«Το θέμα της ανταγωνιστικότητας, που είναι κεντρικό για εμάς, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει, θεωρώντας ότι το κεντρικό πρόβλημα είναι το κοινωνικό κράτος και επομένως η λύση είναι η φθηνή εργασία και η μείωση των συντάξεων, ώστε να αντιμετωπίσουμε πιο ανταγωνιστικές οικονομίες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στο άτυπο υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα τον ανταγωνισμό, τις τιμές, τις αποκρατικοποιήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής.

Ads

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ανταγωνιστικότητα θα αντιμετωπιστεί μέσα από την ουσιαστική ποιότητα των προϊόντων, την ποιότητα στο ανθρώπινο δυναμικό και τη μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

«Η Ευρώπη θα έπρεπε να στραφεί προς την ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κεφάλαια διεθνώς που μπορούν να επενδυθούν, με τη διαφορά ότι αυτά θα έπρεπε να ελέγχονται ώστε να αποφεύγονται και φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα δύσκολα μέτρα που ελήφθησαν πρέπει να εξισορροπηθούν με την ανάπτυξη, τόνισε ότι πρέπει να εδραιωθεί στη χώρα η ευνομία, χωρίς, όμως, φαινόμενα ανθρωποφαγίας, ενώ πρέπει να αντιμετωπιστούν και μια σειρά κοινωνικών ζητημάτων.

Ads

Σχετικά με το θέμα των τιμών, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και η κατανάλωση εγχώριων προϊόντων, όπως επίσης να καταπολεμηθούν οι πρακτικές υποτιμολόγησης και υπερτιμολόγησης προϊόντων, αλλά και να ληφθούν κοινωνικά μέτρα στήριξης ανθρώπων, που είναι στο όριο της φτώχειας.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έθεσε τέσσερις πυλώνες σχετικά με το θέμα των τιμών.

Παράλληλα, σύμφωνα με οικονομικά στελέχη της κυβέρνησης στη σημερινή συνεδρίαση επίσης έγινε μια γενική συζήτηση για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, από όπου εξάγεται το στίγμα ότι θα υπάρξει ισχυρό πακέτο αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα έλθει την ερχόμενη εβδομάδα σε υπουργικό συμβούλιο από τους συναρμόδιους υπουργούς. Οι αποκρατικοποιήσεις θα αφορούν στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και του τουρισμού.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι δεν θα ακολουθηθεί η ίδια πρακτική παντού, καθώς, ανά τομέα και επιχείρηση, το δημόσιο θα κρατήσει πάνω ή κάτω από το 51%, αλλού θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής και αλλού θα προχωρήσουν σε πωλήσεις.