Μουδιασμένοι εξακολουθούν να είναι οι άνθρωποι της αγοράς στον απόηχο των κυβερνητικών ανακοινώσεων για την συνέχιση της επιβολής «λουκέτου» στο λιανεμπόριο, με ένα μέρος μόνο των καταστημάτων να λειτουργούν αποκλειστικά με τη διαδικασία του click away από την ερχόμενη Κυριακή.

Ads

Ενδεικτικά είναι όσα αναφέρει μιλώντας στο tvxs.gr ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης της Κύπρου, Αντώνης Ζαϊρης. 

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, που αποτελεί των φορέα εκπορσώπησης μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, κάνει λόγο «για μεγάλη καταστροφή» εξαιτίας της διαφαινόμενης απώλειας της περιόδου των Χριστουγέννων για την αγορά.

«Θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι το λιανεμπόριο υπόκειται σε κύκλους πωλήσεων» σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Αυτό σημαίνει πολύ απλά σημαίνει ότι το 40% του τζίρου γίνεται την περίοδο των Χριστουγέννων».

Ads

«Οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές και θα εκδηλωθούν σε δύο επίπεδα: Αφενός μεν στην μείωση του τζίρου, η οποία θα είναι πάρα πολύ μεγάλη  από τα 44 δισεκατομμύρια του 2019, φέτος θα κυμανθεί γύρω στα 27 δισεκατομμύρια κι αφετέρου στο κλείσιμο καταστημάτων, όπου η πρόβλεψή μου είναι ότι ένα 30% δεν θα μπορέσει να αντέξει και θα βάλει λουκέτο. Παράλληλα, θα υπάρξει και έκρηξη της ανεργίας» τονίζει συνεχίζοντας ο κύριος Ζαϊρης.

Τονίζει δε ότι «ο δείκτης μολυσματικότητας-μεταδοτικότητας στη λιανική ήταν πάρα πολύ χαμηλός».

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι  «έπρεπε στρατηγικά να είχε προβλεφθεί το μεγάλο ιικό φορτίο που έρχεται και να υπήρχε αυστηροποίηση των μέτρων, πολλά απο τα οποία (όπως πχ με τον περιορισμό κυκλοφορίας μετά τις 12 το βράδυ) όφειλαν να είχαν εφαρμοστεί πολύ νωρίτερα.  Σε τέτοια περίπτωση ίσως τα καταστήματα να είχαν γλιτώσει το κλείσιμο την περίοδο των γιορτών».

Παραδέχεται πάντως πως «είναι δύσκολα διαχειρίσιμη η κατάσταση, καθώς έτσι όπως είχαν έρθει τα πράγματα δεν υπήρχε άλλη λύση από το κλείσιμο των καταστημάτων, με την έννοια πως είναι επιβαρυμένη η κατάσταση. Με 100 νεκρούς τη μέρα υπάρχει θέμα σοβαρό. Προσωπικά είμαι υπέρ των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και των αυστηρών προστίμων με παράλληλη όμως λειτουργίας της αγοράς».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την επιβολή του clickaway ο κύριος Ζαϊρης εκτιμά ότι «εδώ που φτάσαμε είναι μια λύση, από τη στιγμή που τα καταστήματα είναι κλειστά. Γίνεται ένα bypass στην αγορά για να μπορέσει να λειτουργήσει. Δίνει μια κάποια διέξοδο στο αδιέξοδο που υπάρχει».

Την ίδια στιγμή όμως εκφράζει την διαφωνία του για την εξαίρεση των εμπορικών κέντρων από την συγκεκριμένη διαδικασία.

«Τα μέτρα για την αγορά έπρεπε να ισχύουν για όλους χωρίς εξαιρέσεις. Ας μην ξεχνάμε πως εφόσον ίσχυαν τα ίδια μέτρα για όλη την αγορά, θα μπορούσε να επιτευχθεί και καλύτερη διασπορά του κόσμου» λέει ο κύριος Ζαϊρης.