Την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης επικαλέστηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος ζήτησε να αποσύρει η ελληνική πολιτεία την έφεση που άσκησε στην απόφαση αποζημίωσης του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου, ο οποίος έχασε την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου λάμψης στα επεισόδια του Συντάγματος το 2011.

Ads

«Δεν νομιμοποιείται να παρέμβει ο εκάστοτε υπουργός για κατάθεση ή απόσυρση της έφεσης. Στην περίπτωση της Marfin η υπόθεση κρίθηκε τελεσίδικα. Στην περίπτωση του Μανώλη Κυπραίου έχει κριθεί μόνο πρωτόδικα, δεν έχει τελεσιδικίσει, εκκρεμεί ακόμα στη δικαιοσύνη, και θα εκδικαστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο. Οποιαδήποτε απόπειρα σύνδεσης των δύο υποθέσεων είναι τουλάχιστον ατυχής», υποστήριξε ο υπουργός.

«Η πρωτοβάθμια καταδικαστική απόφαση ήταν καταπέλτης κατά των αστυνομικών δυνάμεων τω ΜΑΤ που επιτέθηκαν κατά του δημοσιογράφου. Είναι προσβλητική η έφεση σας. Ο Μανώλης Κυπραίος, σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη και τις γνωματεύσεις των γιατρών έχει αναπηρία 90% και οφείλεται στη ρίψη χειροβομβίδας κρότου λάμψης από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Γιατί δεν κάνετε το ίδιο που κάνατε με την υπόθεση της Marfin να πάρετε μια πολιτική απόφαση και να μην ασκήσετε έφεση;» ανέφερε νωρίτερα ο κ. Σπίρτζης.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία εν εξελίξει δικαστική απόφαση. Δεν ωφελεί να καλλιεργούμε εντυπώσεις. Δεν συνάδουν και με το πρόσωπο του Μανώλη Κυπραίου, που διεκδικεί με σοβαρότητα αυτό που πιστεύει από την πολιτεία και έχει επιδείξει απόλυτη υπευθυνότητα όλο αυτό το διάστημα», ανταπάντησε ο κ. Οικονόμου.

Αναλυτικά, ο Χρ. Σπίρτζης σημείωσε:

«Γιατί στην υπόθεση της Marfin δεν ακολουθήθηκε ίδια τακτική; Γιατί δεν άσκησε έφεση το δημόσιο; Γιατί η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού, δεν ασκήθηκε έφεση; Εκεί είναι πιο πιασάρικο το θέμα επικοινωνιακά; Εκεί έγινε παρέμβαση στη δουλειά του νομικού συμβουλίου του κράτους από τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με την ανακοίνωσή σας; Προφανώς όχι, πάρθηκε μια πολιτική απόφαση και σωστά πάρθηκε.

Ads

Έπρεπε να παρθεί και εδώ. Πάρτε τώρα αυτήν την απόφαση και ακυρώστε την έφεση. Το ότι δεν έχετε προβεί ούτε σε μία δήλωση, ως κυβέρνηση στο να ζητάτε εμπράκτως και όχι στα λόγια συγνώμη για αυτό που έτυχε στη ζωή ενός νέου ανθρώπου, ενός δημοσιογράφου, δείχνει πολλά πράγματα. Για αυτό σας καλώ να σταματήσετε να κινείστε με τους δογματισμούς του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη σε αυτά τα θέματα».

«Αν θέλουμε να τιμούμε τη Δημοκρατία μας, το Σύνταγμα μας, το θεσμικό πλαίσιο του νομικού συμβουλίου του κράτους και πρωτίστως τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποστεί στο σώμα τους, στη ζωή τους, βλάβες από τον τρόπο λειτουργίας των σωμάτων ασφαλείας και ειδικά αυτών που έχουν ως αρμοδιότητά τους την καταστολή, πρέπει να το αποδεικνύουμε εμπράκτως. Αν θέλουμε να γεφυρώσουμε τις σχέσεις μεταξύ των πολιτών και της ελληνικής αστυνομίας. Αν θέλουμε να τους οδηγήσουμε σε αναμέτρηση, μπορείτε να συνεχίσετε όπως τώρα».

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στην απάντησή του τόνισε ότι το ελληνικό δημόσιο δεν θα αποσυρθεί από τη συγκεκριμένη έφεση ενάντια στη καταδικαστική απόφαση 8144/20 του Πρωτοβάθμιου Διοικητικού Δικαστηρίου που αφορά επίθεση των ανδρών των ΜΑΤ ενάντια στο δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο, στις 20 Ιουνίου 2011.

Να θυμίσουμε ότι η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου αποτελεί καταπέλτη κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ και επισημαίνει ότι δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη χειροβομβίδα μέσα σε κλειστό χώρο, μέσα στη στοά που βρισκόταν ως δημοσιογράφος ο Μανώλης Κυπραίος.

Τα ωστικά κύματα που δημιουργήθηκαν, δυστυχώς, είχαν ως επακόλουθο την πλήρη κώφωση του Μανώλη Κυπραίου. Κατά τη δικαστική κρίση, η πλήρης κώφωση του δημοσιογράφου οφείλεται αποκλειστικά στη παράνομη πράξη του εναγόμενου, δηλαδή του ελληνικού δημοσίου. Παράλληλα, το δικαστήριο απέρριψε την ένταση συνυπαιτιότητας του δημοσιογράφου αλλά απέρριψε και την πραγματογνωμοσύνη που είχατε καταθέσει ως υπουργείο.