Αντιπαράθεση για άρθρα του νομοσχεδίου περί της αναδιάρθρωσης του συστήματος Υγείας, ιδίως για εκείνο που αφορά τις προμήθειες των νοσοκομείων, σημειώθηκε ανάμεσα στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και τον πρώην υφυπουργό της ΝΔ, Μάριο Σαλμά, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο. Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι γιατροί αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και ζητούν την κατάργηση του.

Ads

Ο βουλευτής της ΝΔ εκτίμησε ότι η ρύθμιση που παρέχει τη δυνατότητα να δίνονται οι προμήθειες των νοσοκομείων του Δημοσίου σε ιδιώτες θα λειτουργήσει πιθανώς στο άμεσο μέλλον ως εστία παραγωγής διαπλοκής και διαφθοράς. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος αντέδρασε έντονα, ωστόσο, σημείωσε ότι αν πειστεί θα την αποσύρει από το νομοσχέδιο, εξηγώντας όμως ότι «δεν πρέπει να αφαιρεθεί η ρύθμιση γιατί ενδεχομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το 2012 ως φόβητρο για τους προμηθευτές».

Ο Μάριος Σάλμας τόνισε στον υπουργό Υγείας, ότι με αυτή τη διάταξη γίνεται παιχνίδι στο χρηματιστήριο καθώς εισηγμένες εταιρείες προσπαθούσαν να πάρουν υπεραξίες στις μετοχές τους, λέγοντας ότι «έχουμε συνεννοηθεί με το υπουργείο να πάρουμε τις προμήθειες των νοσοκομείων».

«Η αγορά λέει ότι έχετε συμφωνήσει άλλωστε και τις προμήθειες σε κάποιους από αυτούς και μάλιστα λένε ότι οι εταιρείες έχουν ήδη κλείσει συμβόλαια με μεγάλες προμηθευτικές εταιρείες του εξωτερικού, σκοπεύοντας να κάνουν την αγορά των δημόσιων προμηθειών υγείας ολιγοπωλιακή υπόθεση», σημείωσε ο Μάριος Σάλμας.

Ads

«Πλάθετε ιστορίες χωρίς κανένα έρεισμα» ήταν η απάντηση του Ανδρέα Λοβέρδου και διευκρίνισε ότι στο άρθρο 12, θεσπίζεται ένα ενδεχόμενο, «να πάμε σε ιδιώτες, ενδιαμέσους που χρησιμοποιείται κυρίως, ως απειλή για τους προμηθευτές του Δημοσίου».

«Υπάρχει άρνηση ανατροπής των δεδομένων, που υποτίθεται ότι τους συντρίβουν. Διότι το κράτος πληρώνει κάθε πέντε χρόνια και αυτοί επί πέντε χρόνια αναγκάζονται να υπερτιμολογούν. Όταν τους λες όμως ότι αυτό θα αλλάξει, δεν το θέλουν. Λοιπόν, αυτό είναι μια ένδειξη, δεν είναι απόδειξη για κάτι, αλλά είναι μια ένδειξη του τι συμβαίνει ακριβώς στο χώρο», υποστήριξε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Καταλήγοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση εάν χρειαστεί να αξιοποιηθεί το 2011 η ρύθμιση, το Δημόσιο θα είναι αυτό που θα καθορίζει την τιμή, τις προδιαγραφές και θα υπογράφει επίσης.

Από το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Ηλίας Καρανίκας, ανέφερε ότι το άρθρο 69, σύμφωνα με το οποίο συνυπολογίζεται ο χρόνος υπηρεσίας του γιατρού στο παθολογικό και το χειρουργικό στην απόκτηση της ειδικότητας που επιθυμεί – είναι «φωτογραφικό» και πρέπει «να φύγει από τη μέση». «Είναι αντισυνταγματικό, καλλιεργεί ανισότητα πλήρη στα μέλη του ΕΣΥ», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, «αγωνιστικό μέτωπο» συγκροτούν οι γιατροί, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και ζητώντας την απόσυρσή του. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου σήμερα των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιώς, της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΙΝΑΠ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ προχωρεί σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες πανελλαδικά από την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν κηρύξει για την ερχόμενη Τρίτη (1η Φεβρουαρίου) 4ωρη στάση εργασίας (9π.μ.-13:00), προκειμένου να συμμετάσχουν στην πανιατρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα στις 10 το πρωί, έξω από το υπουργείο Υγείας.

Οι φορείς των γιατρών το Σάββατο 29 Ιανουαρίου έχουν προγραμματίσει πανιατρική συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο ξενοδοχείο President, προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη τους για την παραπέρα πορεία.