Έντονη υπήρξε η αντιπαράθεση των αρχηγών των κομμάτων, και ιδιαιτέρως του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, στην ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται για δεύτερη ημέρα, και ψηφίζεται το βράδυ, το «διυπουργικό» νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα».

Ads

Σημεία αιχμής στην κοινοβουλευτική συζήτηση αποτελούν το άρθρο 64 για το πανεπιστημιακό άσυλο, τα άρθρα 1, 2 και 3 που αφορούν τη κυβερνησιμότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το άρθρο 101 που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο, για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, λόγω της προηγούμενης θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης: Τα πανεπιστήμια δεν συμβιβάζονται πλέον με την ασχήμια και τη μετριότητα

Ads

«Θέλουμε τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να γίνουν κυψέλες προβληματισμού και στέκια δημιουργίας. Δίχως τον φόβο των επεισοδίων, του μίσους και των καταστροφών. Τα πανεπιστήμια ανοίγουν! Δεν συμβιβάζονται, πλέον, με την ασχήμια και την μετριότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην ολομέλεια της βουλής και αναφερόμενος στη ρύθμιση για το άσυλο στα πανεπιστήμια.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει αστυνομία στα πανεπιστήμια. «Θέλουμε, όμως, να διώξουμε από εκεί τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τη ζωή των φοιτητών» και επισήμανε ότι «όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι όργανα της Δημοκρατίας και απολογούνται σε αυτήν. Ενώ οι γνωστοί-άγνωστοι τραμπούκοι υπηρετούν μόνο σκοτεινά συμφέροντα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι για την κατάσταση στα Πανεπιστήμια υπάρχουν διαχρονικές και διακομματικές ευθύνες και αναφέρθηκε στις θετικές επιπτώσεις της διάταξης για το άσυλο στα Πανεπιστήμια, σημειώνοντας ότι προστατεύει τη γνώση, και τα χρήματα των φορολογουμένων και θωρακίζει και τον πολιτικό διάλογο μέσα στα πανεπιστήμια και τις ίδιες τις φοιτητικές εκλογές.

Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στα Εξάρχεια είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «παρέδωσε» την περιοχή του Πολυτεχνείου μεταφέροντας από εκεί όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και αναφέρθηκε στην μεγάλη παρέμβαση που σχεδιάζει η κυβέρνηση με το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και η διασύνδεσή του με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιμένει στην ετήσια παραγωγή χιλιάδων ανέργων πτυχιούχων, υποστηρίζει τον στενό έλεγχο των πανεπιστημίων από το υπουργείο, σπέρνει απρογραμμάτιστα σχολές σε όλη την Ελλάδα και τάσσεται υπέρ της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Με λίγα λόγια, οι αντίπαλοί μας εκπροσωπούν, σήμερα, την οπισθοδρόμηση. Ενώ εμείς διεκδικούμε με πείσμα την πρόοδο» είπε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι ένα κάλεσμα νομιμότητας, ενότητας και υπέρβασης, με πρόσημο μόνο εθνικό, στο οποίο πρέπει να ανταποκριθούν όλοι.

Τσίπρας: Έχετε ιδεολογική εμμονή με το δημόσιο πανεπιστήμιο και όσα συμβολίζει

«Η ιδεολογική σας εμμονή δεν αφορά το άσυλο αλλά το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο συνολικά και ό,τι αυτό συμβολίζει στην ελληνική κοινωνία και πραγματικότητα. Ό,τι αυτό συμβολίζει, κοινωνικά, πολιτικά, πολιτισμικά στην πατρίδα μας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη.

Όπως είπε από το Βήμα της Βουλής, πρόκειται για «εμμονή που εκκινεί αφενός από την εγγενή αποστροφή σας απέναντι στο δημόσιο και την μεροληψία σας υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και αφετέρου από την αποστροφή σας σε ό,τι διαχρονικά συμβολίζει σε επίπεδο πολιτικό και ιδεολογικό το δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας. Αναφέρομαι στη σύνδεσή του με τα κινήματα και τους αγώνες της νέας γενιάς, καθώς και με τον αγώνα της νεολαίας και του λαού ενάντια στην επτάχρονη δικτατορία και με τους αγώνες για τη πρόοδο και τη προκοπή στον τόπο». Άλλωστε, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν είναι λίγες οι φορές που οι πιο ακραίοι εκφραστές της υπερδεξιάς σας ιδεολογίας, που έχετε το θράσος να τη χαρακτηρίζετε και προοδευτική, οι πιο ακραίοι εκφραστές, ο κος Βορίδης και ο κος Γεωργιάδης, έχουν μιλήσει ευθέως για την ανάγκη να ξεμπερδέψετε με την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στον τόπο. Άρα και με ό,τι συμβολίζει ή αναπαράγει διαχρονικά και ιστορικά την ηγεμονία αυτή. Δηλαδή με το Δημόσιο πανεπιστήμιο».

