Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με φόντο τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα εδώ και αρκετές μέρες, καταλογίζοντάς της πλήρη ανεπάρκεια στην διαχείριση της κατάστασης.

Ads

Αίτημα  για διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτησης για τις πυρκαγιές κατέθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Από τις 24 Ιουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε να διεξαχθεί ολοκληρωμένη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές και την πολιτική προστασία, αίτημα που έκτοτε επανάλαβε πολλές φορές, όμως δεν εισακούστηκε από την κυβέρνηση. Για τον ίδιο λόγο κατατέθηκε και ερώτηση προς τον πρωθυπουργό στις 3 Αυγούστου, αλλά δεν υπήρξε απάντηση», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

«Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όπως αποφασίστηκε χθες στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας καταθέτει σήμερα πλήρες και τεκμηριωμένο αίτημα να διενεργηθεί άμεσα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή (άρθρο 143 ΚτΒ) με αντικείμενο την χάραξη ενός εθνικού σχεδίου για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και εν γένει των φυσικών καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική κρίση, δηλαδή για την προσαρμογή και ανθεκτικότητα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, αλλά και για τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την ανακούφιση των πληγέντων, την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, την προστασία του περιβάλλοντος», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον Ant1 ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέργιος Καλπάκης σημείωσε: «Ζούμε ημέρες πλήρους κατάρρευσης. Το “επιτελικό” κράτος αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ανίκανο. Οι μεγαλοστομίες του κ. Μητσοτάκη στις 7 Ιουλίου ότι “είμαστε έτοιμοι”, έχουν καταρρεύσει. Κατέρρευσαν και στις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου και σε αυτό που ζούμε σήμερα, ένα μήνα μετά, με μια τεράστια περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή, με ανθρώπινες απώλειες δυστυχώς».

Ads

Ερωτηθείς για τις ευθύνες της κυβέρνησης, επισήμανε: «Από το Μάρτιο του 2020 ο νόμος για την πολιτική προστασία, που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ, βρίσκεται σε αναστολή, τρία χρόνια τώρα». «Ιδρύεται στη συνέχεια το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με το νόμο του σε αναστολή και χωρίς οργανόγραμμα – το παραδέχθηκε ο ίδιος ο κ. Κικίλιας», πρόσθεσε.

Τόνισε ακόμα ότι «από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από έναν προϋπολογισμό 187,5 εκ. ευρώ για την πολιτική προστασία, η κυβέρνηση αξιοποίησε μόλις 938.000 ευρώ, το 0,5%!». «Μιλάμε για χρήματα που θα πήγαιναν σε συγκεκριμένες δράσεις, στην πρόληψη και την αντιμετώπιση. Ο κ. Κικίλιας πριν 15 μέρες είπε ότι είναι πρώτη προτεραιότητα η πρόσληψη 500 πυροσβεστών. Τώρα έγινε πρώτη προτεραιότητα; Τέσσερα χρόνια κυβερνάνε», υπογράμμισε.

Αιχμηρή κριτική για την διαχείριση των πυρκαγιών από τον κρατικό μηχανισμό άσκησε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την επίσκεψή του στο Αετοχώρι Έβρου, το οποίο επλήγη από τις φλὀγες.

«Πρέπει να μιλήσουμε επί της ουσίας για το πώς θα θωρακίσουμε τη χώρα», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

«Ο ελληνικός λαός βιώνει μια τραγωδία» είπε ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε: «Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί, χάνονται ανθρώπινες ζωές, η χώρα βρίσκεται σε έναν πύρινο κλοιό. Είδαμε να εκκενώνονται σημαντικές υποδομές του κράτους, όπως είναι το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε εκρήξεις πυρομαχικών σε ένα στρατόπεδο στην Αγχίαλο. Όλα αυτά τα γεγονότα αποδεικνύουν καθημερινά ότι η ασφάλεια και η πολιτική προστασία είναι το “Βατερλώ” της σημερινής κυβέρνησης».

 

«Το πάθημα δεν έγινε μάθημα για την κυβέρνηση. Μετά τις τραγωδίες της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Νέας Αγχιάλου, της Βοιωτίας, της Αλεξανδρούπολης, που έχουν ήδη κοστίσει δεκάδες ανθρώπινες ζωές κάνοντας στάχτη το κυβερνητικό αφήγημα ότι πυρήνας της πολιτικής της είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, εκτυλίσσεται άλλη μια μεγάλη καταστροφή», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Σημειώνει παράλληλα ότι σε λιγότερο από 1,5 μήνα και αφού κατέκαψε περίπου 80.000 στρέμματα σε Μάνδρα και Ανατολική Αττική η πύρινη λαίλαπα, κατακαίει για άλλη μια φορά λαϊκές περιουσίες και τους λιγοστούς πνεύμονες πρασίνου που έχουν απομείνει, εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ , «οι πυρκαγιές που ξέσπασαν από σήμερα το πρωί, σε μια σειρά περιοχές της Αττικής, στην Ελευσίνα δίπλα στο Θριάσιο Νοσοκομείο, στα Καλύβια, στο Λαύριο, στον Ασπρόπυργο που κατακαίει στις ανεξέλεγκτες χωματερές και βιομηχανίες με τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος να καραδοκεί, στη Χασιά με ορατό τον κίνδυνο να επεκταθεί στην Πάρνηθα τις νυχτερινές ώρες, ενώ έχουν καεί ήδη σπίτια, φανερώνουν τη μεγάλη γύμνια του κρατικού μηχανισμού που εξακολουθεί να είναι αποψιλωμένος από το απαραίτητο προσωπικό και μέσα γιατί αντιμετωπίζει την προστασία της ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος ως κόστος».

Υπογραμμίζει ότι οι πυρκαγιές θα μπορούσαν να έχουν περιοριστεί αν δεν υπήρχαν τα 4500 κενά σε πυροσβέστες, αν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.

«Όλα τα παραπάνω αποτελούν διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων, γι’ αυτό και η κυβέρνηση της ΝΔ για άλλη μια φορά καταφεύγει στο γνωστό “τρεχάτε να σωθείτε” με τα συνεχόμενα μηνύματα του 112, που όμως δεν μπορούν να σβήσουν τις φωτιές.

Η εγκληματική πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος των εργατικών- λαϊκών αναγκών αποδείχθηκε για άλλη μια φορά και σήμερα, με την ολιγωρία της κυβέρνησης να εκκενώσει μεγάλους χώρους δουλειάς στον Ασπρόπυργο και ενώ είχε διαμορφωθεί ένα επικίνδυνο κοκτέιλ από τη φωτιά που έκαιγε σκουπίδια, πράγμα που έγινε μόνο κατόπιν των επίμονων παρεμβάσεων βουλευτών του ΚΚΕ στο Υπ. Εργασίας και συνδικαλιστών επί τόπου», υποστηρίζει το ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι είναι παρόντα τα μέλη και τα στελέχη του στις περιοχές που δοκιμάζονται και καλεί σε «μέγιστη δυνατή λαϊκή κινητοποίηση και αλληλεγγύη, για να σωθεί ό,τι σώζεται σε συνδυασμό με τη διεκδίκηση για ότι είναι αναγκαίο και την κλιμάκωση της πάλης απέναντι στην εγκληματική πολιτική».