Για παντελή έλλειψη στρατηγικής κατηγόρησε την κυβέρνηση η Ν.Δ., με αφορμή τις αποφάσεις της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για τη νέα δομή διοίκησης της Συμμαχίας. Απαντώντας στα παραπάνω, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να δοθούν στη δημοσιότητα η επιστολή του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του υπεύθυνου Εθνικής Άμυνας της ΝΔ προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, καθώς και η απαντητική επιστολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας προς τον πρόεδρο της ΝΔ για το ζήτημα της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ.

Ads

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Μαργαρίτης Τζίμας και οι αναπληρωτές υπεύθυνοι του Τομέα Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, και Στέφανος Γκίκας, πρώην εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατηγόρησαν την κυβένρηση για παντελή έλλειψη στρατηγικής – κατά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν – και για ακατανόητη αδυναμία και απροθυμία της να διεκδικήσει – τουλάχιστον – τη διατήρηση του Κέντρου Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC) της Λάρισας, με αφορμή «την εξαιρετικά αρνητική για τη χώρα μας», απόφαση της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για τη Νέα Δομή Διοίκησης της Συμμαχίας.

«Δυστυχώς για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, η χώρα μας δεν θα έχει νατοϊκό Στρατηγείο, αφού το CAOC της Λάρισας καταργείται, σε αντίθεση με τις άλλες σημαντικές χώρες της Νότιας Πτέρυγας, δηλαδή την Τουρκία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες έχουν ιδιαίτερα αναβαθμισμένο ρόλο στη νέα Δομή Διοίκησης», παρατηρούν.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με δήλωση του, απάντησε στις αιτιάσεις των στελεχών της ΝΔ για τη νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ, κατά την πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας. Την ερχόμενη Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα ενημερώσει σχετικά τη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων «ώστε ο καθένας να βγάλει τα ιστορικά του συμπεράσματα».

Ads