Σε νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση εξελίχθηκε η ανακοίνωση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ κατά το 2ο τρίμηνο 2019, παρουσίασε αύξηση κατά 0,8%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2019, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2018 παρουσίασε αύξηση κατά 1,9%. Έτσι, ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο διαμορφώνεται στο 1,5% με το στόχο (από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) στο τέλος του χρόνου να «κλείσει» στο 2,3%.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε προεκλογικά πως δεν μπορεί να δεσμευτεί για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης του 4%.

Αξίζει να επισημανθεί επίσης ότι σήμερα η μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε την πάγια θέση του Ταμείου, ότι δηλαδή πως ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% της Ελλάδας είναι υπεβολικός.

Ads

Με βάση τα παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ανάπτυξη που επιβεβαιώνει τη μεθοδική δουλειά που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία «όχι μόνο έβγαλε τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια, αλλά έθεσε την οικονομία σε στέρεα και βιώσιμη τροχιά». Σημειώνει επίσης ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. πανηγυρίζει με τα επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ και την καλεί να παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο για την οικονομία της χώρας «κι όχι γενικόλογα ευχολόγια περί ανάπτυξης».

Από τη μεριά του, το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι η επίδοση της ελληνικής οικονομίας όσον αφορά τον ρυθμό μεγέθυνσης, υπήρξε χαμηλότερη και από την αντίστοιχη του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Σύμφωνα με το ΥΠ.ΟΙΚ., ο ρυθμός μεγέθυνσης «υπήρξε γενικά αναιμικός», σε φθίνουσα πορεία μεταξύ των δύο αντίστοιχων εξαμήνων των τελευταίων δύο ετών, χαμηλότερος των στόχων της προηγούμενης κυβέρνησης. Το υπουργείο υπενθύμισε επίσης ότι για τη σημερινή κυβέρνηση, η βελτίωση του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας αποτελεί «στόχο πρώτης εθνικής προτεραιότητας».