Την πρόβλεψη της υφιστάμενης σύμβασης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Deutsche Telekom, για την απόκτηση από τη γερμανική εταιρία ενός επιπλέον ποσοστού 10% του ΟΤΕ ενεργοποιεί η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο κλιμάκιο της Deutsche Telekom, σε συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη.

Ads

Βάσει της υφιστάμενης συμφωνίας μετόχων του 2008, η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τη γερμανική εταιρία να προχωρήσει στην απόκτηση ενός επιπλέον ποσοστού 10% στον ΟΤΕ μέχρι το τέλος του 2011 και σε τιμή υψηλότερη κατά 15% από την τιμή, στην οποία θα έχει διαμορφωθεί κατά μέσο όρο η μετοχή του ΟΤΕ 20 ημέρες πριν ειδοποιηθεί η DT για τις προθέσεις του Δημοσίου.

Η κυβερνητική πρόθεση να αποκρατικοποιηθεί πλήρως ο Οργανισμός και να διατεθεί το 16% που ελέγχει το Δημόσιο (4% έχει και το ΙΚΑ) είναι δεδομένη, ωστόσο πληροφορίες ήθελαν τους Γερμανούς να μην είναι προς το παρόν διατεθειμένοι να συζητήσουν για το υπόλοιπο 6% που ελέγχει το Δημόσιο. Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας άφησε σήμερα ανοιχτό κι αυτό το ενδεχόμενο.

Η Deutsche Telekom ενδιαφέρεται για την εξαγορά του 10% του ΟΤΕ, σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει τη σχετική option, ενώ εμφανίζεται θετική και για την αγορά ποσοστού πέραν του 10% του Οργανισμού, δήλωσε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας Ρενέ Όμπερμαν. Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Όμπερμαν είπε ότι αν η Ελλάδα εξασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης για το 10% του ΟΤΕ, τότε «θα το αγοράσουμε».

Ads

Επιπλέον, ανέφερε ότι η DT είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο απόκτησης επιπλέον ποσοστού στον ΟΤΕ. Ο κ. Όμπερμαν είπε ακόμα ότι «μόλις ξεκίνησαν οι συζητήσεις με την Ελλάδα» και συνεπώς «οτιδήποτε άλλο θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες».

Την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών είχε αποστείλει επιστολή στη διοίκηση της Deutsche Telekom για την εκκίνηση της διαδικασίας περαιτέρω αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ.

ΣΥΝ: Έγκλημα το ξεπούλημα του ΟΤΕ

«Το ολοκληρωτικό ξεπούλημα του ΟΤΕ από την κυβέρνηση στη γερμανική Deutsche Telecom αποτελεί ένα μεγάλο οικονομικό, κοινωνικό, εργασιακό και εθνικό έγκλημα με καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, τους χρήστες των υπηρεσιών και συνολικά την κοινωνία, ενώ αποστερεί τη χώρα από ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός, δηλώνοντας παράλληλα αλληλέγγυος με τους αγώνες των εργαζομένων του ΟΤΕ.