Στα 36,034 δισ. ευρώ, στα επίπεδα του 2009 με την κυβέρνηση της ΝΔ, θα επανέλθει το έλλειμμα σε ένα χρόνο, εάν εφαρμοσθεί το πρόγραμμα Ζάππειο ΙΙ, που παρουσίασε την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. «Οι διαρροές κύκλων του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι η κυβέρνηση τα έχει “εντελώς χαμένα”», ήταν η απάντηση της ΝΔ. Νωρίτερα, η κυβέρνηση καταλόγισε «αντιφάσεις» στον κ. Σαμαρά, σημειώνοντας πως πολλά από όσα πρότεινε ο αρχηγός της ΝΔ έχουν γίνει από την κυβέρνηση, ενώ άλλα είναι ανεδαφικά ή χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία. Επικριτικά ήταν και τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ έμποροι και βιομήχανοι αντέδρασαν θετικά στις εξαγγελίες Σαμαρά.

Ads

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, στην περίπτωση υλοποίησης των μέτρων που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, στα 24,184 δισ. ευρώ του ελλείμματος στο τέλος του 2010, θα προστεθούν επιπλέον 11,850 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου, το έλλειμμα θα επιβαρυνθεί κατά 17,1 δισ. ευρώ και θα ελαφρυνθεί κατά 5,25 δις. ευρώ.

Οι επιβαρύνσεις στο έλλειμμα, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα προέλθουν από τη μείωση του συντελεστή φορολογίας για τα κέρδη των επιχειρήσεων στο 15% (+1 δισ. ευρώ), την εφαρμογή συντελεστή 15% για τη φορολογία των μερισμάτων (+2 δισ. ευρώ), τη μείωση του ανώτατου συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 45% στο 40% (+100 εκατ. ευρώ), τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ (+4 δισ. ευρώ), την αφαίρεση του επιπλέον ΕΦΚ στα καύσιμα που επιβλήθηκε επί ΠΑΣΟΚ (+850 εκατ. ευρώ), τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών (+3,8 δισ. ευρώ), την επιδότηση του επιτοκίου για την α΄ κατοικία (+1,2 δισ. ευρώ), το ΠΔΕ (+1 δισ. ευρώ), την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων (+1,5 δισ. ευρώ) και των πολύτεκνων (+150 εκατ. ευρώ) και τα άλλα αντισταθμιστικά μέτρα (+1,5 δισ. ευρώ).

Στον αντίποδα, το έλλειμμα μπορεί να μειωθεί από, τα έσοδα από τα αυθαίρετα (-1,5 δισ. ευρώ), το ΕΣΠΑ (-1,35 δισ. ευρώ), το ΠΔΕ (-800 εκατ. ευρώ) και τα έσοδα από την ρευστότητα (-1,6 δισ. ευρώ).

Ads

Απαντώντας στα σχόλια του υπουργείου Οικονομικών, έδωσε ο τομέας πολιτικής ευθύνης Οικονομίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «οι διαρροές κύκλων του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι η κυβέρνηση τα έχει “εντελώς χαμένα”. Μεταφέρουν το όφελος από τα αντισταθμιστικά μέτρα μηδενικού ή ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους στις δαπάνες».

«Ταυτόχρονα, μεταφέρουν τα έσοδα, με το ύψος των οποίων συμφωνούν, από τη χρήση του Προγράμματος επιδότησης επιτοκίου πρώτης κατοικίας στο κόστος. Έχουν παρουσιάσει αυξημένο κόστος για μεγέθη που η ίδια η κυβέρνηση, με την πολιτική της υπερφορολόγησης έχει επιτύχει μειωμένο όφελος (Φ.Π.Α., μερίσματα). Έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ φουσκώματος της δαπάνης που προέρχεται από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Αγνοούν τις πρόσθετες οικονομίες για το κράτος από τη μείωση της ανεργίας. Δεν έχουν υπολογίσει καθόλου ότι όλα αυτά θα φέρουν και έσοδα λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας. Δεν καταλαβαίνουν τι θα πει ανάκαμψη και πόσο την χρειάζεται η Ελλάδα. Υπερασπίζονται υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που δε φέρνουν έσοδα, γονατίζουν την οικονομία. Ας προσπαθήσουν ξανά, εμείς εδώ είμαστε…», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Πολλές αντιφάσεις είχαν οι εξαγγελίες του Αντώνη Σαμαρά, σχολίασε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, εξηγώντας ότι πολλά από όσα πρότεινε ο αρχηγός της ΝΔ έχουν γίνει από την κυβέρνηση, ενώ άλλα είναι ανεδαφικά ή χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία. Ο κ. Πεταλωτής πρόσθεσε ότι ο κ. Σαμαράς δεν αποδέχεται ότι το Μνημόνιο, για το οποίο υπεύθυνη είναι η πολιτική της ΝΔ, είναι η μόνη και αναγκαία έξοδος της χώρας από την κρίση.

