«Είναι η πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση που η νύχτα διεισδύει στο Μέγαρο Μαξίμου» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για την υπόθεση Φουρθιώτη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την πρόταση μομφής που κατέθεσε. «Κυβερνάτε εσείς ή οι Φουρθιώτηδες κ. Μητσοτάκη;» απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε:«Πώς είχε ο κ. Φουρθιώτης τόσο στενές σχέσεις με τόσους υπουργούς σας; Πώς το δεξί σας χέρι διαπραγματευόταν μαζί τους τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης; Με τη μισή κυβέρνηση να του κάνει delivery. Το γνωρίζατε όλο αυτό; Γνωρίζατε ότι τις μέρες που αντάλλαζε κλήσεις και sms με τη μισή κυβέρνηση, ο κύριος αυτός έστησε εταιρείες;».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε επίσης: «Γνωρίζατε ότι η μισή σας κυβέρνηση έκανε εξυπηρετήσεις σε ένα παρουσιαστή; Πώς απέκτησε 12 αστυνομικούς; Πώς το δεξί σας χέρι διαπραγματευόταν μαζί του τις νομοθετικές παρεμβάσεις με τη μισή κυβέρνηση; Γνωρίζετε ότι έστησε 13 εταιρείες-βιτρίνα με τις μισές στο όνομα 2 κυριών από τη Γεωργία; Σας ενημέρωσε ο Γ. Βρούτσης, ο οποίος προς τιμήν του προσπάθησε να το σταματήσει; Όμως, όλως παραδόξως, αποχώρησε ο Βρούτσης από το υπουργείο και όχι ο Φουρθιώτης από το Μαξίμου. Στις 11 από τις 13 εταιρείες έχουν πιστωθεί 195.000 ευρώ και εγκρίθηκαν 56.000: Συνολικά 250.000 ευρώ. Διαβιβάσθηκε η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας; Διαβιβάσθηκε; Γιατί αυτή η αδράνεια; Κύριε Μητσοτάκη τα γνωρίζατε; Κύριε καθηγητά εσείς τα γνωρίζατε; Πείτε μου τι θα πει η προτροπή μην τους κάνατε τη χάρη και δειλιάσατε; Για ποιους το γράψατε; Για τον Βρούτση; Για μας; Για τους εισαγγελείς;».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης πως αν ο Μητσοτάκης δεν γνώριζε τί συνέβαινε, θα είχε αποπέμψει τον κ. Γεραπετρίτη. «Τα ξέρατε αυτά; Αν δεν τα ξέρατε θα είχατε αποπέμψει τον στενό σας συνεργάτη. Άρα ο Φουρθιώτης δεν έχει στο χέρι το δεξί σας χέρι. Έχει στο χέρι εσάς κ. Μητσοτάκη. Το ερώτημα είναι γιατί. Ελπίζω να βρείτε μία σοβαρή εξήγηση αλλιώς ο βούρκος θα σας καταπιεί».

Ads

Και κατέληξε λέγοντας: «Ο βούρκος στον οποίο επιπλέετε θα σας καταπιεί. Αν δεν έχετε να δώσετε απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα, τότε μία είναι η λύση για εσάς: Να παραιτηθείτε και να προκηρύξετε εκλογές».

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τον Φουρθιώτη

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού επιχείρησε να δείξει πως δεν ξέρει το όνομα του Φουρθιώτη, ανέφερε πως παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη επί δικής του θητείας, ενώ τόνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας αφιέρωσε πολύ χρόνο στην ομιλία του για το συγκεκριμένο θέμα. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Αφιερώσατε το 1/3 της ομιλίας σας για τον κ. Φουρθιώτη. Πήρατε αγκαλιά έναν υπόδικο που μεγαλούργησε επί δικών σας ημερών και παραπέμφθηκε στην δικαιοσύνη επί των δικών μας ημερών. Αναρωτιέμαι αν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με αυτή την επιλογή σας. Γι’ αυτό την κάνετε τελικά αυτή την πρόταση δυσπιστίας; Για τον κύριο Φουρθιώτη. Είναι τόσο σημαντικός στο πολιτικό στερέωμα.

Βρήκα ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κύριος Φουρθιώτης είναι τόσο σημαντικός στον πολιτικό διάλογο που κανένας άλλος αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο όποιος πήρε τον λόγο, δεν έκανε ούτε μία αναφορά σε αυτόν. Κανείς, μόνο εσείς. Πόσο πιο χαμηλά κ. Τσίπρα θα πέσετε; Πόσο πιο απελπισμένος θα γίνετε;», είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, σε ένα σημείο της ομιλίας του όπου αναφέρθηκε στον Παύλο Πολάκη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε και άρχισε να φωνάζει. «Συγκρατείστε τον κ., Πολάκη κ. Τσίπρα. Μην είναι τόσο εμφανής η ταύτισή σας μαζί του συνεχώς. Δεν σας κάνει καλό», απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε από το έδρανό του, λέγοντας: «Εγώ με τον Πολάκη, εσύ με τον Φουρθιώτη».