Το ζήτημα της μαζικής άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών σε ευρείες περιοχές της Αθήνας , με παράκαμψη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), στο πλαίσιο των ερευνών για την τρομοκρατία, έφερε σήμερα στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Αντισυνταγματική χαρακτήρισε την άρση του απορρήτου ο κ. Τσίπρας.

Ads

Σε ερώτησή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει οι άρσεις απορρήτου είναι πρακτική που ακολουθείται την τελευταία τριετία, η οποία –όπως τονίζει- συνιστά ωμή παραβίαση θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων, που είναι κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα.

Όπως διευκρινίζει, η γενικευμένη διατήρηση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων των πολιτών από εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου, έχει αφετηρία κοινοτική οδηγία του 2006, η οποία όμως δεν έχει μεταφερθεί ακόμη στο ελληνικό Δίκαιο. «Σε κάθε περίπτωση η Κοινοτική Οδηγία αναφέρεται σε βάθος χρόνου 6 ως 24 μηνών και όχι τριετίας, όσες χώρες δε την έχουν ενσωματώσει, επέλεξαν ανώτερο όριο διατήρησης των αρχείων τους 6 μήνες», διευκρινίζει ο κ. Τσίπρας.

Αναφορικά με την περίπτωση του «Επαναστατικού Αγώνα», ο κ. Τσίπρας εξηγεί στην ερώτηση του πως η άρση του απορρήτου γίνεται με επίκληση λόγων «εθνικής ασφάλειας», ώστε η άρση να καταστεί δυνατή με απλή έγκριση του εισαγγελέα Εφετών και χωρίς να προσδιορίζονται υποχρεωτικά τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων διατάσσεται η συγκεκριμένη ενέργεια.

Ads