Ωστόσο, απηύθυνε και πάλι πρόσκληση – πρόταση, όπως είπε για συναίνεση. «Είναι διαρκής προς τη ΝΔ που έχει τις ευθύνες για την κατάσταση που περιήλθε η χώρα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Πεταλωτής κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να συναισθανθεί τις ευθύνες της και να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπέγραψα το Μνημόνιο της χώρας. «Πάνω στο Μνημόνιο κάθεται και διατυμπανίζει τις απόψεις του».

Πάντως, ο κ. Πεταλωτής άφησε ανοικτό να μελετηθούν προτάσεις που ανέφερε ο κ. Σαμαράς και να υλοποιηθούν.

Την ανάγκη όλοι μαζί να βγάλουμε τη χώρα από την περιδίνηση με υπευθυνότητα, κοινωνική συνοχή, εθνική ενότητα και δουλειά, κάτι το οποίο δεν κατάλαβε σήμερα ο κ. Σαμαράς, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος στη δήλωσή του, μετά την ομιλία του το μεσημέρι σε Ημερίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Παράλληλα, επανέλαβε ότι χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων.

«Καλωσορίζουμε τον Α.Σαμαρά στον ΛΑΟΣ. Η επανεκκίνησή του είναι η στροφή στο πρόγραμμα του κόμματός μας. Αν και κακός αντιγραφέας, δείχνει ότι με κάποια καθυστέρηση κατανοεί τις επί διετία επαναλαμβανόμενες προτάσεις μας για έξοδο από την κρίση», ανέφερε ο Λα.Ο.Σ.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η ΝΔ προτείνει μια αντιλαϊκή πολιτική με γαλάζιο περιτύλιγμα, φιλοδοξώντας να κερδίσει την εμπιστοσύνη και τη στήριξη της πλουτοκρατίας. «Είναι κοροϊδία οι υποσχέσεις για μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, η αποκατάσταση της ελάχιστης σύνταξης των 700 ευρώ και οι περικοπές στα λεγόμενα ρετιρέ. Οι ισχυρισμοί ότι το μνημόνιο της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας είναι καλύτερο από το ελληνικό δεν είναι σοβαροί. Και οι θέσεις της ΝΔ καταδεικνύουν το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται τα αστικά κόμματα να διαχειριστούν την καπιταλιστική κρίση και επιχειρούν με λεκτικά παιχνίδια να κρύψουν από το λαό την κοινή αντιδραστική στρατηγική τους», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Ο κ. Σαμαράς «παρουσίασε το άλλο πρόσωπο του Ιανού. Την μέχρι πρότινος αντιμνημονιακή ρητορεία τη διαδέχθηκε ο σκληρά ταξικός και νεοφιλελεύθερος προγραμματικός λόγος της ΝΔ», σημείωσε ο ΣΥΝ και πρόσθεσε: «Πιο κραυγαλέα όμως είναι η παντελής απουσία προτάσεων για τη μείωση της ανεργίας και τη στήριξη του κόσμου της εργασίας. Ο δρόμος της ‘επανεκκίνησης’ της Ν.Δ. είναι αντικοινωνικός, ταξικός και γνώριμος».

«Απροκάλυπτη προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού» θεωρεί η «Δράση» τις προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά και εκτιμά ότι οι φοροελαφρύνσεις δεν πρόκειται να αποδώσουν καρπούς χωρίς προηγούμενη δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών και χαρακτηρίζει «κατάπτυστη» την πρόταση για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Θετικές ήταν οι αντιδράσεις του ΕΒΕΑ και της ΕΣΕΕ στις εξαγγελίες Σαμαρά. Ο Β.Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), επισήμανε ότι «οι εξαγγελίες του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά πράγματι επιχειρούν να αναδείξουν μία εναλλακτική πρόταση επανεκκίνησης της οικονομίας, η οποία μοιάζει να λαμβάνει υπόψη της τις πραγματικές παραμέτρους της αγοράς, ‘κοστολογεί’ ρεαλιστικές λύσεις, σύμφωνα με τα νέα δυσμενή δεδομένα και καταδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμα βήματα που οδηγούν στην υπέρβαση της ύφεσης». Αλλά και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «αναφέρθηκε στα αυτονόητα. Στα απλά και εφαρμόσιμα μέτρα που η υλοποίησή τους θα δώσει διέξοδο στα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας».