Ένταση επικράτησε σήμερα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για συγχωνεύσεις ή κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών, που, μεταξύ άλλων, προβλέπει την απόλυση 270 συμβασιούχων αορίστου χρόνου από την ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.

Ads

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, κάλεσε τη ΝΔ «να σοβαρευτεί, να μην περιχαρακώνεται και να πάψει να δίνει χώρο στο ΠΑΣΟΚ να κάνει ό,τι θέλει», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «αυτή η παράταξη μπορεί να προχωρήσει ενάντια σ’ αυτούς που έχουν προγραμματίσει δυσάρεστες εξελίξεις».

«Στις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές και ενόψει αυτών πού έρχονται, το μακρύ χέρι του μνημονίου και όσων επιδιώκει, προσπαθεί, προκειμένου να ισχυροποιηθεί το κυβερνών κόμμα, να προκαλέσει τριγμούς, τόσο από τα αριστερά, όσο κι από τα δεξιά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι, εν τέλει, το μόνο ωφελούμενο εν όψει των μεγάλων αποφάσεων», δήλωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει φροντίσει να βρει από αλλού ερείσματα, αλλά και δανεικά, προκειμένου να διαπραγματευθεί με μεγαλύτερη σθεναρότητα με την τρόϊκα, αποθαρρύνοντας επενδύσεις των Κινέζων,αλλά και των Ρώσων, με αποτέλεσμα να βαδίζουμε από διάλυση σε διάλυση, την ίδια στιγμή που ζητείται εθνική συστράτευση – προς τί, άλλωστε, να πιαστούμε χέρι – χέρι και να πέσουμε μαζί στην άβυσσο;».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «πρόβα συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα κάνοντας αρχή από τους αδύναμους», επισημαίνοντας ότι «συνωστίζονται οι πρόθυμοι για να συγκυβερνήσουν, με ορατό πλέον το λόγο της επιδιωκόμενης συναίνεσης, που είναι η βίαιη αναδιανομή του πλούτου, με εσωτερική υποτίμηση και στον ιδιωτικό τομέα».

Ads

«Ο κόσμος έχει αντιληφθεί πως ο περίφημος μηχανισμός στήριξης δεν είναι για την Ελλάδα, αλλά για τη στήριξη του ευρώ και ιδιαίτερα των ισχυρών της ευρωζώνης και δανειστών μας, ενώ αν υπάρχει λόγος να μένει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στηριζόμενη και νέα κόμματα – γεννήματα του μνημονίου, είναι για να ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές υπέρ του ιδιωτών», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, ξέφρασε τη διαφωνία του για τον χαρακτηρισμό του δημοσίου ως «υπερτροφικού», σημειώνοντας ότι «αυτή την ώρα διακυβεύονται πολλά με το μνημόνιο» και καλώντας την κυβέρνηση «να φέρει προς συζήτηση το νέο μνημόνιο στη Βουλή».

«Τι φοβάστε; Γιατί δεν φέρνετε -για επικύρωση δεν θα το φέρετε, βεβαίως, κάνατε το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα 5 Μαΐου, τα πάντα θα τα υπογράφει ο Υπουργός Οικονομικών- γιατί δεν φέρνετε το μνημόνιο σε συζήτηση στη βουλή; Και στο κάτω, κάτω μη φοβάστε, έχετε στηρίγματα εντός της αιθούσης αρκετά. Εκτός της αιθούσης να φοβάστε, έξω στην κοινωνία», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, αναφέρθηκε κυρίως στις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της κεντροδεξιάς. «Είναι κεφαλαιώδες να ξεκαθαρίσει καθένας τη θέση του και αυτοί που είναι πρόθυμοι με το μνημόνιο και αυτοί που αντιτίθενται», δήλωσε.

«Παραμένουν στην κρίση του λαού όσοι παρουσιάζονται ως ανεξάρτητοι», κάνοντας λόγο για «ντροπή, που τους καθιστά ιστορικά υπόλογους και θεραπαινίδες συμφερόντων».

Άμεση ήταν η αντίδραση του ανεξάρτητου βουλευτή Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος παρεμβαίνοντας υπενθύμισε ότι ο ίδιος κατέστη ανεξάρτητος «από την επίδειξη πυγμής του κ. Σαμαρά», συμπληρώνοντας ότι «ο αρχηγός της ΝΔ χρησιμοποιεί τις διαγραφές ως μπαμπούλα για να συγκρατήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα».

«Το μόνο που δεν ενδιαφέρει το λαό είναι αν υπάρχουν αναταράξεις στα κόμματα, επεσήμανε», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου κάνοντας παράλληλα επίθεση στον Κώστα Τζαβάρα. «Το μνημόνιο υπήρξε πράξη πατριωτικής ευθύνης για το ΠΑΣΟΚ, έναντι αυτών που εσείς μας οδηγήσατε. Το να μιλά η δική σας παράταξη τώρα για υπηρέτες συμφερόντων είναι απαράδεκτο και γυρίζω πίσω την σπίλωση», τόνισε.

Σχετικά με την τοποθέτηση του Γιώργου Καρατζαφέρη και τις κατηγορίες για «απραξία της κυβέρνησης» απάντησε ότι «με το μνημόνιο εξασφαλίστηκε ο δανεισμός, αλλά η ευθύνη των επιλογών είναι στα χέρια της κυβέρνησης».

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις δήλωσε ότι «το νομοσχέδιο συνιστά απαρχή καίριων επιλογών, έναντι του βαθιά ανορθολογικού και αντιπαραγωγικού ελληνικού δημοσίου» και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε «εθνική συνεννόηση»|.

«Εμείς δεν υπεισερχόμαστε στα εσωτερικά των κομμάτων, αλλά τα κρίνουμε από τις θέσεις τους. Ή με τον λαό θα είσαι, ή με τα μονοπώλια», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής.