Αμηχανία και σύγχυση έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης η δημοσιοποίηση της ευχαριστήριας επιστολής από το 2004, του πρώην πρωθυπουργού και τότε ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, προς τον κατηγορούμενο για την υπόθεση Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Ads

Η Ρηγίλλης αποφάσισε να τηρήσει σιωπή προς τα ΜΜΕ ενώ παραπέμπει για απαντήσεις στον ίδιο τον κ. Καραμανλή. Οι συνεργάτες του νέου προέδρου του κόμματος αναγνωρίζουν ότι η επιστολή ήρθε στο φως σε μια πραγματικά άβολη στιγμή, τρεις μόλις ημέρες πριν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Siemens. Παράλληλα, συνεργάτες του κ. Καραμανλή υποστήριξαν ότι πρόκειται για ένα «τυπικό» έγγραφο που αποστέλλεται κατά χιλιάδες, ενώ χαρακτηρίζουν «πολιτικά ύποπτη» τη στιγμή που ήρθε στο φως της δημοσιότητας η επιστολή. Παρόλα αυτά, δεν διευκρίνισαν το λόγο για τον οποίο ο κ. Καραμανλής ευχαριστούσε τον πρώην ισχυρό άντρα της Siemens Hellas.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση σκέφτεται να καλέσει στην εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Siemens τόσο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, όσο και τον πρώην Υπουργό Γ.Αλογοσκούφη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής δήλωσε ότι «Η υπόθεση συζητείται την Τετάρτη και θα αποφασιστεί εάν θα γίνει εξεταστική επιτροπή και όσα μέλη της συμμετέχουν θα αποφασίσουν και ποιους θα καλέσουν».

Σήμερα η «Ελευθεροτυπία» γράφει: «η επιστολή του τέως πρωθυπουργού της 24ης Μαΐου 2004 δεν αρχειοθετήθηκε απλά. Η γραμματεία του Μ. Χριστοφοράκου φρόντισε να τη συμπεριλάβει και στα εισερχόμενα της Γενικής Διεύθυνσης. Στη σημείωση με αριθμό 175 γράφεται το εξής: «Κώστας Καραμανλής 2/6 ευχαριστήρια επιστολή για την υποστήριξή σας στη μεγάλη προσπάθεια για το νέο ξεκίνημα της Κυβέρνησης».

Ads

Ετσι, υποθέτουμε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens κατοχύρωσε τα νώτα του για το χρήμα, εκτός προϋπολογισμού, που εξασφάλιζε για να μοιράζει για την «καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου» στην Ελλάδα.

Βεβαίως, αν όλα αυτά δεν θιγούν από την Εξεταστική Επιτροπή, στη διάσταση του αδήλωτου πολιτικού χρήματος, αυτού που δεν αγγίζει η λογιστική, και αν τα δύο κόμματα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ οχυρωθούν πίσω από τα βιβλία τους, η επιστολή-χαρακίρι του Καραμανλή προς τον Χριστοφοράκο θα βαθύνει την καχυποψία των πολιτών. Θα αφήσει δε την αίσθηση ότι οι εξεταστικές είναι ένα πεδίο συγκάλυψης, ίσως και ένα θέατρο εντυπώσεων για τους πολίτες που θα ασχολούνται με τους φόρους τους και όχι με τα μαύρα και αφορολόγητα των κομμάτων.

Πάντως, το περιβόητο ημερολόγιο του Μ. Χριστοφοράκου (οι ατζέντες του από το 1997 μέχρι και το 2007) δείχνει πολλά. Κυρίως αυτούς που με ευκολία απευθύνονταν στο γραφείο του και από τα δύο μεγάλα κόμματα και αιτούνταν ραντεβού, χορηγίες, ψυγεία, laptop, τηλεφωνικά κέντρα, αλλά και διορισμούς φίλων τους».

Αντώναρος καλεί Χριστοφοράκο

Στο μεταξύ, η εφημερίδα δημοσιεύει σήμερα ντοκουμέντα από το ημερολόγιο του Μιχάλη Χριστοφοράκου, στο οποίο καταγράφονται δύο κλήσεις από τον κ. Ευάγγελο Αντώναρο προς τον κ. Χριστοφοράκο, στις 6 και 8 Ιουλίου 2004. Επιπλέον, περιλαμβάνεται συνοδευτικό σημείωμα βιογραφικού που αναφέρει: «Αγαπητέ κ. Χριστοφοράκο, σας αποστέλλω κατόπιν συνεννοήσεως με τον Κύριο Ευάγγελο Αντώναρο το βιογραφικό μου ελπίζοντας να μου δοθεί η ευκαιρία να αποδείξω τις γνώσεις και ικανότητές μου…».

«Είναι εντυπωσιακό ότι αυθημερόν η κ. Τσακάλου (εξ απορρήτων του Μ. Χριστοφοράκου) αποστέλλει το βιογραφικό σε δύο στελέχη της Siemens (Ruiz και Μπάμπαλη) και τους ζητεί να κανονίσουν συνάντηση για συνέντευξή της…» σημειώνει η εφημερίδα.