Με εξώδικο απάντησε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία στις κατηγορίες της Περσεφόνης Μήττα, πρόεδρου της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδος, που αφορούσαν στους εράνους και στον ξενώνα καρκινοπαθών Πυλαίας. Η κ. Μήττα είχε επισημάνει ότι παρά το γεγονός ότι εδώ κα δύο χρόνια όλα είναι έτοιμα ο ξενώνας δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, ενώ είχε καλέσει τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο να εξετάσει που πηγαίνουν τα χρήματα απο τους εράνους. «Στις 24 Νοεμβρίου η αντικαρκινική εταιρία μου έστειλε εξώδικο επικαλούμενη ότι ψεύδομαι. Απλά αναρωτιέμαι που πηγαίνουν τα χρήματα από τους εράνους; Πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό που συμβαίνει στον ξενώνα της Πυλαίας που παραμένει κλειστός», δήλωσε στο tvxs.gr η κ. Μήττα,

Ads

Το κτίριο που βρίσκεται στην Πυλαία Θεσσαλονίκης χρειάστηκε 15 χρόνια για να ολοκληρωθεί, ώστε να αποτελέσει ξενώνα για τους καρκινοπαθείς της βορείου Ελλάδας και των νησιών. Η χωρητικότητα του ξεπερνά τις 100 κλίνες και το συνολικό του κόστους ανήλθε στα 1,5 εκατ. ευρώ. Η πρωτοβουλία ανήκει στη Ομοσπονδία Καρκινοπαθών Ελλάδος, ενώ τα έξοδα κατασκευής καλύφθηκαν με χρηματοδότηση του Γ΄ΚΠΣ και από δωρεές πολιτών. «Εμείς, ως Σύλλογος Καρκινοπαθών, δεν μπορούσαμε να αναλάβουμε τη διαχείριση του ξενώνα επειδή δεν έχουμε έσοδα. Τότε προτείναμε να την αναλάβει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, που έχει έσοδα από τους εράνους. Έτσι λάβαμε και τη χρηματοδότηση του Γ’ ΚΠΣ. Έκτοτε όμως, δεν έχουμε ενημερωθεί για τίποτα», σημειώνει η κ. Μήττα.

Τα μέλη της Ομοσπονδίας υποστηρίζουν ότι, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία προωθεί την μετατροπή του ξενώνα σε κέντρο έρευνας, ενώ επισημαίνουν ότι η λειτουργία του θα αποτελέσει οικονομική ανακούφιση για εκατοντάδες καρκινοπαθείς. «Σε όλο τον κόσμο τέτοιου είδους ξενώνες λειτουργούν με εθελοντές. Δεν χρειάζονται ούτε γιατροί ούτε νοσοκόμοι. Ένας ασθενής μπορεί να παρακολουθεί θεραπεία κάθε εβδομάδα, κάθε 21 ημέρες ή κάθε μήνα. Αν προέρχεται από νησί ή άλλο μέρος θα αναγκάζεται να πληρώνει έξοδα διαμονής σε ξενοδοχεία. Αυτούς τους ασθενείς καλείται να εξυπηρετήσει ένας ξενώνας», συμπληρώνει η κ. Μήττα.

Στην Παιανία επίσης, έχει ανεγερθεί ξενώνας καρκινοπαθών όμως, πέντε χρόνια μετα την ολοκλήρωσή του δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση εκατοντάδων ασθενών που προέρχονται από μακρινά μέρη. Η Αντικαρκινική Εταιρία απάντησε με εξώδικο στην πρόεδρο της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδος, γιατί όπως υποστήριξε «προτρέπει τον κόσμο να μην δίνει χρήματα στους εράνους». Η κ. Μήττα όμως τονίζει ότι «οι ασθενείς απευθύνονται σε εμάς. Ρωτούν που θα μείνουν και μας λένε ότι δεν έχουν την άνεση να ταξιδεύουν συνέχεια. Αφού δεν δείξανε συνέπεια στον ξενώνα της Παιανίας πως γίνεται να μην αγωνιούμε ότι θα συμβεί το ίδιο και στην Πυλαία;».

Ads