Αντιπαράθεση σημειώθηκε και σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, με υπόβαθρο τις κινητοποιήσεις των «Αγανακτισμένων», αλλά και την πίεση που ασκούν οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για αδυναμία πληρωμών σε περίπτωση μη εξασφάλισης της 5ης δόσης του δανείου.

Ads

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε πως θα υπερψηφίσει την πρόταση νόμου της ΝΔ, για επανεξέταση του «πόθεν έσχες» όλων των βουλευτών από το 1974 και εντεύθεν, ενώ επιφυλάχθηκε να καταγγείλει επωνύμως τους 20-30 βουλευτές που «περιφέρονται στα κανάλια, τάχα αλληλοσυμπλεκόμενοι και αλληδιαφωνούντες, προετοιμάζοντας από πριν τις ατάκες», ή ακόμα και «δεχόμενοι υπαγορεύσεις από το κοντρόλ για το τι θα πουν».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης υπέδειξε την επιλογή των ιρλανδικών τραπεζών να προχωρήσουν σε «κούρεμα» των χρεών τους κατά 90%. Παράλληλα, τόνισε πως οι «Αγανακτισμένοι» δεν αποτελούν απειλή για την κοινοβουλευτική Δημοκρατία, αλλά ίσως αποδειχθούν και «ελπίδα για να πάρει το πολίτευμα νέα πνοή και περιεχόμενο», ενώ ο Σ. Χαλβατζής (ΚΚΕ), εμφανίστηκε συγκαταβατικός απέναντι στις κινητοποιήσεις, προτείνοντας ωστόσο στους «Αγανακτισμένους» τον δρόμο της «οργανωμένης ταξικής πάλης».

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης συναίνεσε στα «αιτήματα της πλατείας» και απαντώντας στον Αντώνη Σαμαρά για τα περί «υπουργοποίησής του από το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε πως δεν τον ενδιαφέρουν οι καρέκλες, αλλά «αν ήταν, θα ζητούσα το υπουργείο Δικαιοσύνης για να δημεύσω κάποιες περιουσίες και να κλείσω κάποιους φυλακή».

Ads

Με παρέμβασή του, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τις επαγγελματικές άδειες και τα επιχειρηματικά πάρκα, ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε πως ο υπουργός Οικονομικών, στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, «ομολόγησε πως το ταμείο του κράτους έχει μέσα 4 δισ. ευρώ». Αποτέλεσμα είναι να επίκειται ένα νέο Μνημόνιο, ακόμα πιο σκληρό, που αυτή τη φορά ο ΛΑΟΣ δεν θα στηρίξει, αλλά φαίνεται, όπως υποστήριξε, να μην το στηρίζουν και 20 περίπου βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Με αφορμή την παρέμβαση Καρατζαφέρη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης παρατήρησε πως «ο ρόλος των πολιτικών ηγεσιών, οφείλει να αναδεικνύεται σε κρίσιμες στιγμές» και πως «εμείς ως Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αναλάβαμε την ευθύνη μας στο διηνεκές και κατ’ επανάληψη. Άλλοι είναι σήμερα που προσπαθούν να διώξουν από πάνω τους την τότε πράξη ευθύνη τους. Δυστυχώς επαληθεύεται ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, διακατέχεται από το πώς να βγάλει από πάνω του το Μνημόνιο – και η ομιλία του αποτελεί άλλον έναν κρίκο αποδόμησης της εικόνας μας στο λαό και τη χώρα».

Από την άλλη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος, κατήγγειλε μεταξύ άλλων, την «επιδίωξη του Γ. Καρατζαφέρη να ασκήσει νουθεσία στους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, για την ψήφιση του Μνημονίου», όπως επίσης και «να επενδύσει στο φόβο, ότι στις 15 Ιουλίου δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει το κράτος μισθούς και συντάξεις».

Ακόμα βαρύτερα υπήρξαν τα υπονοούμενα του Κ. Μαρκόπουλου, ότι «εμείς δεν μπήκαμε στην πολιτική και βγήκαμε με 40 διαμερίσματα και οικόπεδα, ούτε διαθέτουμε τηλεοπτικούς σταθμούς». Όσο για την «υπουργοποίηση» του προέδρου του ΛΑΟΣ, ο κ. Μαρκόπουλος απάντησε πως «κάνει μονάχα για υπουργός Προπαγάνδας της τρόικας και της κυβέρνησης, όπως ήταν ο Γεωργαλάς επί Χούντας».

«Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, είναι άνθρωπος αυτοδημιούργητος που υποβάλλει φορολογική δήλωση από 17 χρονών. Δεν νομίζω πως κάποιοι ανεπάγγελτοι εδώ μέσα, έχουν το σθένος, ή την βούληση να επιδείξουν κάτι αντίστοιχο» απάντησε ο Α. Ροντούλης (ΛΑΟΣ).

Κατά της προσφυγής στις κάλπες, τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, παρατηρώντας πως «οι εκλογές δεν είναι πράξη ευθύνης, αλλά ανευθυνότητας. Αν πάμε σε εκλογές, ταυτόχρονα συνυπογράφουμε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λαφαζάνης επανέλαβε την αξίωση του κόμματός του να κατατεθεί προς ενημέρωση και ψήφιση από τη Βουλή, η δανειακή σύμβαση της Ελλάδας (που επί ένα χρόνο δεν έχει εισαχθεί προς ψήφιση) – κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο Απόστολος Κακλαμάνης: «Πρέπει η σύμβαση να έρθει να ψηφιστεί. Μπορεί να δόθηκε ανορθόδοξα η άδεια στον υπουργό Οικονομικών, αλλά πρέπει να έρθει να ψηφιστεί. Γνωρίζω πως χωρίς την 5η δόση, δεν θα υπάρχει χρήμα την 15η Ιουλίου» ανέφερε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Πρωτόπαπας τάχθηκε υπέρ των ειρηνικών κινητοποιήσεων, εκφράζοντας ωστόσο παράλληλα τον φόβο του να εκτραπούν αυτές σε αντιδημοκρατική κατεύθυνση, υπό το κλίμα του λαϊκισμού που καλλιεργείται συνειδητά από ορισμένες πλευρές.