Μεγάλη έκταση έλαβε η αντιπαράθεση που ξέσπασε με αφορμή μια ανάρτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνας Κασιμάτη, στα social media, η οποία περιελάμβανε το γνωστό σύνθημα «Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι». Μετά από τις οργισμένες ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών φορέων των αστυνομικών, την σπέκουλα από την ΝΔ και τις απαντήσεις της Κασιμάτη, η ιστορία έφτασε μέχρι και τον… Άρειο Πάγο, στον οποίο πήγε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών της ΕΛΑΣ, συνοδευόμενη από δικηγόρους, για να «ενημερώσουν» τον εισαγγελέα.

Ads

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Σχολιάζοντας τη γκάφα της ΕΡΤ, όπου η Ντόρα Μπακογιάννη αναγραφόταν ως βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο χρήστης του Facebook που ανέβασε την φωτογραφία σχολίασε: «Πόσο γκάζωσε η διεύρυνση ρε παιδιά;». 

Στην ανάρτηση αυτή, η Νίνα Κασιμάτη έγραψε: «Η διεύρυνση γκαζώνει, μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι», για να τονίσει στη συνέχεια ότι αστειεύεται: «προφανώς αστειευόμουν κάνοντας μια επίκαιρη ρίμα αλλά η Ομάδα Αλήθειας καραδοκεί και σε διαλόγους μεταξύ φίλων ως ρουφιάνοι που είναι».

Αρχικά αντέδρασαν οι συνδικαλιστές της ΠΟΑΣΥ, που σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «απρόκλητα και άστοχα χρησιμοποίησε σε δημόσια ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το γνωστό, θλιβερό, συκοφαντικό και εξευτελιστικό για τους αστυνομικούς απολιθωμένο σύνθημα». Η ΠΟΑΣΥ κάλεσε την κ. Κασιμάτη «να αντιληφθεί το ολίσθημά της και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη» αλλιώς σημείωσε ότι θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη. 

Ads

Κατόπιν η ΝΔ με ανακοίνωσή της κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να διαγράψει την Νίνα Κασιμάτη υποστηρίζοντας ότι «η ενέργεια αυτή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για την Αστυνομία αλλά και για την Δημοκρατία». 

Από την πλευρά της η Νίνα Κασιμάτη, με επιστολή που έστειλε στην Ένωση αστυνομικών υπαλλήλων Πειραιά, έκανε λόγο για έκφραση «η οποία έχει καθιερωθεί στην ελληνική κοινωνία, και ειδικότερα στις νεότερες γενιές, για τις θλιβερές, αλλά υπαρκτές, εξαιρέσεις συναδέλφων σας που κάνουν παράνομη χρήση βίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους Νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας». 

Ολόκληρη η επιστολή της Νίνας Κασιμάτη: 

Ωστόσο, η βουλευτής επανήλθε με νέα δήλωση, στην οποία ζητάει συγγνώμη για το ατυχή, όπως το χαρακτήρισε, αστεϊσμό με το σύνθημα, κάνοντας λόγο για υποκριτικό και χυδαίο αντιπερισπασμό της Νέας Δημοκρατίας.

Αναλυτικά τόνισε: «Από την πρώτη στιγμή υπογράμμισα ότι η αναφορά μου ήταν ένας αστεϊσμός ατυχής, ένα σκωπτικό σχόλιο με αφορμή μια παντελώς άσχετη συζήτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Και από την πρώτη στιγμή τόνισα, δημόσια και χωρίς περιστροφές, ότι λυπάμαι για την παρερμηνεία. Η συγγνώμη μου λοιπόν είναι ρητή και αυτονόητη. Προφανώς και δεν υιοθετώ το εν λόγω σύνθημα, κάτι που φαίνεται από όλη την πορεία μου στην πολιτική, με δεδομένο τον έμπρακτο σεβασμό μου, και δια του κοινοβουλευτικού μου έργου, στους βιοπαλαιστές αστυνομικούς.

»Η ΝΔ σήμερα, το μόνο που επιδιώκει, είναι ένας υποκριτικός και χυδαίος αντιπερισπασμός για το φιάσκο του κ. Μητσοτάκη και του κ. Χρυσοχοΐδη, που κάνουν τα στραβά μάτια σε απαράδεκτες αστυνομικές αυθαιρεσίες και στην “αναγκαστικότητα του ξύλου” μίας μειοψηφίας της ΕΛ.ΑΣ, εκθέτοντας δυστυχώς την μεγάλη πλειοψηφία των αστυνομικών που επιτελούν, παρά τις ελλείψεις και τις δυσκολίες, καθημερινά το έργο τους».

Σύμφωνα με από τον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν πως πρόκειται για ένα ατυχές σκωπτικό σχόλιο στα social media εν είδει αστεϊσμού. Η αντίδραση ήταν άμεση, ζητώνας να κάνει άμεσα ξεκάθαρη δήλωση, εκφράζοντάς της δυσαρέσκεια για την ελαφρότητα στις τοποθετήσεις στο διαδίκτυο.

Προσφυγή στον Άρειο Πάγο

Όπως τόνισαν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών, πρόκειται να καταθέσουν μήνυση για εξύβριση αλλά και αγωγή σε βάρος της βουλευτού καθώς με τις δηλώσεις της τους στοχοποιεί. Ο δικηγόρος τους,  Βασίλης Καπερνάρος , ανέφερε πως για πρώτη φορά βουλευτής καταφέρεται κατά των αστυνομικών και έκανε έκκληση στον αρχηγό της ΕΛΑΣ να ζητήσει γνωμοδότηση από Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ώστε να σταματήσει να θεωρείται ότι δεν έχει δόλο όποιος εξυβρίζει χρησιμοποιώντας γενικές εκφράσεις.

Ο πρόεδρος των Ένωσης Ειδικών Φρουρών, Βασίλης Ντούμας, είπε «δεν θα επιτρέψουμε να νομιμοποιηθεί η φρασεολογία του περιθωρίου από τους θεσμούς. Οφείλουν οι αρμόδιοι να βάλουν στη θέση της την κυρία βουλευτή και όποιον άλλον προβαίνει σε έκνομες ενέργειες».

Ενώ, ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, κάλεσε την κυρία βουλευτή να κοιτάξει στα μάτια τους συγγενείς νεκρών συναδέλφων μας και να πει το ίδιο «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι».