Πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη με επίκεντρο την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο και τη μείωση των τιμών σε πάνω από 1.500 προϊόντα που προανήγγειλε εξαπολύει η αντιπολίτευση.

Ads

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Γιαννούλης, τομεάρχης Ανάπτυξης, επισημαίνει σε δήλωσή του ότι την ώρα που «ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τρέχει με 8,3%, αναδεικνύοντας τη χώρα μας σε δευτεραθλήτρια σε επίπεδο ευρωζώνης, ο Πρωθυπουργός, με την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο, επιβεβαίωσε ότι αδυνατεί να αντιληφθεί τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες».

Και προσθέτει:

«Ακολουθώντας την πεπατημένη των δυόμισι τελευταίων χρόνων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιορίστηκε και σήμερα να εκφράσει απλά την προσδοκία του για μείωση των τιμών σε ορισμένα είδη τον Μάρτιο. Έσπευσε να μιλήσει για αδικαιολόγητες αυξήσεις αλλά ξέχασε την αδικαιολόγητη αδράνεια της κυβέρνησης του, που στους 32 μήνες συνεχόμενων ανατιμήσεων, προχώρησε μόνο στη λήψη αναποτελεσματικών ημίμετρων, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την πάταξη της αισχροκέρδειας. Έκανε αναφορά και στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν και στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αλλά προφανώς του διέφυγε, πως μία σειρά εταιρείες στην οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα συνεχίζουν τις ανατιμήσεις σε προϊόντα».

Ads

«Οι μόνοι που σίγουρα είναι ικανοποιημένοι, είναι όσοι κερδοσκοπούν στην πλάτες των νοικοκυριών που λυγίζουν κάτω από το βάρος της ακρίβειας», καταλήγει.

Επίσης, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, ο Νίκος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών, τόνισε ότι «ο λαός δεν μπορεί να περιμένει καταπολέμηση της ακρίβειας από τον αρχιτέκτονα της ακρίβειας, τον κ. Μητσοτάκη».

Και πρόσθεσε:

«Μετά από δύο χρόνια πρωταθλητισμού στην ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα βάλει στο στόχαστρο τις τιμές 1.500 κωδικών. Δεν τον πιστεύει κανένας. Με προσδοκίες δεν γεμίζει το καλάθι του νοικοκυριού», σημειώνοντας ότι «για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υπάρχουν υπερκέρδη διυλιστηρίων για το 2023. Το αποκάλυψε εχθές ο κ. Θεοχάρης, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο., Σωκράτη Φάμελλου. Δεν έχουμε να προσδοκούμε τίποτα. Όλοι γνωρίζουν ότι οι τιμές ενέργειας είναι η ρίζα της ακρίβειας, η οποία ακολουθεί όλη την εφοδιαστική αλυσίδα μέχρι το ράφι».

Ο Νίκος Παππάς ανέφερε επίσης ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει σε ριζικά μέτρα, όπως το πλαφόν στα κέρδη και των εισαγωγέων και των χονδρεμπόρων. Είναι πολιτικές έξω από το κουτί της οικονομικής πολιτικής που έχετε επιλέξει να ακολουθείτε, όπως είναι και η μείωση των έμμεσων φόρων. Ο λαός δεν μπορεί να περιμένει καταπολέμηση της ακρίβειας, από τον αρχιτέκτονα της ακρίβειας, τον κ. Μητσοτάκη».

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: «Πρωθυπουργός αποξενωμένος από την πραγματικότητα»

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο Γιώργος Νικητιάδης, υπεύθυνος ΚΤΕ Ανάπτυξης του κόμματος, σχολίασε την εισήγηση Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο ότι ο πρωθυπουργός «αποξενωμένος από την πραγματικότητα, αναφέρθηκε  στο υπουργικό συμβούλιο στην πολύμηνη μάχη της κυβέρνησης “για να κάνει ακόμη πιο προσιτές τις τιμές στο ράφι”. Οι τιμές, δηλαδή, σήμερα σύμφωνα  με τον κ. Μητσοτάκη είναι προσιτές. Κάποιος προφανώς μας κοροϊδεύει».

«Ας ρίξουν στην κυβέρνηση μια ματιά στον πληθωρισμό των τροφίμων, που στη χώρα μας αυξήθηκε κατά  8,3% την περίοδο Ιανουαρίου 2023- Ιανουαρίου 2024, την ώρα που στην ΕΕ ανέβηκε μόλις κατά 4,8% και σε κάποιες περιπτώσεις χωρών, όπως η Τσεχία, οι τιμές στα τρόφιμα μειώθηκαν κατά 4,8%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat», τονίζει.