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι διαχρονικά η ΝΔ έχει την ίδια και απαράλλαχτη γραμμή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση: Σταδιακή ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του δημοσίου πανεπιστημίου, υποβάθμιση της μέριμνας, απαξίωση της έρευνας, αύξηση του κόστους φοίτησης, κατάργηση του άρθρου 16 και του ασύλου.

Όπως είπε, το 2015 η ΝΔ άφησε πίσω ένα τοπίο διάλυσης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. ΑΕΙ με προϋπολογισμούς που δεν μπορούσαν να καλύψουν τις βασικές λειτουργικές ανάγκες, σχολές που δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν, δαπάνες για την έρευνα σε επίπεδα ντροπής για μια χώρα της Ευρώπης.

«Με το καλημέρα ακυρώσατε την ίδρυση της Νομικής Σχολής της Πάτρας. Ποια είναι τα επιστημονικά κριτήρια πίσω από αυτή την απόφαση;  Ή μήπως είναι πολιτικά; Δε ξέρω. Αν ο σχεδιασμός της κυβέρνησης γίνεται με όρους καφενείου, στη βάση του ότι η χώρα έχει άνεργους δικηγόρους, τότε πολύ εύκολα το ίδιο επιχείρημα μπορεί να αγγίξει για παράδειγμα γιατρούς ή μηχανικούς. Σχεδιάζετε να κλείσετε κάποια Ιατρική ή κάποια πολυτεχνικά τμήματα;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση, η απόφασή σας απλά θα οδηγήσει κι άλλους νέους μας στο εξωτερικό. Εμείς υλοποιήσαμε έναν σχεδιασμό και με νέα τμήματα για να έχουν τη δυνατότητα όλοι να σπουδάσουν στον τόπο τους και έρχεστε σήμερα να κλείσετε το μάτι στα ιδρύματα του εξωτερικού και φυσικά στα εγχώρια κολέγια που πασχίζετε να τα βαφτίσετε κάποια μέρα πανεπιστήμια».

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι δεν υπάρχει μόνο μια ιδεολογική έμμονή αλλά και μια συνειδητή εξαπάτηση. «Συντονισμένη και άρτια οργανωμένη από τη ΝΔ που παραδοσιακά αρέσκεται να πουλάει το συγκεκριμένο προϊόν. Και πού έγκειται η εξαπάτηση; Μα στην απόκρυψη των όσων λέει σήμερα ο νόμος. Στον οποίο προβλέπεται ρητά ότι η αστυνομία επεμβαίνει όταν διαπράττεται κακούργημα ή πράξεις κατά της ζωής».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις αλλαγές στη νομοθεσία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση φέρνει «από την πίσω πόρτα την πρωτοκαθεδρία του ενός». «Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι ο ασφυκτικός έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού,» σημείωσε ο Αλ.Τσίπρας αναφερόμενος στη διάταξη η οποία αλλάζει τη διοίκηση της Αρχής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής αντιβαίνει το ενωσιακό δίκαιο και κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας.

Τέλος, ο ίδιος αναρωτήθηκε αν θα επιμείνει η κυβέρνηση στην επιλογή τού διοικητή της ΕΥΠ, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην αντιπολίτευση σχετικά με το βιογραφικό του. «Σε ζητήματα ευαίσθητα για τη δημοκρατία για τους θεσμούς να επιδείξετε σοβαρότητα. Ξεκινάτε πολύ άσχημα».

Περί ψηφοφορίας…

Για τα επίμαχα ζητήματα (άσυλο, ΟΤΑ και ασυμβίβαστο) ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας ενώ χθες οι ενστάσεις του για τη συνταγματικότητά τους, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το πανεπιστημιακό άσυλο.

Σημειώνεται ότι στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, υπέρ της αρχής του νομοσχέδιου είχαν ταχθεί μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.