Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη Βουλή εξαιτίας των νέων μέτρων κατά τη συζήτηση – και απόρριψη – της πρότασης νόμου της ΝΔ για τη λήψη μέτρων διευκόλυνσης και εξυγίανσης των υπερχρεωμένων, λόγω της οικονομικής κρίσης, επιχειρήσεων.

Ads

«Η κυβέρνηση χθες έλαβε μια σειρά μέτρων. Το ερώτημα είναι: Είναι σύμφωνα με τις διακηρύξεις ενός κόμματος του σύγχρονου δημοκρατικού σοσιαλισμού; Απάντηση: Τα μέτρα αυτά δεν θα τα ελάμβανε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ούτε σε συνθήκες βαθείας κρίσεως. Λαμβάνει αυτά τα μέτρα, επειδή η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Είναι μέτρα που προφανώς δεν συνάδουν με την φυσιογνωμία και την σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης.

Πρόσθεσε ότι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί τις επόμενες ημέρες είναι αν θα μπορέσει να δανειστεί μια χώρα χειμαζόμενη για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις. «Εάν τις επόμενες εβδομάδες η χώρα δεν μπορέσει να δανειστεί, τότε μιλάμε για συνθήκες στάσεως πληρωμών. Η κυβέρνηση πασχίζει με υψηλότατο αίσθημα ευθύνης να επιτελέσει το εθνικό της καθήκον, ώστε να μην βρεθεί σε πλήρες αδιέξοδο και ο ελληνικός λαός και η χώρα».

Ο κ. Καστανίδης υπογράμμισε ότι η χώρα βρέθηκε μόνη της στην αντιπαράθεση με τα προβλήματά της διαχρονικά, και χωρίς ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στις επιθέσεις των κερδοσκόπων. Απαντώντας στις κατηγορίες για καθυστέρηση λήψης μέτρων, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι, «αν την ώρα που εκδηλώνονταν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις, η κυβέρνηση λάμβανε μέτρα, οι αγορές θα είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία τους και αυτή την ώρα θα μιλούσαμε για τρίτη ή τέταρτη δέσμη μέτρων».

Ads

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στα μέτρα, τόνισε ότι «ζούμε σε δύσκολους καιρούς και θα ζήσουμε χειρότερους, καθώς τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης θα ρίξουν τη χώρα σε βαθύτερη ύφεση». Είπε ακόμη ότι αυτή είναι και η άποψη και πολλών μελών της κυβέρνησης και εξέφρασε την απορία του για το πώς μπορεί κάποιος να διαφωνεί, αλλά να στηρίζει.

«Απέναντι στη στάση του ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση», αντιπαρέβαλε «την σημερινή της ΝΔ και του προέδρου της, Αντώνη Σαμαρά», ο οποίος -όπως είπε- προτείνει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης, πολύ πριν ληφθούν «τα αντιλαϊκά, άχρηστα, απαράδεκτα και ζημιογόνα μέτρα» από την κυβέρνηση. Πρόκειται για λογιστικές περικοπές και όχι επίλυση του βασικού προβλήματος στην Ελλάδα, που είναι σήμερα ο τεράστιος υδροκέφαλος αντιπαραγωγικός δημόσιος τομέας. Τέλος, ζήτησε «πέρα από κόμματα και παρατάξεις, να δούμε καθαρά ποιο είναι το πρόβλημα και να πάρουμε τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα».

«Σήμερα ανακαλύψατε ότι ο τόπος βρέθηκε σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση; Για πρώτη φορά ανακαλύψατε ότι η αξιοπιστία την οποία προβάλατε, ως σημαία, απέναντι στους κερδοσκόπους της Ευρώπης, που επιβουλεύονται το νόμισμα το ευρωπαϊκό για τη χώρα μας, αποτελεί πρώτιστο σκοπό της εθνικής μας ύπαρξης;», απηύθυνε το ερώτημα προς τα κυβερνητικά έδρανα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Τζαβάρας. Κατηγόρησε δε, την κυβέρνηση ότι οδήγησε την χώρα «σε έναν πρωτοφανή ζόφο, ψυχής, αυτοπεποίθησης και κυρίως πρωτοφανούς εμπλοκής σε μια φτώχια, που ποτέ ο τόπος δεν πέρασε».

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ, οτιδήποτε κάνει, το κάνει με προμετωπίδα το εθνικό συμφέρον και χωρίς τον ελληνικό λαό αυτό δεν νοείται. «Για μας κάθε μέτρο έχει πίσω την εικόνα του Έλληνα, κάθε αριθμός έχει πίσω έναν άνθρωπο. Θέλαμε να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες, να ανταποκριθούμε σε όλες τις αναγκαιότητες, ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων με αυτά τα μέτρα, να ανατρέψουμε όλη αυτή τη συνθήκη σε μια προοπτική ανάπτυξης και δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Άγγελος Τζέκης ανέφερε ότι η περικοπή των δώρων, η μείωση των επιδομάτων, το πάγωμα των συντάξεων δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, αλλά -όπως απαιτεί και ο ΣΕΒ- θα εφαρμοστεί και στον ιδιωτικό τομέα. Έκανε ακόμη λόγο για ρεσιτάλ υποκρισίας πολιτικού θράσους από όσους μιλούν περί χρεωκοπίας για να τρομοκρατίσουν τον εληνικό λαό για να δεχθεί αδιαμαρτύρητα αυτά τα μέτρα, που χτυπούν καίρια τα δικαιώματα. Συμπεριέλαβε σε αυτούς τους «ακριβοπληρωμένους δημοσιογράφους».

Εκφράζοντας την θέση του ΛΑΟΣ ο Μάκης Βορίδης είπε ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε από μυαλό μας εθνικές αναγκαιότητες και τέτοια είναι το να εξυπηρετηθεί ο δανεισμός της Ελλάδος, προσθέτοντας ότι, πάντως, «δεν υπάρχει ανεπιφύλακτη στήριξη της κυβέρνησης». Ενδεχομένως -είπε- να υπάρχει ανεπιφύλακτη απόρριψη από κάποιον, αλλά διερωτήθηκε: «Ποιος θα πει μετά στον κόσμο ότι δεν μπορούμε να δανειστούμε, να πληρώσουμε συντάξεις και μισθούς;».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Φώτης Κουβέλης, χαρακτήρισε «σκληρά και δυσβάσταχτα», συνεπεία των οποίων θα είναι το πάγωμα της αγοράς και η μεγαλύτερη ύφεση.

«Έχει ευθύνη η πλειοψηφία του ελληνικού λαού για όσα έχουν συμβεί; Οι μισθωτοί καθηλωμένοι να παρακολουθούν; Πού είναι εκείνοι που καρπώθηκαν το αποτέλεσμα της ανάπτυξης των κυβερνήσεων του Σημίτη και του Καραμανλή για να αναζητηθούν και να εισπραχθεί από εκεί το φορολογητέο εισόδημα;», ρώτησε και πρόσθεσε πως οι τράπεζες αποκόμισαν «χυδαία κέρδη» και τώρα, απουσία πολιτικής, κλείνουν τη στρόφιγγα για τις επιχειρήσεις.