Την αντίθεσή τους στην κατάργηση τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εκφράζουν έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με ερώτησή τους προς την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Όπως τονίζουν «με αγώνες και προσπάθεια ετών δημιουργήθηκαν και συμβάλουν στην σταθερότητα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιοχής».

Ads

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο «για ιδιαίτερη στοχοποίηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ιδέες και προτάσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για συγχωνεύσεις και ‘καταργήσεις’ Τμημάτων και Πανεπιστημίων ανά την Επικράτεια» και τονίζουν ότι τα δημοσιεύματα έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους νομούς της περιοχής και επηρεάζουν και την ίδια λειτουργία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές: Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος (Αρκαδίας), Αικατερίνη Φαρμάκη, Άγγελος Μανωλάκης (Κορινθίας), Νάντια Γιαννακοπούλου, Οδυσσέας Βουδούρης (Μεσσηνίας) και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος (Λακωνίας).

Συνέχεια στο θέμα του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας

Ads

Εν το μεταξύ συνέχεια δίνεται στο θέμα που έχει προκύψει με το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας την κατάργηση του οποίου, για λόγους οικογενειοκρατίας, έχει ζητήσει από τη Σύγκλητο ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος.

Με σημερινή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Καθηγητών Πανεπιστημίου, Νίκος Σταυρακάκης και με αφορμή τα φαινόμενα οικογενειοκρατίας ζητά «να διαφυλάξει η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα το κύρος, την ακαδημαϊκότητα και την αξιοπιστία του ελληνικού Πανεπιστημίου».

Στην ανακοίνωσή του, σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι η Ομοσπονδία εγκαίρως είχε επισημάνει την «ασυνήθιστη και έντονα εκφυλιστική κατάσταση νεποτισμού που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, με πρωτεργάτες μέλη συγκεκριμένης οικογένειας πανεπιστημιακών» και υπενθυμίζει ότι ο προηγούμενος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρήγγειλε τη διεξαγωγή ΕΔΕ που κατέληξε σε λεπτομερές πόρισμα 130 σελίδων.

«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών διαβίβασε το πόρισμα στο υπουργείο Παιδείας και στην Εισαγγελία για τις επιβαλλόμενες διοικητικές και ποινικές συνέπειες. Με τις κινήσεις αυτές το Πανεπιστήμιο μπόρεσε να επιτύχει ένα μεγάλο μέρος της επιβαλλόμενης αυτοκάθαρσης, που θα τελειώσει όταν επιβληθούν και οι σχετικές πειθαρχικές ποινές» επισημαίνει.

Επίσης τονίζει ότι δεν πρέπει, με αφορμή τα φαινόμενα στο συγκεκριμένο τμήμα να γενικεύονται και να χρησιμοποιούνται για διασυρμό του Δημόσιου Πανεπιστημίου, γιατί οι παρανομίες που διαπιστώνονται αποτελούν ευτυχώς εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Κατά της κατάργησης οι φοιτητές της σχολής

Κατά της προωθούμενης κατάργησης του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, μετά τη διαπίστωση φαινομένων οικογενειοκρατίας, τάσσονται οι φοιτητές της σχολής. Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους φοιτητές τονίζοντας όμως ότι θα πρέπει να αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας. Λίγο πριν τη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον αρχιεπίσκοπο, ομάδες φοιτητών του τμήματος είχαν συγκεντρωθεί έξω από την αρχιεπισκοπή, στο πλαίσιο των διαμαρτυριών που έχουν οργανώσει. Ήδη στο τμήμα οι φοιτητές αποφάσισαν αποχή.

Την Πέμπτη έχουν αποφασίσει να κάνουν συγκέντρωση στα προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου συνεδριάζει η σύγκλητος του Ιδρύματος, σχετικά με την πρόταση του υφυπουργού Παιδείας Γ. Πανάρετου να καταργηθεί το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και οι φοιτητές του να ενταχθούν στο Τμήμα Θεολογίας.

Άκυρος άλλος ένας διορισμός

Στο μεταξύ, την ακύρωση της πράξης διορισμού ενός ακόμη μέλους ΔΕΠ του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, «λόγω της διαπίστωσης νομικών πλημμελειών κατά τον αυτεπάγγελτο έλεγχο νομιμότητας», αποφάσισε ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος.

Σε έγγραφο του, προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνη, ο αναφέρει πως «Σας γνωρίζουμε ότι δεν είναι δυνατή η προώθηση ανάκλησης παραίτησης, λόγω της εν τω μεταξύ ακύρωσης διορισμού σε κενή θέση μέλους ΔΕΠ, καθόσον το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν προήλθε από εξέλιξη μέλους ΔΕΠ της προηγούμενης βαθμίδας. Δεν υφίσταται δηλαδή η λογική και χρονική συνέχεια στην υπηρεσιακή απασχόληση των μελών ΔΕΠ, όπως αυτή καθορίζεται από το ν. 2517/1997. Δεδομένου ότι λύθηκε ο οργανικός δεσμός με το Πανεπιστήμιο, λόγω της παραίτησης και της επιλογής αποδοχής διορισμού σε νέα θέση ή νέα κατάσταση (αποδοχή διορισμού σε κενή θέση) σε σχέση με την προτέρα κατάσταση (κατοχή θέσης ειδικού συμβούλου σε συγκεκριμένη κλινική) είναι σαφώς διακριτές και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως φυσική συνέχεια της υπηρεσιακής σχέσης με το Πανεπιστήμιο. Ο δεσμός αυτός δεν αποκαθίσταται με μόνη την ανάκληση της υποβληθείσας παραίτησης. Ως εκ τούτου σας γνωρίζουμε ότι η εκδοθείσα εκ μέρους πράξη αποδοχής της ανάκλησης της παραίτησης του συγκεκριμένου μέλους δεν είναι δυνατόν να προωθηθεί προς δημοσίευση».