Ομόφωνα ένοχοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας κρίθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες, Βασίλης Σιατούνης και Θανάσης Στράτος, από το Μικρό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, για την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα το καλοκαίρι του 2008, κατά την οποία δύο άτομα μαχαιρώθηκαν, ένας Έλληνας και ένας Ισπανός.

Ads

Οι δυο κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια και έξι μήνες και 11 χρόνια και 6 μήνες κάθειρξη χωρίς αναστολή εκτέλεσης της ποινής. Το δικαστήριο τους έκρινε ενόχους για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία χωρίς να τους αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή τους για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Στην πρότασή της η εισαγγελέας ζήτησε να κριθούν ένοχοι Οι Βασίλης Σιατούνης και Θανάσης Στράτου για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Παράλληλα, η εισαγγελέας πρότεινε, να αφαιρεθεί από την κατηγορία το κατά συρροή και από κοινού με το σκεπτικό ότι ο κάθε κατηγορούμενος είχε το δικό του ρόλο στην επίθεση.

Ειδικότερα, αναγορεύοντας ενώπιον του δικαστηρίου η εισαγγελέας ανέφερε πως η ομάδα των 20 ατόμων ανάμεσά τους και οι κατηγορούμενοι, «ήταν προκλητικά οργανωμένοι, εξοπλισμένοι με σκεπάρνια και μαχαίρια και εισέβαλαν στην αίθουσα όπου όλοι οι άλλοι αμέριμνοι έκαναν μάθημα».

Ads

«Ο χώρος έγινε μια λίμνη αίματος και έγινε αγνώριστος, δεν είναι υπερβολή να πω ότι επρόκειτο για μια άνανδρη εισβολή. Μπορεί να μην χτύπησαν τις γυναίκες αλλά χτύπησαν άοπλους ανθρώπους. Όλα έγιναν γης Μαδιάμ σε κλάσματα δευτερολέπτου. Λειτούργησαν αστραπιαία με επιμερισμό ρόλων. Και οι δύο κατηγορούμενοι άλλωστε, αναγνωρίστηκαν από τους επιτιθέμενους», ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.

Στις απολογίες τους ενώπιον του δικαστηρίου τα δύο μέλη της Χρυσής Αυγής αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Υποστήριξαν ότι ήταν στην ομάδα, γνωρίζοντας ότι θα μοιράσουν φυλλάδια στον ηλεκτρικό σταθμό Πετραλώνων και όταν σταμάτησαν έξω από το στέκι, έφυγαν και οι δύο, αφού άκουσαν σπασίματα και φασαρία. Επίσης ισχυρίστηκαν ότι τα όπλα που βρέθηκαν πάνω τους κατά τη σύλληψή τους, υποστήριξαν ότι δεν έχουν σχέση με το συμβάν.

Ο πρώτος κατηγορούμενος ανέφερε ότι έχει κατέβει υποψήφιος της Χρυσής Αυγής στις δημοτικές εκλογές του 2009.

Υπενθυμίζεται ότιη επίθεση σημειώθηκε στις 30 Ιουνίου του 2008 από ένα τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής περίπου 20 ατόμων, την ώρα που στο στέκι «Αντίπνοια» γινόταν μάθημα ισπανικών σε μικρά παιδιά. Οι νεοναζί προκάλεσαν καταστροφές στον χώρο και μαχαίρωσαν δύο από τους παρευρισκόμενους.