«Ο κ. Μητσοτάκης μας γυρίζει χρόνια πίσω, φορτώνοντας στην αστυνομία ευθύνες των ΠΑΕ. Το κάνει αυτό μάλιστα ο πρωθυπουργός, ενώ γνωρίζει ότι επί υπουργείας του το ’14 στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εν μέσω μνημονίων, αποδεκατίστηκε η αστυνομία, κι ακόμα δεν έχουμε ορθοποδήσει» λέει η αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ζαχαρούλα Τσιριγιώτη στο tvxs.

Ads

Όπως η ίδια προέβλεψε πριν λίγες μέρες μιλώντας στο Κόκκινο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, αντέδρασε  έντονα με σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, για τα μέτρα που εξήγγειλε στον απόηχο της άγριας δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή και τα οποία χαρακτηρίστηκαν «ξαναζεσταμένο φαγητό» αφού τα είχε εξαγγείλει ένα χρόνο πριν ξανά η κυβέρνηση, με αφορμή τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας μιλάει για «υποκρισία» και γράφει  μεταξύ άλλων «είστε κατώτεροι των περιστάσεων…. Η πολιτεία προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της με την εναπόθεση νέων ρόλων στην Ελληνική Αστυνομία».

«Αυτή τη στιγμή τα τμήματα στερούνται ανθρώπινου δυναμικού και υπολειτουργούν. Το βράδυ για να φανταστείτε κλείνουν. Δεν υπάρχει περιπολία ασφάλειας ούτε τάξης. Όλο το 24ωρο στην Αττική περιπολούν 2 περιπολικά!» λέει στο tvxs η κ. Τσιριγιώτη.

Ads

«Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις να αναλάβουμε κι άλλες ευθύνες γιατί αυτό θα στοιχίσει στην προστασία όλων των υπόλοιπων πολιτών. Θα στερηθεί την προστασία η υπόλοιπη κοινωνία. Ενώ θα μπορούσαν οι ΠΑΕ να βάλουν μαγνητικές πύλες στα γήπεδα, όπως αυτές του αεροδρομίου, οθόνες και κάμερες. Αν μπουν 5000 άτομα στην κερκίδα, πότε πρέπει να πάμε για να τους ελέγξουμε και πόσοι πρέπει να είμαστε;» αναρωτιέται.

Γιατί όμως δεν υπάρχουν αρκετοί αστυνομικοί για τη φύλαξη των γηπέδων μετά από τόσες προσλήψεις;

«Από τη χρονιά που ξεκίνησαν τα μνημόνια πριν 15 χρόνια,  είχαν επίδραση αρνητική σε δυναμικό και εξοπλισμό εντός της αστυνομίας. Αποκορύφωση το 2014, όταν υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ήταν ο Μητσοτάκης ο οποίος  σε μια νύχτα κατήργησε 6.500 οργανικές θέσεις!

Το αποτέλεσμα ήταν να βγουν σε σύνταξη αστυνομικοί και να μη μπορούν οι σχολές πλέον να παίρνουν κόσμο. Από εκεί που παίρνανε 5000 υποψηφίους παίρνανε μετά 100. Ταυτόχρονα, από το 2019 έως σήμερα, ένας πολύ μεγάλος αριθμός αστυνομικών, διατίθεται σε φύλαξη VIP.

Μετά το φιάσκο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, όλοι αυτοί που προσλήφθηκαν για εκεί πήγαν στον τομέα ειδικών φρουρών. Έχουμε 1000 συνολικά σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Το που είναι όλοι αυτοί όμως, δεν το ξέρει κανένας. Αλλά εδώ δεν έχουμε στατιστικά για την εγκληματικότητα, θα έχουμε στοιχεία για τέτοια πράγματα; Κατασπαταλείται μεγάλος αριθμός αστυνομικών σε φυλάξεις. Διαβάζουμε έως και 30 άτομα φύλαξη σε ένα μόνο πρόσωπο!».

Τέλος υπογράμμισε αυτό που αναφέρει και η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας  ότι «οι ανώνυμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ποδοσφαίρου αρνούνται επί χρόνια να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν μπορεί να επιβαρύνεται η αστυνομία εις βάρος μάλιστα της προστασίας των πολιτών».