Τη συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση του συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο μπαίνει δίχτυ προστασίας για τους πλέον αδύναμους. 

Ads

«Η πρόταση για τη συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αποτελεί μια εμβληματικού χαρακτήρα παρέμβαση στην κοινωνική προστασία και τα κοινωνικά δικαιώματα που ως στόχο έχει την ενδυνάμωση, την υποστήριξη των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας, που επλήγησαν από την οικονομική κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κατά τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή.

«Με τον τρόπο αυτό οι πιο αδύναμοι αποκτούν ένα επιπλέον δικαίωμα και γίνονται για πρώτη φορά ορατοί στη συνταγματική τάξη και παράλληλα ενισχύονται η ισότητα, η αναλογικότητα, τα κοινωνικά δικαιώματα, και η ασφάλεια δικαίου», είπε ακόμα ο υπουργός Εργασίας.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι σήμερα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αφορά σε 240.000 νοικοκυριά και καλύπτει συνολικά 450.000 άτομα. Από αυτούς οι 156.000 είναι άνεργοι. Ειδικότερα, καλύπτονται 20.000 μονογονεϊκές οικογένειες και πάνω από 56.000 νοικοκυριά με παιδιά.

Ads

Από το σύνολο των οικογενειών, οι 236.000 έχουν εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ ενώ 130.000 έχουν μηδενικό εισόδημα. Για φέτος, υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν 670.000.000 ευρώ. Ο μέσος όρος παροχής ανά νοικοκυριό είναι 213 ευρώ μηνιαίως.

«Τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία για όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουμε με τη μεγάλη αυτή συνταγματική αλλαγή που θα θωρακίσει για πρώτη φορά τους αδύναμους συμπολίτες μας», είπε ο Γ. Βρούτσης.

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ισχυρίζονται πως πολέμησε το συγκεκριμένο μέτρο. Πρόσθεταν δε «πως στα επόμενα χρόνια, ο προϋπολογισμός για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θα αυξηθεί στο 1 δισ. ευρώ ετησίως, αντί των 760 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2019 και 670 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση για φέτος. Και θα καλύπτει 800.000 συμπολίτες μας».

ΣΥΡΙΖΑ: Συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, δημιουργεί παγίδα φτώχειας και είναι μηχανισμός συμπίεσης του κατώτατου μισθού

Από την άλλη μεριά, πηγές της Κουμουνδούρου κινούνται σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση. «Θέλει μεγάλο θράσος να λες ότι μέσω του Συντάγματος εξασφαλίζεις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα  όταν ο ίδιος ο κ. Βρούτσης σήμερα στη Βουλή είπε ότι ο μέσος όρος παροχής ανά νοικοκυριό είναι 213 ευρώ μηνιαίως. Αυτό το μέλλον αξιοπρεπούς διαβίωσης μας επιφυλάσσει ο κ. Μητσοτάκης;» επισημαίνουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν: «Συνταγματοποιούν τα Μνημόνια και τις συνταγές του ΔΝΤ , που ήθελε κόψιμο των επιδομάτων κατά ένα δις και να τα ενσωματώσουμε στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα».

Συγκεκριμένα αναφορικά με το περιεχόμενο του μέτρου σημειώνουν ότι «το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ορίζεται αυθαίρετα από κάθε κυβέρνηση ανάλογα με τι ποσό μπορεί να διαθέσει για την ακραία φτώχεια. Γι’ αυτό δε συνταγματοποιήθηκε από καμία χώρα».

Ταυτόχρονα, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθενται εναντίον της κυβερνητικής παράταξης τονίζοντας πως «η πρόταση της ΝΔ είναι η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, δημιουργεί παγίδα φτώχειας και είναι μηχανισμός συμπίεσης του κατώτατου μισθού».

Επιπλέον, υπενθυμίζουν ότι «το 2017 όταν εφαρμόστηκε το ΚΕΑ το έπαιρναν 700 χιλιάδες άτομα. Σήμερα, κατά ομολογία του κ. Βρούτση, το παίρνουν 450 χιλιάδες άτομα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το σύνολο των πολιτικών του μείωσε την ακραία φτώχεια» και συνεχίζουν: «Το ποιος νοιάζεται για τους φτωχούς, το παιδί, τους ανάπηρους, τους χωρίς ιδιόκτητη στέγη, τους ηλικιωμένους το ξέρει ο ελληνικός λαός. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε την Πρόνοια με 1,4 δις και την παραδώσαμε 3,5 δις σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας».

Υπογραμμίζουν δε πως «το προνοιακό κράτος δεν είναι φιλανθρωπικός μηχανισμός αλλά μηχανισμός παρέμβασης του κράτους κατά των κοινωνικών ανισοτήτων προς αποκατάσταση όρων ισοτιμίας των πολιτών. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού του κ. Μητσοτάκη που θεωρεί τις ανισότητες φυσική κατάσταση». 

Αναφορικά με την προσέγγιση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα επισμαίνουν ότι «η πρότασή μας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση διακηρύσσει ότι το  προνοιακό κράτος για την Αριστερά δεν είναι μόνο προστασία κατά της ακραίας φτώχειας, αλλά προστασία του παιδιού, των αναπήρων, των ηλικιωμένων, όσων δεν έχουν ιδιόκτητη στέγη».