Με τις ψήφους των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Δημοκρατικής Συμμαχίας υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI). Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση επί του νομοσχεδίου, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους για το κατεπείγον χαρακτήρα του νομθετήματος, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για μια συμφωνία «ιστορικής σημασίας», τονίζοντας πως ο νόμος πρέπει να δημοσιευτεί μέχρι αύριο. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, αναμένει σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων, ενώ ο Τσαρλς Νταλάρα σημειώνει πως η συμφωνία για το PSI είναι προς το ευρύτερο συμφέρον των επενδυτών. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πάλι, οι τράπεζες δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις.

Ads

 
Η ανάγκη εξασφάλισης των ιδιωτών ομολογιούχων, που εμπιστεύτηκαν το ελληνικό Δημόσιο αγοράζοντας ομόλογα απ’ την πρωτογενή αγορά, υπήρξε το μόνο σημείο σύμπτωσης ανάμεσα στους εισηγητές και εκπροσώπους των κομμάτων (πλην του ΚΚΕ). Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου σημείωσε πως οι βουλευτές «κρούουν ανοικτές θύρες» καθώς η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επί του θέματος και «μετά την ολοκλήρωση του PSI, θα υπάρξει διαδικασία για τη διαχείριση των ομολόγων των ιδιωτών».
 
Νωρίτερα, αιτιολογώντας την επιλογή συζήτησης του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σημείωσε πως προκειμένου να επιτευχθεί το κούρεμα του χρέους και η ανταλλαγή των ομολόγων, πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο ατελές ελληνικό νομικό πλαίσιο, το οποίο δεν προβλέπει συλλογική εκπροσώπηση των ομολογιούχων- και «προκειμένου να υπάρχει πλήρες ισχύον ελληνικό δίκαιο, πρέπει να δημοσιευθεί ο νόμος μέχρι αύριο, ώστε να εκδοθεί η σχετική πράξη του υπουργικού συμβουλίου, αλλιώς δεν θα προλάβουμε τις προθεσμίες του Μαρτίου: Η 12η Μαρτίου, (σ.σ. ημέρα της ανταλλαγής των ομολόγων που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο), είναι πάρα πολύ κοντά στην 14η Μαρτίου, ημερομηνία που έχει ανάγκη η χώρα ταμειακά διαθέσιμα».
 
«Δεν νομίζω πως θα ήθελε κανείς να διευκολύνει ομολογιούχους- και μάλιστα αυτούς που είναι αρρύθμιστες οντότητες και κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού δημοσίου χρέους» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.
 
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η υπαγωγή των νέων ομολόγων στο βρετανικό δίκαιο, γίνεται καθώς «κανείς ομολογιούχος δεν θα ερχόταν με ελληνικό δίκαιο». Από κει και πέρα, «το δίκαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης είναι το δίκαιο του τόπου εκτέλεσης- δηλαδή το ελληνικό δίκαιο- και δεν υπάρχει καμία απειλή για τη δημόσια περιουσία, (δρόμοι, πλατείες, ορυκτός πλούτος, αρχαιολογικοί χώροι), για οτιδήποτε σχετίζεται με τη δημόσια κτήση και υπόσταση».
 
Οι εξηγήσεις του κ. Βενιζέλου, συνάντησαν τη συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου και την αντίθεση των μικρότερων κομμάτων:
 
«Οι προθεσμίες είναι για την ανταλλαγή των ομολόγων και όχι για την συζήτηση του θέματος στη Βουλή. Η ομολογία του υπουργού ότι το νομοσχέδιο γίνεται κατεπείγον επειδή στις 14 Μαρτίου θα πρέπει να πληρώσουμε το ομόλογο των 14 δισ., δείχνει πως δεν ήταν κατεπείγουσα η υπερψήφιση του νομοσχεδίου» υποστήριξε ο Π. Μαρκάκης (ΛΑΟΣ).
 
«Ο ακριβής χρόνος ψήφισης, έχει πολύ μεγάλη σημασία» απάντησε στον εισηγητή του ΛΑΟΣ ο Ε. Βενιζέλος. «Το κόμμα σας έχει υπερψηφίσει με ενθουσιασμό τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που έχει συσταθεί για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και την ανάληψη των σχετικών δεσμεύσεων. Δεν κάνουμε τίποτε άλλο απ’ αυτό που ψηφίσατε».
 
Σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί το PSI, «ο κάθε σπεκουλαδόρος θα μπορεί να βγει απ’ τη διαδικασία και να αξιώνει να πληρωθεί στο άρτιο» τόνισε ο κ. Βενιζέλος. «Τα πράγματα είναι πολύ απλά: Θέλουμε να καταστήσουμε το χρέος βιώσιμο, να μην καταβληθούν τα ποσά ως χρεολύσια απ’ τις 14 Μαρτίου και μετά, να μετακινηθούν τα ομόλογα, να μετακινηθεί η ονομαστική τους τιμή και ο χρόνος πληρωμής, να δώσουμε μια νέα ευκαιρία στον τόπο, να νοιώσουν οι Ελληνες καταθέτες ασφαλείς και να φέρουν τις καταθέσεις τους πίσω; Θέλουμε να μας κρατήσουν οι εταίροι μας στο ευρω, ή θέλουμε να παίζουμε παιχνίδια χρεοκοπίας, παιχνίδια με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα; Στο όνομα της μείωσης των μισθών και συντάξεων, θέλετε να μην μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις;» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της Αριστεράς.
 
«Είναι απαράδεκτο, αυτός ο ψυχρός εκτελεστής να απευθύνεται μ’ αυτόν τον ιταμό τρόπο προς το ΚΚΕ» απάντησε ο εισηγητής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος. «Το PSI αποτελεί κρίκο σε μιαν αλυσίδα με συνέπεια την χρεοκοπία του λαού- και απ’ αυτή την άποψη δεν θα παίξουμε στα διάφορα επιχειρηματικά παιχνίδια των ομολογιούχων».
 
«Ο υπουργός κάνει κατάχρηση του κατεπείγοντος, η κυβέρνηση αφιερώνει στον εαυτό της τέσσερις μήνες από την 26η Οκτωβρίου και δίνει στη Βουλή λίγες ώρες. Μετατρέπεται το Κοινοβούλιο σε θυροκολλητή τετελεσμένων αποφάσεων» παρατήρησε ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ).

Τον Απριλίου η ανταλλαγή ομολόγων που διέπονται από το αγγλικό δίκαιο
 
Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε επίσης πως ένα μικρό μέρος των ελληνικών ομολόγων που ήδη διέπονται από το βρετανικό δίκαιο θα ανταλλαγούν στις αρχές Απριλίου, αργότερα από την πλειονότητα των ομολόγων που θα ανταλλαγούν τον Μάρτιο.
 
Σημειώνεται ότι το 93% των ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και τα υπόλοιπα έχουν εκδοθεί κάτω από έξι διαφορετικά νομοθετικά πλαίσια (ευρώ, γεν, ελβετικό φράγκο, δολάριο ΗΠΑ).
 
Ειδικότερα, από το ελληνικό δίκαιο διέπεται το 75% του συνολικού χαρτοφυλακίου του δημόσιου χρέους. Το διαπραγματεύσιμο χρέος του Ελληνικού Δημοσίου αποτελεί το 77% του συνόλου του χρέους και εξ αυτού το 93% διέπεται από το ελληνικό δίκαιο. Τα περισσότερα από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί σε ξένο δίκαιο είναι κυρίως στο αγγλικό και όλα έχουν κάποια μορφή ρήτρας συλλογικής δράσης (CAC’s). Σε κάποια, απαιτείται μία πλειοψηφία της τάξεως του 66% και σε άλλα 75%.
 
Σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών αναμένει ο Γ. Άκερμαν
 
Την ίδια ώρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν δηλώνει πως αναμένει σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, χωρίς ωστόσο να δίνει συγκεκριμένα στοιχεία.
 
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI θα σταματήσει τη μετάδοση της κρίσης χρέους σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ο κ. Ακερμαν είπε: «Για αυτό εργαστήκαμε». Τόνισε επίσης ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα συνεχίζει να είναι σε εθελοντική βάση για τους ιδιώτες.

Νταλάρα: Προς το συμφέρον των ιδιωτών το PSI
 
Αλλά και ο επικεφαλής διαπραγματευτής του IIF Τσαρλς Νταλάρα εκφράζει την αισιοδοξία του πως μεγάλο μέρος όσων διακρατούν ελληνικό χρέος θα συμμετέχει στη διαδικασία του «κουρέματος», λέγοντας πως οι πιστωτές θα καταλήξουν πως είναι προς το συμφέρον τους εάν κοιτάξουν συνολικά τη συμφωνία και τα -«καθόλου ασήμαντα», όπως είπε- ευνοϊκά της σημεία.
 
Σε συνέντευξή του στο βρετανικό BBC, ο Τσαρλς Νταλάρα αναφέρει πως το IIF εκπροσωπεί μεν επενδυτές που διακρατούν ελληνικό χρέος περίπου 100 δισ. ευρώ, αλλά, βάσει και της «επικοινωνίας που υπάρχει με τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα», πιστεύει πως η συμμετοχή στο κούρεμα θα είναι μεγάλη.
 
«Οι απώλειες στην πραγματική αξία των ομολόγων είναι μεγάλες, είναι άσκοπο να προσπαθήσουμε το κρύψουμε αυτό», επισήμανε, συμπληρώνοντας ωστόσο πως είμαστε όμως πεπεισμένοι πως όταν οι επενδυτές δουν τη συνολική εικόνα, η πλειονότητά τους θα θεωρήσει ευνοϊκή τη συναλλαγή γιατί θα ενισχύσει και τα χαρτοφυλάκιά τους αλλά και το γενικότερο κλίμα στην αγορά».
 
Σε ερώτηση για το εάν κάποιος μπορεί να επιδιώξει ενεργοποίηση των CDS, ώστε να πάρει πίσω το 100% της επένδυσής του, ο Τσ.Νταλάρα σημειώνει πως είναι δικαίωμα του κάθε επενδυτή να προσπαθήσει κάτι τέτοιο. «Αλλά αν το κάνουν πολλοί, θα καταρρεύσει το σύστημα, και τότε τι ποσοστό θα πάρουν από την αρχική τους επένδυση; Η πλειονότητα των CEO στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχει μία ευρεία αντίληψη για το τι είναι καλό για τους ισολογισμούς τους και για την επενδυτική τους βάση, και βλέπουν μακροπρόθεσμα».
 
«Βουτιά» 5,67% στο Χ.Α.
 
Στο «κόκκινο» έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας απώλειες 5,67%, μετά από την υποβάθμιση από τη Fitch, αλλά και εν μέσω ανησυχίας για επιπτώσεις του PSI στις τράπεζες.
 
Ειδικότερα, ο Γ.Δ. διαμορφώθηκε στις 751,96 μονάδες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών ανήλθε σε 77,18 εκατ. ευρώ.
 
Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασε ο τραπεζικός δείκτης (-12,67%), ενώ μεγάλη πτώση σημείωσαν και οι δείκτες Υγείας (-8,53%) και Πρώτων Υλών (-8,07%). Με θετικό πρόσημο έκλεισαν μόνο οι δείκτες Χημικών (+1,47%) και Κατασκευών και Υλικών (+0,02%).
 
Από το σύνολο των τίτλων, 124 υποχώρησαν, ανοδικά κινήθηκαν 40, ενώ αμετάβλητες έμειναν 19 μετοχές.

Ads