Ως μια απαραίτητη τομή για τη δημοσιονομική ανάταξη της χώρας, αλλά και την υπέρβαση του πελατειακού κράτους, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου το σχέδιο «Καλλικράτης» για τη διοικητική αναδιάρθρωση, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ).

Ads

Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου ο «Καλλικράτης» ήταν δέσμευση της κυβέρνησης και οι πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν «εγκληματικές».

«Πρόκειται για μια τολμηρή δομική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα. Χάσαμε χρόνο τα τελευταία έξι χρόνια. Πρέπει να μην σπαταλώνται πόροι. Είμαστε σε κρίσιμη καμπή για μέλλον της χώρας. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις. Είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε στις μεγάλες αναγκαίες αλλαγές, κόντρα στις δουλείες του παρελθόντος» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις πελατειακές σχέσεις που ταλανίζουν το ελληνικό κράτος και ιδιαίτερα την τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ρίζα του προβλήματος της χώρας είναι αυτές οι πελατειακές σχέσεις κι έχουν ολέθριες συνέπειες. «Ο πολίτης παρέμενε κάτω από το ρουσφέτι. Το κράτος λειτουργούσε ως πολλά φέουδα, αντί για ένα ενιαίο κράτος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι από την ερχόμενη χρονιά η αυτοδιοίκηση θα λειτουργεί με εγγυημένη διαφάνεια και λογοδοσία.

Ads

Τέλος, τόνισε ότι η νέα αρχιτεκτονική συνιστά στόχο εθνικής σημασίας και ως τέτοιο θα τον στηρίξει η κυβέρνηση με όλους τους αναγκαίους πόρους και επιχειρησιακό σχέδιο που θα αξιοποιεί τους κοινοτικούς πόρους.

Αντώνης Σαμαράς: «Η τοπική αυτοδιοίκηση αντί να απελευθερώνεται, αποδυναμώνεται»

«Η τοπική αυτοδιοίκηση αντί να απελευθερώνεται, αποδυναμώνεται», σχολίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στο σχέδιο Καλλικράτης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.

«Γίνεται πιο απρόσωπη και απομακρύνεται από τον πολίτη» πρόσθεσε ο Α. Σαμαράς, ο οποίος σημείωσε ότι οι αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι αναγκαίες, προϋποθέτουν ωστόσο μελέτη και ουσιαστικό διάλογο.

«Ακούσαμε μια γενικόλογη έκθεση από την κυβέρνηση, εντοπίσαμε σοβαρά κενά», συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

Αλέκα Παπαρήγα: «Είμαστε ριζικά αντίθετοι»

Την πεποίθηση ότι το σχέδιο «Καλλικράτης», εκχωρώντας περισσότερες αρμοδιότητες στους δήμους, διευκολύνει την πρόσβαση επιχειρηματικών κεφαλαίων σε τομείς όπως η παιδεία και η υγεία, πλήττοντας τον ενιαίο χαρακτήρα του κράτους, εξέφρασε η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Γιώργος Καρατζαφέρης: «Μη επαρκής η διακυβέρνηση της χώρας»

Σχολιάζοντας σε δημοσιογράφους, το σχέδιο «Καλλικράτης», ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε πως ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να κάνει «μεταγγίσεις» στο Κόμμα του και εκτίμησε ότι η συμβολή των κ. Σημίτη και Παπαδόπουλου, θα ήταν υποβοηθητική όσον αφορά τον «Καλλικράτη». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «κάποια στιγμή, η ανάγκη θα φέρει το φιλότιμο στην πρώτη σειρά».

Αναφερόμενος στα περί «ακυβερνησίας», ο κ. Καρατζαφέρης είπε πως: «Έχω την αίσθηση ότι δεν υπάρχει ακυβερνησία αλλά υπάρχει μια πρώτη δόση μη επαρκούς διακυβέρνησης της χώρας σε σχέση με τις ανάγκες της».

Αλέξης Τσίπρας: Λιγότερο δημοκρατική η τοπική αυτοδιοίκηση με το «Καλλικράτης»

Μια ενιαία ολοκληρωτική διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους, με ριζική φορολογική μεταρρύθμιση υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών, ζήτησε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εκτίμησε ότι αναπαράγεται ένα προσωπικοκεντρικό μοντέλο.

ΥΠΕΣ: Μαζί θα συνδιαμορφώσουμε το νομοσχέδιο

«Δεν έχουμε διαμορφώσει τους νέους δήμους, και δεν θα το κάνουμε αν δεν συζητήσουμε πρώτα μαζί σας», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος από τη μία πλευρά ανέφερε ότι θα απαιτηθούν προσαρμογές στο σχέδιο Καλλικράτης, από την άλλη πλευρά σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός έδωσε στην νέα κυβέρνηση την εντολή να αναλάβει τις απαιτούμενες πολιτικές ευθύνες.

ΚΕΔΚΕ: Να καταβληθούν τα 331 εκατ. ευρώ

Την καταβολή των χρωστούμενων -ως θεσμοθετημένων πόρων- 331 εκατ. ευρώ στην τοπική αυτοδιοίκηση ζήτησε ακόμη μια φορά ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτους όρους για την έγκριση της μεταρρύθμισης: την οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων, την εξασφάλιση των οικονομικών πόρων αλλά και την έγκαιρη κατάθεση -προς συζήτηση- της νέας χωροθέτησης των δήμων ανά την επικράτεια.

Διευκρινίσεις ζητά ο πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, Δημήτρης Δράκος, μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, ζήτησε διευκρινίσεις και αποσαφηνίσεις, σχετικά με το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης για τη διοικητική μεταρρύθμιση, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για λεπτομέρειες αλλά για ουσία.

«Οι ελλείψεις του σχεδίου πρέπει άμεσα να διευθετηθούν με ιδιαίτερη προσοχή χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα του αποτελέσματος που θα κοστίσουν στο μέλλον. Οι νομάρχες έχουν ήδη εκφράσει, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον υπουργό Εσωτερικών, τη συμφωνία τους στη διοικητική μεταρρύθμιση. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε ένα ασαφές σχέδιο, σε ένα μετέωρο βήμα που απλώς θα οδηγήσει σε νέες δομές, δίχως να φέρει ουσιαστικές αλλαγές στη σχέση κεντρικής διοίκησης- αυτοδιοίκησης- πολίτη», τόνισε ο κ. Δράκος.