρίς «δαχτυλίδι» και με… αντίτιμο ενός ευρώ, το ΠΑΣΟΚ ψάχνει σήμερα νέο αρχηγό και μαζί νέα πυξίδα και δρόμο πολιτικής ύπαρξης.

Ads

Η σημερινή μάχη της εκλογής προέδρου δίνεται με τρεις εναντίον τριών και με τους δύο εξ αυτών εναντίον… Φώφης: Θεωρείται δεδομένο ότι σε περίπτωση δεύτερου γύρου την επόμενη Κυριακή, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Ανδρέας Λοβέρδος θα στηρίξουν ο ένας των άλλον, όποιος εκ των δύο κι εάν είναι υποψήφιος, εάν απέναντί τους είναι η Φώφη Γεννηματά.

Επί της διαδικασίας, οι κάλπες ανοίγουν στις 9 το πρωί και κλείνουν στις 7 το βράδυ, ψηφίζουν φίλοι και μέλη– ακόμη κι όσοι εγγράφονται επί τόπου – δίνοντας ένα ευρώ για την οικονομική στήριξη της εκλογικής διαδικασίας, ο νέος αρχηγός θα βγει από τις κάλπες περίπου 350 εκλογικών τμημάτων σε όλη τη χώρα και τα αποτελέσματα θα δίνονται σε συνεχή ροή από την ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ.

Εάν ουδείς εκ των τριών υποψηφίων δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία (50%+1), τότε θα έχουμε επαναληπτική ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων την επόμενη Κυριακή. Εκτός, εάν ο δεύτερος παραιτηθεί οικειοθελώς λόγω μεγάλης διαφοράς ψήφων. Ο πήχης «ευπρεπούς» συμμετοχής στη διαδικασίας μπαίνει από τα κομματικά επιτελεία στο επίπεδο των 70.000 με 75.000 φίλων και μελών, ενώ θεωρείται εφικτή ακόμη και η προσέλευση 100.000 ψηφοφόρων.
Κωνσταντινόπουλος – Λοβέρδος εναντίον Φώφης;
Επί των, εσωκομματικών συσχετισμών, η μεν Φώφη Γεννημματά εντυπωσίασε συγκεντρώνοντας υπερδιπλάσιο αριθμό υπογραφών υπέρ της υποψηφιότητά της έναντι των δύο αντιπάλων της (670 έναντι 317 του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και 300 του Ανδρέα Λοβέρδου), οι μεν έτεροι δύο διεκδικητές έχουν ισχυρότερα ερείσματα στη νέα Κεντρική Επιτροπή. Ρυθμιστικής, σε επίπεδο τουλάχιστον στενού κομματικού μηχανισμού, αναδεικνύεται ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίο ελέγχει το 40% με 45% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ποντάρει περισσότερο από τους άλλους δύο στην υποστήριξή του ένεκα… ηλικιακής συγγένειας, ο ίδιος ωστόσο δεν έχει πάρει μέχρι στιγμής θέση. Οι παροικούντες, πάντως, την Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα τοποθετηθεί εάν η μάχη αποδειχθεί ντέρμπι και πάει στον δεύτερο γύρο.

Ads

Επί της πολιτικής, και ιδεολογικής, ουσίας, το τοπίο παραμένει αρκούντως θολό, με το μεν «παλαιό» να αναζητεί ανάνηψη μέσα από τις ρίζες – και τις στάχτες – του πάλαι ποτέ «σοσιαλιστικού κινήματος», το δε «νέο» να ψάχνει βάση αυτοπροσδιορισμού πέραν του ηλικιακού διαβατηρίου.

Εν ολίγοις, η Φώφη Γεννηματά επενδύει το ιστορικό της όνομα, κλείνει το μάτι και στο «Κίνημα» του Γιώργου Παπανδρέου και τοποθετείται κάθετα απέναντι στο παρελθόν της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, της οποίας πάντως υπήρξε μέλος. Ο Ανδρέας Λοβέρδος τιμά το μνημονιακό του παρελθόν, εξαπολύει ανένδοτο κατά του «λαϊκιστή Τσίπρα», ομνύει στη μετωπική αντιπολίτευση και, παραπλεύρως, φλερτάρει με ένα μελλοντικό και θολό «φιλοευρωπαϊκό τόξο». Κι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ποντάρει στο «νέο και άφθαρτο», το οποίο πάντως επί του παρόντος ψαρεύει παντού – από το… χαρωπό Ποτάμι έως μια, επίσης νέα αλλά αδιόρατη και ακαθόριστη, σοσιαλδημοκρατία.

Ο Βενιζέλος δεν δίνει χρίσμα και αποκηρύσσει τον… Ανδρέα

Μεταξύ των τριών, ο απερχόμενος πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος, επέλεξε να μην δώσει ούτε χρίσμα, ούτε δαχτυλίδι. Και στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – φυσικά στο Mega – επέλεξε να αφήσει ως παρακαταθήκη την προσωπική του πικρία γιατί ο κόσμος δεν αντιλήφθηκε το τεράστιο έργο του και, επίσης, την αποκήρυξη του… Ανδρέα Παπανδρέου. Η περίοδος του οποίου, όπως είπε, ευθύνεται για τα σημερινά δεινά του κόμματος και της χώρας.

«Νοιώθω βαθιά πικραμένος», είπε, «γιατί έχω δαπανήσει 5 χρόνια, τα οποία ισοδυναμούν με 50 λόγω της πυκνότητας των εξελίξεων, για να κάνω κάτι καλό στον τόπο μου, κι ενώ καταφέραμε μια μείωση του δημόσιου χρέους κατά 180% σε πραγματικούς αριθμούς, ο κόσμος πιστεύει ότι έχω μετάσχει σε μια πολιτική που κάνει κακό στον τόπο…

…Ο μέσος πολίτης πιστεύει ότι εγώ θέλω να ασκώ εξουσία. Βλέπετε, το βασικό μου μέλημα δεν ήταν να προστατεύσω τον εαυτό μου, το θέμα δεν είναι η σταδιοδρομία μας, εμάς δεν μας απασχολούσαν οι κυβερνητικές καρέκλες. Είναι βάρος να σηκώνεις αυτό το φορτίο. Εγώ καλούμαι σήμερα να απολογηθώ γι αυτό που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του ’80 κατά τη διακυβέρνηση της οποίας εγώ δεν μετείχα, ήμουν καθηγητής… Το ΠΑΣΟΚ πληρώνει την ηγεμονία του στην εποχή της μεταπολίτευσης και το λέω εγώ που δεν ήμουν στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τότε».

Αντρέα τα ‘μαθες τα νέα; Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, κι εκλέγει πρόεδρο. Τον διάδοχο του Βενιζέλου.