Αντίθετα είναι τα αποτελέσματα από δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, τέσσερις ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτέμβρη.

Ads

Ειδικότερα σύμφωνα με δημοσκόπηση της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με διαφορά 4 μονάδων. Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28% έναντι 24% της ΝΔ. Στην τρίτη θέση είναι η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7,5% και ακολουθούν: ΚΚΕ 5%, ΠΟΤΑΜΙ 5%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5%, Λαϊκή Ενότητα 3%, Ένωση Κεντρώων 3% και ΑΝ. ΕΛΛ. 2,5%. Στο 1,5% το άκυρο/λευκό, στο 10% η αποχή, στο 15% οι αναποφάσιστοι.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Prorata εδώ.

Σε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον Σκάι, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 0,5%. Συγκεκριμένα, η ΝΔ αποσπά το 30% στην πρόθεση ψήφου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 29,5%. Πρόκειται για ανατροπή της εικόνας που έδινε η προηγούμενη έρευνα του ΠΑΜΑΚ, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προβάδισμα μιας μονάδας έναντι της ΝΔ: 28,5% έναντι 27,5%.

Ads

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή, με 6,5%, χάνοντας όμως μισή μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Μάχη για την τέταρτη θέση δίνουν ΚΚΕ (5,5%), ΠΑΣΟΚ (5%) και Ποτάμι (5%), ενώ η Ένωση Κεντρώων έπεται με 4%. Στο «νήμα» φαίνεται να μπαίνει στη Βουλή η Λαϊκή Ενότητα, με ποσοστό 3%, ενώ εκτός κοινοβουλίου μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κερδίζοντας το 2,5% της πρόθεσης ψήφου. Όσο πλησιάζει η Κυριακή, το ποσοστό των αναποφάσιστων συνεχίζει να μειώνεται, και πέφτει στο 6%, από 8% που ήταν στην τελευταία σφυγμομέτρηση.

Μια από τις σημαντικότερες αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη ΝΔ παραμένει ο όγκος των ψηφοφόρων του που δηλώνει ότι θα απόσχει από την κάλπη, με την εκροή να φτάνει το 28,5% για την Κουμουνδούρου, ενώ αντίθετα φτάνει μόνο το 8% για την Συγγρού. Σημειώνεται πάντως πως το ποσοστό αποχής των υποστηρικτών και των δυο μεγάλων κομμάτων εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.

Αναλυτικά τα στοιχεία της δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας